2017-09-10 09:59:22
Φωτογραφία για «Μαχαίρι» σε έξι επιδόματα θέλει η τρόικα. Δέστε ποια είναι
▲ Μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κλιμακίων Κομισιόν - ΔΝΤ για τις αλλαγές των κριτηρίων χορήγησης στα επιδόματα τέκνων και αναπηρίας.

▲ «Κούρεμα» στο φοιτητικό βοήθημα των 1.000 ευρώ και επανεξέταση του αντιμέτρου της επιδότησης ενοικίου ζητούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

▲ Οι δανειστές ζητούν να περικοπεί το φοιτητικό βοήθημα των 1.000 ευρώ από φέτος και να επανεξεταστεί το αντίμετρο της επιδότησης του ενοικίου.

Έξι κατηγορίες προνοιακών επι­δομάτων και παροχών αναμένεται να αποτελέσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μετα­ξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργα­σίας και των εκπροσώπων των δανει­στών. Σύμφωνα με έγκυρες πληρο­φορίες των «Ειδήσεων», εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, με τους εκπρο­σώπους της τρόικας, πρωτοστατούντος του ΔΝΤ, να έχουν δώσει σαφείς εντολές για περικοπή και αναδιανο­μή των προνοιακών, αναπηρικών και οικογενειακών επιδομάτων, κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί μέχρι τον Νοέμβριο.


Συγκεκριμένα, επί τάπητος θα βρεθούν έξι κατηγορίες παροχών: η καταβολή του φοιτητικού-στεγαστικού επιδόματος, η χορήγηση καρ­τών μεταφοράς σε πολύτεκνους αλλά και αναπήρους, τα κριτήρια λήψης επιδόματος στέγασης ή επιδότησης ενοικίου σε 600.000 δικαιούχους το 2019 (το οποίο αποτελεί ένα από τα αντίμετρα), η αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρί­ας για την καταβολή των επιδομά­των, η ανακατανομή των οικογενει­ακών επιδομάτων με ενίσχυση της στήριξης των οικογενειών με έως δύο τέκνα, αλλά και η πορεία κατα­βολής του Κοινωνικού Εισοδήμα­τος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και η εξεύ­ρεση των απαιτούμενων πόρων για το 2018 και 2019.

Μάλιστα, αν και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν προβλέπονται συγκεκριμένα ποσά εξοικονόμησης, η αναδιάταξη του προνοιακού «χάρτη» περιλαμβάνει εκ των πραγμάτων επανεξέταση επί τα χείρω παροχών, κατάργηση, συγχώνευση ή και εξορθολογισμό αυτών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους. Σημειώ­νεται ότι για τη διετία 2017-2018 έχει ήδη αποφασιστεί η στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικο­γενειακών, θέρμανσης, φοροαπαλ­λαγών, εισόδου στην αγορά εργασί­ας), ώστε να εξοικονομηθούν συνο­λικά 259 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τον Νοέμβριο

Το κρίσιμο πρώτο τεστ για την έκβα­ση της διαπραγμάτευσης στον τομέα πρόνοιας θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αλλαγές-ανατροπές στο σύστημα οικογενειακών παρο­χών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Αντίστοιχα, μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομο­θεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης των παροχών αναπη­ρίας. Η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί έως τον Μάιο του 2018, ώστε να εναρμονιστούν παράλληλα όλοι οι κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας. Η εθνική εφαρμογή του νέου νόμου θα ξεκινή­σει μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018.

Έως τον Νοέμβριο, επίσης, θα πρέπει να σχεδιαστούν οι αλλαγές στο επίπεδο της επιδότησης των μετα­φορών, ενώ λίγο νωρίτερα, δηλαδή τον Οκτώβριο, θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι εκπαιδευτικές παρο­χές (σ.σ.: φοιτητικό επίδομα), αφή­νοντας, σύμφωνα με τις πληροφορί­ες των «Ειδήσεων», ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων καταβολής του στεγαστικού επιδό­ματος για τους φοιτητές από φέτος!

Σύμφωνα με πηγές, το μέτωπο των δανειστών δεν είναι αρραγές σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέ­πει να γίνουν, με το Διεθνές Νομι­σματικό Ταμείο να απαιτεί ακραίες αλλαγές, που θίγουν ευπαθείς κοι­νωνικές ομάδες.

Ποια επιδόματα ψαλιδίζονται

Επιδόματα αναπηρίας: Η σκλη­ρότερη μάχη με τους δανειστές ανα­μένεται να δοθεί στην αναδιοργά­νωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας. Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν την ιδιωτικοποίη­ση των κέντρων που θα πιστοποι­ούν τα ποσοστά αναπηρίας (σ.σ.: η πιστοποίηση να δίνεται από ιδιώτες γιατρούς), αλλά και την αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπή­ρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιστημονικό εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health). Σύμφωνα με τους δανειστές, το Εγχει­ρίδιο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και Υγείας (ICF) οδηγεί, μέσω της επιστημονικής αξιολόγησης, τεκμηρίω­σης και ταξινόμησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας του ατόμου, στην πιστοποίηση των δικαιωμάτων του για παρεμβάσεις υποστή­ριξής του.

Στην τεκμηριωμένη απάντηση του υπουργείου Εργασίας σε περισσότε­ρες από 50 σελίδες επισημαίνεται η ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των Κέντρων Πιστοποί­ησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που υπάρχουν, αλλά και η ενίσχυσή τους μέσω κονδυλίων που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ για διπλασιασμό των μονάδων και στελέχωσή τους με εξειδικευμένους γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα μπορούν να προσδιορίζουν την ικανότητα του ατόμου να ασκεί δρα­στηριότητες στην καθημερινότητα του. Ρόλο-κλειδί στο πιλοτικό πρό­γραμμα αναμένεται να διαδραματί­σει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, προς το παρόν, δεν έχει δοθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Οικογενειακά επιδόματα: Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν κυβέρνηση και δανειστές για τη «μεταρρύθμι­ση» του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων, με στόχο να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασί­ας, απαιτούνται επιπλέον 260 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικογε­νειών που έχουν έως δύο παιδιά. Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν την περικοπή των ποσών για οικο­γένειες με τρία παιδιά και πάνω και αναδιανομή των κονδυλίων ή την εξεύρεση των πόρων από την περι­κοπή άλλων παροχών. 

Στεγαστικό-φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ: Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει ήδη την απόφαση με τα δικαιολογητικά για το επίδομα των 1.000 ευρώ στους φοιτητές των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, οι δανει­στές έχουν ζητήσει την επανεξέταση των κριτηρίων, επιμένοντας σε μεί­ωση του εισοδηματικού ορίου των 30.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Οι δανειστές στο σύνολό τους συμφωνούν στο κόψιμο του φοιτητικού επιδό­ματος, ει δυνατόν από φέτος. 

Εκπτώσεις στα εισιτήρια για ανάπηρους και πολύτεκνους: Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτη­ρίου θα επανεξετασθούν οι δικαιού­χοι, αλλά και το ποσοστό της έκπτω­σης στα μέσα μεταφοράς. Σήμερα, οι ανάπηροι δεν καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο για τη μετακίνησή τους, ενώ 50% του εισιτηρίου καταβάλλουν οι πολύτεκνοι. Οι δανειστές έχουν επισημάνει ότι και σε αυτή την περίπτω­ση πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστη­ρότερα εισοδηματικά κριτήρια. Οι δανειστές στο σύνολό τους συμφω­νούν στις παρεμβάσεις.

Επίδομα στέγασης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει από τώρα για τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος στέγασης που θα δοθεί σε 600.000 δικαιούχους το 2019. Πρόκειται για ένα από τα αντίμετρα που νομοθέτησε, το οποίο θα κατα­βληθεί από το πλεόνασμα του 2018 και κοστίζει 600 εκατ. ευρώ. Το ΔΝΤ επιμένει να τεθούν από τώρα οι παρά­μετροι για την καταβολή επιδόματος στέγασης, ή επιδότησης ενοικίου, ή αποπληρωμής μέρους δανείου για τους 600.000 πολίτες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, με το επιχεί­ρημα ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο στόχο.

Καταβολή Κοινωνικού Εισοδή­ματος Αλληλεγγύης: Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την κατα­βολή του ΚΕΑ αναμένεται να ζητή­σουν οι δανειστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, φέτος είναι διαθέσιμα τα 660 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, ενώ για το 2018 θα πρέπει να βρεθούν πόροι 760 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πλη­ροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας να περιορίσουν τις δαπάνες τουλά­χιστον κατά 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατευθυνθούν σε προνοιακές παροχές, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια απάντηση.

Των ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗ & ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-09/09/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ