2017-09-01 14:05:23
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Άμεσα νέα ρύθμιση για εξόφληση clawback παλαιών ετών σε 18 δόσεις
Συμψηφισμοί clawback 450 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από όλους τους παρόχους με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ στα 570 εκ. ευρώ.

Healthmag.gr

"Κόκκαλα" φαίνεται πως έχει η διαδικασία συμψηφισμών του clawback προς τον ΕΟΠΥΥ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς αυτές, αφού μία - μία οι επιχειρήσεις πρέπει να προσκομίζουν ενημερότητες στον οργανισμό προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Προτεραιότητα, δίνεται τώρα στις ιδιωτικές κλινικές, τις ψυχιατρικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν τα διαγνωστικά και οι λοιποί πάροχοι.

Συνολικά, πρόκειται για οφειλές clawback των ετών 2014 και 2015, ύψους 450 εκ. ευρώ, οι οποίες πρόκειται να συμψηφιστούν με οφειλές του ΕΟΠΥΥ από τετραετίας και οι οποίες ξεπερνούν τα 570 εκ. ευρώ. Θεωρητικά οι επιχειρήσεις μάλλον έχουν να παίρνουν παρά να δίνουν, όμως η λογιστική επιβεβαίωση μπορεί να δείξει διαφορετικά.


Και επειδή η συγκυρία είναι δύσκολη και η ρευστότητα χωλαίνει, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, μελετούν νέα ρύθμιση με υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, και η οποία θα δίνει την ευχέρεια στους παρόχους υγείας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τον ΕΟΠΥΥ - μετά τον συμψηφισμό - σε 18 δόσεις, όπως ήδη συμβαίνει και για τις οφειλές του 2017.

Με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των συμψηφισμών, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρης Μπερσίμης, έχει σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, ψυχιατρικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, προκειμένου να συζητηθεί η διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί και τα αποτελέσματα να είναι ταχύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από τους παρόχους η παραίτηση από δικαστικές διεκδικήσεις για τα ποσά που συμψηφίζονται, προκειμένου το θέμα να λυθεί οριστικά.

Θα ακολουθήσει επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, των εργαστηρίων και των γιατρών, για το ίδιο θέμα, καθώς πρόκειται για 6000 παρόχους συνολικά, οι οποίοι όμως δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο (από τους γιατρούς δεν αφαιρείται το 10% στην προκαταβολή μέχρι την εκκαθάριση) και επιπλέον, η διαδικασία εκκαθάρισης αφορά 48 μήνες, οι οποίοι θα εξεταστούν ένας προς έναν.

Ο φόρτος εργασίας στις υπηρεσίες είναι απίστευτος, φθάνουν να εργάζονται απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες για την εκκαθάριση των υποθέσεων, με αποτέλεσμα χθες να υπογραφεί απόφαση μετακίνησης 28 στελεχών του ΕΦΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να δώσουν "χείρα βοηθείας".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η όλη διαδικασία εκκαθαρίσεων, στόχο έχει ως το τέλος του έτους να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα, να τηρείται αυστηρά το 90ημέρο που προβλέπεται για την εξόφληση των οφειλών του Οργανισμού στους παρόχους του, να μην υπάρχουν πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι ενστάσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ώστε η διαχείρισή τους, να γίνεται ακόμη ταχύτερα.

Μέχρι στιγμής πάντως, έχει πληρωθεί σε όλους τους παρόχους και ο Μάρτιος καθώς και ο μισός Απρίλιος, δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για φάρμακα, παρά μόνο για αναλώσιμα προς τους φαρμακοποιούς.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ