2017-09-07 17:34:34
Φωτογραφία για «ΤΣΙΜΠΑΝΕ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σημάδια ανόδου εμφανίζονται στις τιμές των διαμερισμάτων συγκεκριμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας, όπως υποστηρίζουν οι μεσίτες και δείχνουν τα στοιχεία του δικτύου αγγελιών Spitogatos. Σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί την τελευταία διετία για κατοικίες σε περιοχές όπως το Κουκάκι αλλά και τα Πετράλωνα, καθώς και γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζονται οι πιέσεις σε άλλες περιοχές του κέντρου (Κολωνός, Πεδίον του Αρεως κ.λπ.), ενώ οι συναλλαγές είναι περιορισμένες. Περιορισμένα είναι σε πολλές περιπτώσεις και τα διαθέσιμα ακίνητα, ειδικά στην κατηγορία των 50 έως 70 τετραγωνικών μέτρων που ενδιαφέρει είτε όσους θέλουν να επενδύσουν με το βλέμμα στην Airbnb, είτε σε νεαρά ζευγάρια που εργάζονται στο κέντρο και αναζητούν για αρχή ένα σπίτι σε προσιτή τιμή, κοντά στη δουλειά τους. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν μεσίτες που ασχολούνται με το κέντρο της πόλης, οι τιμές στα καλοδιατηρημένα ή ανακαινισμένα διαμερίσματα δεν έχουν μειωθεί σημαντικά και κινούνται πολύ υψηλότερα από όσο αναμένουν οι υποψήφιοι αγοραστές
. Μια ματιά στις αγγελίες της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, για παράδειγμα, δείχνει πως ανακαινισμένο διαμέρισμα 5ου ορόφου, 56 τ.μ., στο Παγκράτι πωλείται 120.000 ευρώ, ενώ άλλο διαμέρισμα στην περιοχή του Κάραβελ, 60 τ.μ., πωλείται επίσης στην ίδια τιμή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αγοραστές πρέπει να δαπανήσουν περί τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή για την περιοχή του Παγκρατίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos, βρίσκεται κοντά στα 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Γιατί υπάρχει αυτή η σημαντική διαφορά; Γιατί στον κατάλογο των αγγελιών με τα προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνονται και αρκετά μεγάλα διαμερίσματα καθώς και διαμερίσματα που βρίσκονται σε υπόγεια ή ισόγεια, που κατεβάζουν τον μέσο όρο. Όμως αυτά τα φθηνά διαμερίσματα δεν βρίσκονται και στην πρώτη προτεραιότητα των υποψήφιων αγοραστών. Όποιος μάλιστα αναζητήσει σε ιστοσελίδες αγγελιών π.χ. διαμέρισμα από 50 έως 70 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, που να μην είναι ισόγειο ή υπόγειο, θα διαπιστώσει πως η προσφορά είναι ανησυχητικά περιορισμένη. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες περιοχές του κέντρου.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές αφορούν σε ακίνητα στο Κολωνάκι και στον Λυκαβηττό, με τη μέση τιμή στις 3.240 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθεί το ιστορικό κέντρο (Ακρόπολη, Θησείο κ.λπ.), με τη μέση ζητούμενη τιμή στις 2.823 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Μετς και το Καλλιμάρμαρο, με 2.106 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές κατοικιών εντοπίζονται επί των Λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών, που φτάνουν τα 731 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην περιοχή της Πλατείας Αττικής, η μέση ζητούμενη τιμή στις αγγελίες του Spitogatos είναι κοντά στα 867 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στην Κυψέλη ανεβαίνουν στα 1.052 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές από τις συγκεκριμένες περιοχές, όπως επισημαίνουν οι μεσίτες, οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες. Οι πλέον δραστήριοι είναι οι μετανάστες, οι οποίοι αγοράζουν τόσο κατοικίες όσο και μικρά καταστήματα.

Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
O κύκλος των χαμένων συνταγών!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
O κύκλος των χαμένων συνταγών!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ