2017-09-10 20:00:14
Φωτογραφία για Οι άνθρωποι του Putin σε Γερμανία και Ουγγαρία
                                                  Gerhard Schroeder and Vladimir Putin 

της Judy Dempsey

Carnegie Europe 

O Vladimir Putin τα πάει καλά με την Ουγγαρία. Είτε με την πρώην σοσιαλιστική κυβέρνηση είτε με το τωρινό συντηρητικό κόμμα, ο Ρώσος πρόεδρος πάντα είναι ευπρόσδεκτος.

Στις 28 Αυγούστου ο Putin ήταν στη Βουδαπέστη, μόλις επτά μήνες μετά από την τελευταία του επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της ενέργειας,

Ασφαλώς, το ταξίδι του αυτής της εβδομάδας ήταν διαφορετικό. Ο Putin είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο, επομένως ήταν σωστό για τον ίδιο να παραβρεθεί στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Τζούντο που διοργανώνεται στη Βουδαπέστη. Και στη διάρκεια των συνομιλιών στην πρωτεύουσα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban, το ενεργειακό ζήτημα ασφαλώς συζητήθηκε.

Ο Orban έχει δεχθεί πολλή κριτική για την υπογραφή δανείου 10 δισ. ευρώ με τη Ρωσία το 2014 -στο αποκορύφωμα της ουκρανικής κρίσης. Η ιδέα ήταν πως αυτή η συμφωνία θα χρηματοδοτούσε και θα επέκτεινε το Paks, το μόνο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας (σοβιετικής εποχής) της Ουγγαρίας.

Η επέκταση θα κατασκευαστεί από τη Rosatom, την ρωσική κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας. Η Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, εξέτασε τη συμφωνία και τελικά έδωσε το πράσινο φως στην επένδυση -αν και για τον ουγγρικό λαό, οι όροι της συμφωνίας είναι κρατικό μυστικό.

Η Ουγγαρία έχει προσφάτως υπογράψει άλλη μία ενεργειακή συμφωνία, αυτή τη φορά με τη Gazprom, την ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου. Αυτή η συμφωνία θα συνδέει την Ουγγαρία με τον αγωγό Turkish Stream που κατασκευάζει η Gazprom. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Sziijarto, δήλωσε πως η συμφωνία θα "βελτίωνε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας σε μεγάλο βαθμό, επομένως είναι στρατηγικό μας συμφέρον να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία”.

Ξεχάστε το γεγονός ότι ο Orban ήταν σθεναρά κατά της επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας όταν ήταν οι σοσιαλιστές στην εξουσία. Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Orban ήθελε πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση, όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ επίσης. Ήταν επίσης πολύ επικριτικός για τους στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ferenc Gyurcsany, ο οποίος κυβέρνησε την Ουγγαρία από το 2004 μέχρι το 2009.

Όχι μόνο οι πολιτικές του Orban έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη στάση του όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά επίσης αντιβαίνουν στον όμιλο των χωρών Visegrad, που αποτελείται από τις Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία. Η Πολωνία συγκεκριμένα ήταν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του να καταστεί η περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια και να γίνει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πόρων βασικά στοιχεία της πολιτικής της ΕΕ.

Ωστόσο, ενώ είναι εύκολο να ασκούμε κριτική στις ενεργειακές πολιτικές του Orban, οι οποίες από μια καθαρά στρατηγική και πολιτική γωνία αυξάνουν την εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη ρωσική ενέργεια, ας κοιτάξουμε απλώς τι συνέβη στη Γερμανία.

Πριν από την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου το Νοέμβριο του 1989, η τότε Δυτική Γερμανία, μέσω της κατασκευής ενός αγωγού αερίου με την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθιέρωσε πολύ στενούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα, εξοργίζοντας τις ΗΠΑ.

Η Gazprom έστελνε αέριο στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Μόσχα ήθελε να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης για τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Εξ ού και η απόφαση του Putin, με την στήριξη της Γερμανίας, για την κατασκευή του Nord Stream. Αυτό το project, που υπεγράφη στις αρχές Σεπτεμβρίου 2005, φέρνει τώρα το ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω αγωγών κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ένας δεύτερος αγωγός Nord Stream είναι στα σκαριά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, η οποία εξελέγη στα τέλη Σεπτεμβρίου 2005, δεν έκανε τίποτα να το σταματήσει. Ο προκάτοχός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Gerhard Schroeder, δεν ορίστηκε απλώς να συμμετάσχει και στη συνέχεια να ηγηθεί του δ.σ. της Nord Stream λίγες μόνο εβδομάδες αφού έχασε τις εκλογές από τη Merkel. Τον περασμένο μήνα ο Schroder διορίστηκε μη εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft, του ρωσικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού που επλήγη από τις δυτικές κυρώσεις ύστερα από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 και την εισβολή σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Merkel, η οποία περιέγραψε το Nord Stream ως ένα καθαρά εμπορικό project, της πήρε αρκετές εβδομάδες να ασκήσει κριτική για την κίνηση του Schroder στην Rosneft. "Δε νομίζω ότι αυτό που κάνει ο Schroder είναι σωστό”, δήλωσε η συντηρητική Merkel στη Bild, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας.

Και ο Schroder και ο Orban έχουν ασκήσει κριτική στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ο Orban ωστόσο δεν έχει σπάσει ποτέ τη συναίνεση της ΕΕ για την ανανέωσή τους. Αναρωτιέται κανείς πώς θα είχε αντιδράσει ο Schroder εάν ήταν Καγκελάριος ή εάν οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Διάφορες χώρες της ΕΕ έχουν επικρίνει το Nord Stream, κυρίως οι χώρες της βαλτικής και η Πολωνία. Αλλά τα μεγάλα κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνονται αδιάφορα για το project. Δεν αποτελεί έκπληξη. Εκτός της Γερμανίας, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι επίσης μέλη της κοινοπραξίας Nord Stream.

Η Κομισιόν συνεχίζει να πιέζει για μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση και μεγαλύτερη ενεργειακή απελευθέρωση. και τα δύο θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Αλλά η απροθυμία να αμφισβητήσουν πολιτικές που υιοθετούνται από τη Γερμανία και την Ουγγαρία, απλώς διαιωνίζουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια -και τους πολιτικούς δεσμούς και την επιρροή που συνεπάγεται.

Αναδημοσίευση από Capital.gr 

Διαβάστε επίσης: Sergey Shoygu: Ο Σατανάς διάδοχος του V.Putin

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ