2017-09-10 11:32:59
Φωτογραφία για Κινητοποίηση κατά της ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου άμεσα
Άννα Παπαδομαρκάκη - 

Healthmag.gr

Υπουργείο Υγείας: Προσέχουμε από φέτος για του χρόνου, εξασφαλίζοντας πιστώσεις

Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται κάθε χρόνο η καταπολέμηση των κουνουπιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα καλοκαίρια σοβαρά κρούσματα ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία. Οι δυο αυτές ασθένειες, δημιουργούν προβλήματα κατ΄ αρχήν στη Δημόσια Υγεία, αλλά επιβαρύνουν και την οικονομία των περιοχών όπου εμφανίζονται.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών θεωρείται μια ακριβή διαδικασία και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι περιφερειακές αρχές που έχουν πλέον την αρμοδιότητα των εκστρατειών καταπολέμησης των κουνουπιών, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, στα οποία προστίθενται και οι δύσκολες διαδικασίες διαγωνισμών για την ανάδειξη μειοδότη που θα αναλάβει την κωνοποκτονία σε κάθε περιοχή, έγκαιρα, σε χρόνο που τα κουνούπια βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προνύμφης.


Έτσι, με την πρώτη εμφάνιση των όποιων κρουσμάτων, οι τοπικές αρχές ... τρέχουν και δεν φτάνουν, να αντιμετωπίσουν τα ... ενήλικα πλέον κουνούπια και να αποτρέψουν όχι μόνο τα προβλήματα δημόσιας υγείας για τους κατοίκους των περιοχών τους, αλλά και να αποτρέψουν την απομάκρυνση του τουρισμού, μέσα στο κατακαλόκαιρο Καθώς το πρόβλημα φάνηκε εντονότερα φέτος το καλοκαίρι με τους νεκρούς από τον ιό του Δυτικού Νείλου και την επανεμφάνιση της ελονοσίας (πιθανότατα με ενδογενή -μάλιστα - κρούσματα), ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, έστειλε εγκύκλιο σε όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες εφιστώντας την προσοχή τους για το 2018.

Αναλυτικά η εγκύκλιος επισημαίνει τα παρακάτω:

"Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα τόσο επιβάρυνσης της οικονομίας των περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών, όσο και κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με τη ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών μεθόδων και πρέπει να αρχίζει νωρίς, όταν τα κουνούπια βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης, γιατί όταν ωριμάσουν στο στάδιο του ακμαίου, η καταπολέμησή τους καθίσταται πολύ δυσκολότερη. 

Η έγκαιρη και ταυτόχρονη έναρξη προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη την επικράτεια καθώς και η μέριμνα για την δυνατότητα κάλυψης όλων των μηνών του χρόνου με τις εν λόγω δράσεις είναι καθοριστικής σημασίας προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων των προγραμμάτων αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας από ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω αυτών, π.χ. από τον ιό του Δυτικού Νείλου, το πλασμώδιο της ελονοσίας κλπ. 

Υπενθυμίζεται ότι, δεδομένου των χρονοβόρων και πολύπλοκων διαδικασιών ανάδειξης των ανάδοχων εταιρειών των έργων καταπολέμησης κουνουπιών και προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την προκήρυξη προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους. 

Ως εκ τούτου παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ώστε να εξασφαλίσετε έγκαιρα τις σχετικές πιστώσεις στα πλαίσια της κατάρτισης του ετήσιου προϋπολογισμού σας για την υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2018".
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ