2017-09-04 09:03:02
Φωτογραφία για Στον «αέρα» η διαδικασία συμψηφισμού ΕΟΠΥΥ –Ιδιωτικών Κλινικών
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Σε κρίσιμη καμπή φαίνεται πως βρίσκονται οι σχέσεις ΕΟΠΥΥ – Ιδιωτικών Κλινικών, καθώς ανοικτή παραμένει η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών του Οργανισμού και των ποσών clawback και rebate που έχουν χρεωθεί οι συγκεκριμένοι πάροχοι, για τα έτη 2014-2015.

Η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, αλλά προς το παρόν μοιάζει να είναι «στον αέρα», με βασικό εμπόδιο την Υπεύθυνη Δήλωση που ζητάει ο Οργανισμός να υπογράψουν οι ιδιωτικές κλινικές, ενόψει του συμψηφισμού των οφειλών των δύο πλευρών.

Η συνάντηση της Παρασκευής για το θέμα απέβη άκαρπη, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), με την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένεται κρίσιμη για την πορεία της διαδικασίας.

Η Υπεύθυνη Δήλωση θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά παράλληλα με την αποδοχή του συμψηφισμού μεταξύ των οφειλών, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών καλούνται να παραιτηθούν και από κάθε νομική ενέργεια διεκδίκησης των ποσών που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ.


Σύμφωνα, όμως, με κύκλους του κλάδου η Υπεύθυνη Δήλωση φαίνεται να «μπάζει από παντού». Κυρίως μοιάζει να μην διασφαλίζει τους παρόχους, αφήνοντας αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.

Η παραίτηση από κάθε νομική διεκδίκηση ανησυχεί ιδιαίτερα εκπροσώπους κλινικών, οι οποίοι εμφανίζουν εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και για το 2013, το οποίο ο Οργανισμός αξιολογεί πως έχει τακτοποιηθεί, αλλά για μέρος των ιδιωτών παρόχων παραμένει ανοικτό.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου στο Virus, οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες ολοκλήρωσαν το Μάιο το έργο τους, αποστέλλοντας νέα σημειώματα στους παρόχους. Προβληματισμό προκαλούν και πιθανές επιπτώσεις της υπογραφής της Υπεύθυνης Δήλωσης για τους μεγάλους εισηγμένους Ομίλους, οι οποίοι καλούνται, στο τέλος της ημέρας, να λογοδοτήσουν και στους μετόχους τους.

Στη συνάντηση της Παρασκευής με την ΠΕΙΚ, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης φέρεται να ζητήσει την άμεση υπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης, αλλά οι επικεφαλής της Ένωσης ξεκαθάρισαν πως θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να την αξιολογήσουν και να υπολογίσουν τα νούμερα. Ζητούν, μάλιστα, κάποιες παράμετροι να τεθούν και γραπτώς.

Όπως έγραψε το Virus, ακόμη και ο τρόπος υπολογισμού του clawback φαίνεται να πάσχει, καθώς οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιούν εσφαλμένα στοιχεία για τον υπολογισμό του ποσών, που καλούνται να επιστρέψουν οι πάροχοι (διαβάστε εδώ).

Η ΠΕΙΚ θέτει μια σειρά ερωτήματα, πάντως, γύρω από τη διαδικασία συμψηφισμού, εκτιμώντας ότι κάτι επιχειρείται να αποσιωπηθεί, κυρίως με την εξαίρεση των ετών 2012-2013.

Διαπιστώνεται, μάλιστα, μια ξαφνική βιασύνη να συμφωνηθεί και να υπογραφεί ο συμψηφισμός. «Γιατί τόσο άγχος να συμφωνήσουμε;», διερωτάται και προσθέτει: «Ποσό αληθινή είναι η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό για συμψηφισμούς 2012 & 2013 ενώ υπάρχει για τα οφειλόμενα από εμάς 80 εκατ. ευρώ του 2014 & 2015; Μήπως κάτι τρέχει με την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου;».

Κύκλοι της ΠΕΙΚ εκτιμούν ότι η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα και η ανάγκη εμφάνισης μηδενικών ληξιπρόθεσμων οφειλών (άνω των 90 ημερών δηλαδή) ίσως έχει συμβάλλει σε αυτή την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Μήπως δεν είναι σωστές οι λογιστικές εγγραφές; Μήπως τα χρέη του 2012 παραγράφονται σε 4 μήνες;;; Γιατί δεν δεσμεύονται γραπτά για τον τρόπο και χρόνο αποπληρωμής;», καταλήγουν.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ