2017-08-21 08:59:03
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Πώς γιατροί βάζουν “καπέλο” στις επισκέψεις – Αλλάζουν όλα από τον Σεπτέμβριο
Απαιτούν επιπλέον αμοιβή από τους ασφαλισμένους, με το αιτιολογικό πως έχει συμπληρωθεί το “πλαφόν” των 200 επισκέψεων τον μήνα.

ΙΑΤRONET

Όργιο παραβάσεων σε σχέση με τη χρέωση των επισκέψεων από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, έχουν εντοπίσει όλοι οι έλεγχοι των τελευταίων ετών.

Κάνοντας κατάχρηση των 200 δωρεάν επισκέψεων τον μήνα, χρέωναν ασφαλισμένους του Οργανισμού από 5 έως 20 ευρώ ανά επίσκεψη, λέγοντάς τους πως είχαν ξεπεράσει το μηνιαίο “πλαφόν”.

Την ίδια ώρα, “περνούσαν” στο σύστημα συνταγές ανά τρία λεπτά, ακόμη και στις 2 τα ξημερώματα, ζητώντας από τους ασφαλισμένους να αφήσουν εκ των υστέρων τα βιβλιάρια στο ιατρείο.

Το παραβατικό αυτό πλαίσιο επιχειρεί να ελέγξει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με το νέο “σφιχτό” σύστημα που θα ισχύσει στις επισκέψεις από την 1η Σεπτεμβρίου.

Κάθε γιατρός δεν θα μπορεί να δέχεται περισσότερους από 20 ασφαλισμένους την ημέρα, ώστε να μην εξαντλείται από τις πρώτες μέρες το μηνιαίο “πλαφόν” των 200 επισκέψεων.


Η ελάχιστη διάρκεια της κάθε επίσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15 λεπτά, ενώ οι γιατροί πρέπει να δηλώνουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους.

Το ωράριο θα περνάει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e - ΔΑΠΥ), προκειμένου να μπορεί να γίνεται έλεγχος για το εάν τηρείται ή όχι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού, οι ασφαλισμένοι που θα τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό, θα πρέπει να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία τους, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, αριθμό μητρώου ασφάλισης και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Έλεγχοι

Στο γραφείο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη βρίσκονται έγγραφα από ελέγχους που έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) και του “Συνηγόρου του Πολίτη”.

Εντοπίστηκαν δεκάδες περιπτώσεις συμβεβλημένων γιατρών, οι οποίοι απαιτούσαν επιπλέον αμοιβή από τους ασφαλισμένους, με το αιτιολογικό πως είχε συμπληρωθεί το “πλαφόν” των 200 επισκέψεων τον μήνα.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, κάθε συμβεβλημένος γιατρός μπορεί να εξετάσει κάθε μήνα και χωρίς να ζητήσει χρήματα 200 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το αντίτιμο για τις επισκέψεις αυτές το λαμβάνει από τον ΕΟΠΥΥ. Για όσους ασφαλισμένους τον επισκεφθούν μετά τους 200, έχει δικαίωμα να πληρωθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας από τους ίδιους τους ασθενείς.

Οι έλεγχοι κατέδειξαν πως γιατροί δεν είχαν συμπληρώσει τις 200 επισκέψεις, αλλά ανέφεραν στους ασφαλισμένους πως τις είχαν συμπληρώσει και ζητούσαν επιπλέον χρήματα προκειμένου να χορηγήσουν συνταγή για φάρμακα ή διαγνωστικές εξετάσεις.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ