2017-09-12 18:05:04
Φωτογραφία για Επαναφέρεται στη θέση του ο Κρίτων Φίλος - Αναλυτικό ρεπορτάζ της ΠτΔ
11/09/2017

http://www.pelop.gr/

Στο προσκήνιο επανήλθε η υπόθεση του καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή της μονάδας Εντατικής Θεραπείας Κρίτωνα Φίλου μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να τον επαναφέρει στη θέση του βάσει της απαλλακτικής απόφασης του Αρείου Πάγου.

Απόψε συνεδριάζει το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προκειμένου να εξετάσει το αίτημα Φίλου για επανεγγραφή του στο μητρώο του Συλλόγου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Φίλος είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Είχε αθωωθεί πρωτόδικα αλλά καταδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών. Στη συνέχεια προσέφυγε στον Αρειο Πάγο απ' όπου ομόφωνα απαλλάχτηκε.

«Είμαι αθώος. Δεν είμαι φονιάς και θεωρώ ότι είμαι καλός γιατρός κι έχω προσφέρει στην περιοχή. Ο Αρειος Πάγος με απάλλαξε από οποιαδήποτε κατηγορία και δεν είμαι υπόδικος, όπως σημειώνεται στη σχετική ανυπόγραφη ανακοίνωση της ΕΣΙ. Εχω υποστεί τουλάχιστον τέσσερα δικαστήρια και απαλλάχτηκα ομόφωνα από τον Αρειο Πάγο».


Το παραπάνω απάντησε ο κ. Φίλος ερωτηθείς από την «Π» με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Συνεργασία Ιατρών (ΕΣΙ).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην ανακοίνωση αυτή τα μέλη της ιατρικής κίνησης σημειώνουν: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται η επιστροφή του καθ. Κρίτωνα Φίλου στην θέση του καθηγητή και διευθυντή της Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Παρακολούθησης του ΠΓΝΠ».

Επίσης αναφέρουν ότι «αντιτίθεται σθεναρά στο ενδεχόμενο αυτό» κι εξηγεί τους λόγους:

«>Της έκνομης και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του για την οποία μάλιστα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης στο διάστημα που ήταν καθηγητής και Διευθυντής της Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Παρακολούθησης του ΠΓΝΠ.

>Είναι απορίας άξιο το πώς η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών δεν κίνησε την πειθαρχική διερεύνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Την αυτή απορία εκφράζουμε και για την διαδικαστική απραξία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΥ

Στην επικοινωνία που είχε η «Π» με τον κ. Φίλο χαρακτήρισε την επιστολή «κατάπτυστη» αναφέροντας: «Γιατί μία παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έκπληξή της για τη συγκεκριμένη απόφαση όταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπέγραψε την απόφαση αυτή. Το υπουργείο ως νομικό πρόσωπο αφού μελέτησε την απόφαση του Αρείου Πάγου την έστειλε στο νομικό συμβούλιο του κράτους και στις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου. Οπως γνωρίζετε ένας υπουργός για να υπογράψει ένα έγγραφο έχει προηγηθεί ο έλεγχος από τουλάχιστον δέκα παράγοντες. Γιατί λοιπόν εκπλήσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή του Υπουργού ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το ερώτημά μου».

Σε σχέση με την πειθαρχική του δίωξη ο κ. Φίλος εξηγεί πως «είμαι πανεπιστημιακός. Δεν υπάγομαι στο υπουργείο Υγείας και βγαίνει αυτή η κατάπτυστη ανακοίνωση εις βάρος μου και κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας, στην 6ης Υγειονομική Περιφέρεια, στην ΕΙΝΑ που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επ' αυτού. Οι πανεπιστημιακοί υπαγόμεθα στον υπουργό Παιδείας. Εχω περάσει από το πειθαρχικό των πανεπιστημιακών το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή τον αντικαταστάτη του, τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πέντε πρυτάνεις το πιο σκληρό δηλαδή πειθαρχικό συμβούλιο».

Καταλήγοντας ο κ. Φίλος εκτιμά ότι όλος αυτός ο θόρυβος δημιουργήθηκε διότι «ενοχλεί» η παρουσία του στο νοσοκομείο. Κι εξηγεί:

«Οταν έφυγα από το νοσοκομείο του Ρίου ξαφνικά εμφανίστηκαν αναμονές στα χειρουργεία. Ξέρετε ότι οι αναισθησιολόγοι έχουν βγάλει μία σιωπηρή απόφαση ότι εάν μία χειρουργική αίθουσα δεν έχει καθαριστεί πλήρως από το προηγούμενο χειρουργείο δεν μπαίνει το επόμενο κι έτσι μετά τη 1.15 να μην μπαίνει άλλο χειρουργείο κι έτσι να φεύγουν μετά τις 1.30 και να πηγαίνουν στο σπίτι τους; Αυτά επί των ημερών μου δεν υπήρχαν. Σήμερα εξαιτίας αυτής τη απόφασης αναβάλλονται καθημερινά από 4- 8 χειρουργεία στο Ρίο. Δεν σας προξενεί εντύπωση ότι στον «Αγιο Ανδρέα» δεν υπάρχουν τέτοιου είδους καθυστερήσεις; Κι ένα δεύτερο, η θνητότητα της ΜΕΘ που όταν καταδικάστηκα εγώ το Δεκέμβριο του 2013 την είχα μειώσει στο 19% για όλο το 2013 τώρα εκσφενδονίστηκε στο 40% όταν εγώ έφυγα από τη μέση. Γι' αυτούς τους θανάτους ποιος θα είναι υπεύθυνος; Το σύστημα που βγαίνει με αυτές τις ανυπόγραφες επιστολές φυσικά θέλει να συνεχιστεί αυτό επειδή ξέρουν ότι εάν επιστρέψει ο Φίλος θα υπάρξει σκληρή και επίπονη δουλειά. Κι αυτό είναι που τους ενοχλεί».

Η «Π» δεν υιοθετεί παρά μόνο τα αυτονόητα. Μέχρι να λήξει αμετάκλητα η υπόθεση του κ. Φίλου φέρεται και θεωρείται ως αθώος.

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: «Θα εξεταστεί η νομική βάση του αιτήματος»

«Εμείς στον Ιατρικό Σύλλογο τον είχαμε διαγράψει αλλά είχα διαχωρίσει το ποινικό μέρος διότι γνωρίζαμε ότι είχε προσφύγει στον Αρειο Πάγο και σταθήκαμε στο γεγονός ότι δεν ασκούσε την ιατρική στο νοσοκομείο αποδεδειγμένα. Εξετάσαμε την ιατρική του ιδιότητα και όχι την ποινική του κατάσταση» δήλωσε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου και προσθέτει:

«Υπάρχει η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία επιστρέφει στη θέση του. Με την απόφαση αυτή ο κ. Φίλος αιτείται προς το Σύλλογό μας αναδρομική επανεγγραφή. Εμείς θα το εξετάσουμε με τον νομικό σύμβουλο στο σημερινό μας ΔΣ διότι υπάρχουν νομικά ζητήματα σε σχέση με το αίτημά του και ειδικότερα στο σκέλος της αναδρομικότητας».

Στην επισήμανση της ΕΣΙ ότι δεν παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο από τον Ιατρικό Σύλλογο η κ. Μαστοράκου εξηγεί: «Το συμβάν έχει διαδραματιστεί μία δεκαετία πίσω από τότε που εμείς αναλάβαμε το ΔΣ του Συλλόγου. Επομένως το τότε ΔΣ δεν τον είχε παραπέμψει στο Πειθαρχικό. Επ' αυτού ο νόμος προβλέπει ότι εάν ένα συμβάν δεν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό παραγράφεται σε μία πενταετία. Κάτι που έγινε».

Από την "Πελοπόννησο της Δευτέρας"

της Μαρίνας Ριζογιάννη
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ