2017-09-10 17:06:30
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ
Στην υλοποίηση των «απαιτούμενων διορθώσεων», μέσω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων, εστίασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Αισιοδοξούμε ότι δημιουργούμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσουμε από το 2019 να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν όσους επιβαρύνθηκαν περισσότερο» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τον στόχο για την επόμενη ημέρα, κατέστησε αναγκαία την οικοδόμηση μίας σταθερής προοπτικής για την έξοδο από την επιτροπεία. «Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων» εξήγησε. Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι απαιτούμενες διορθώσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα με τα αντίμετρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετέπειτα.

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην απόφαση του Ιουνίου του 2015, την οποία χαιρέτισαν οι επενδυτές και οι αγορές. «Είχαμε έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του χρέους» έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας ότι «το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται προοπτική ενόρασης του προβλήματος».


Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, σημείωσε με νόημα ότι «παρότι έχουμε εκλογές στη Γερμανία, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν». Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε το γεγονός ότι «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δημιουργήθηκαν υπερβολικές αντιδράσεις» και «όποιος το διάβασε, κατάλαβε». Κατά τον ίδιο, «ενόχλησε μία παράγραφος που μιλούσε για ομοιότητα όχι δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ. αλλά της περιόδου». Και εξήγησε: «Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο που τότε ο κ. Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της Δεξιάς. Ο συστημικός φόβος απέναντι σε διάφορα προτάγματα». «Η φιλοδοξία μου είναι να καταφέρω εγώ ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης που θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από εκεί που άλλοι την έβαλαν» έσπευσε να προσθέσει.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις συνθήκες, αποδίδει». «Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παράξει σημαντικό έργο δεδομένων των συνθηκών» συνέχισε.

Όσον αφορά τις προεργασίες για τη γ’ αξιολόγηση, δήλωσε «αποφασισμένος» να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση» συμπλήρωσε. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια καθυστερήσεων από το ΔΝΤ» συνέχισε και εκτίμησε ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε πιθανές καθυστερήσεις ή νέες απαιτήσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς αυτό».

«Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός» έσπευσε να επισημάνει. «Το κρίσιμο είναι αν το Ταμείο θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Θα κριθεί αυτή τη φορά η αξιοπιστία των εταίρων μας, του ΔΝΤ. Η διαρκής αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν» πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο. 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ