2017-09-13 20:40:43
Φωτογραφία για Στο υπ. Άμυνας οι εργολαβίες εκατομμυρίων για τα hotspots
▲ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.

▲ Άλλαξαν την απόφαση και ανέθεσαν ξανά στο υπουργείο Άμυνας την αναβάθμιση των Κέντρων Υποδοχής μέχρι το τέλος του 2022.

Παράταση πέντε ετών στις εργολαβίες δεκάδων εκα­τομμυρίων ευρώ για έργα στα hotspots των προσφύγων απο­κόμισε το υπουργείο Άμυνας, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προσπαθεί να δικαιολογή­σει την κυβερνητική σύμπραξη με τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι δεν είναι ακροδεξιός αλλά «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης».

Οι αναφορές Τσίπρα στον υπουρ­γό Άμυνας Π. Καμμένο έγιναν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ και αφού ο πρωθυπουρ­γός κάλεσε εμμέσως τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να συνεργαστεί με μια «αριστερή κυβέρνηση».

Με τις ευλογίες Τσίπρα

Όταν του θύμισαν ότι την κυβέρνηση στηρίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε να δικαιολο­γηθεί μιλώντας για «εξαιρετική συνεργασία». Λίγες ώρες πριν, όμως, στις 7/9/17, η Διαχειριστική Αρχή για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προσφυγικού εξέδιδε απόφαση με την οποία τροποποιούσε πρόσκλη­ση για το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα Νησιά του Ανατολικού Αι­γαίου».


Το έργο αυτό είχε βγει στον αέρα από το τέλος Ιουνίου και καλούσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως μοναδικό «δυνητικό δικαιούχο» να υποβάλει προτάσεις για την ανα­βάθμιση των υποδομών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), δηλαδή τα hotspots που βρίσκο­νται σε Λέσβο, Σάμο. Χίο, Λέρο και Κω. Όπως αναφερόταν, μάλιστα, στην πρόσκληση εκείνη οι εργασίες αναβάθμισης επικεντρώνονται στη «βελτίωση των συνθηκών στέγασης, υγιεινής, επικοινωνίας» αλλά και της «ψυχαγωγίας» των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών.

Το παράδοξο είναι ότι σε εκείνη την πρόσκληση γινόταν λόγος για έργα που αφορούν 8.500 άτομα ενώ στα πέντε ΚΥΤ και με βάση το χθεσι­νό απογραφικό δελτίο η χωρητικότητά τους είναι 5.576 και μέσα τους βρίσκονται σχεδόν διπλάσιοι (9.399). Το άλλο παράδοξο είναι ότι για τα έργα αυτά αναβάθμισης η Διαχειρι­στική Αρχή διέθετε κονδύλια συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ (75% από ΕΕ) αλλά με ημερομηνία λήξης την 31 /12/2017. Έτσι, προέκυψε η πιο πρόσφατη απόφαση που άλλαζε την ημερομηνία λήξης μεταθέτοντάς την στις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Εννοείται πως με κάποια άλλη απόφαση θα είναι επίσης εφικτό να αλλάξει και το ποσό της επιδότησης προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Άλλωστε:

► Έως τώρα το υπουργείο του κ. Καμμένου είναι πρωταθλητής Ελλά­δος στη διαχείριση και των κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα αποκαλούμενα «επείγοντα» της περιόδου 2015-17 έχοντας απορροφήσει σχε­δόν 93 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 180 που έλαβαν άλλα υπουργεία και φορείς εντός χώρας.

► Το υπουργείο του κ. Καμμένου κα­τέστη επίσης τον περασμένο Απρίλιο δυνητικός δικαιούχος έργων για την «Αναβάθμιση, Ανακαίνιση Υφιστάμε­νων Κτιρίων για τη φιλοξενία 1.000 Ασυνόδευτων Ανηλίκων» με προϋπο­λογισμό 3 εκατομμύρια ευρώ.

► Με άλλη απόφαση τον Οκτώβριο του 2016 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε χαρακτηρισθεί δικαιούχος του έργου «Ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης των χερσαίων, πλωτών και εναέριων μέσων για την επιτήρηση-περιπολία των συνόρων και για την προστασία και διάσωση της αν­θρώπινης ζωής» με προϋπολογισμό 57 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι το έργο της διάσωσης τουλάχιστον επιτελείται κυρίως από το Λιμενικό.

Συμβάσεις εν λευκώ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Φε­βρουάριο του 2016, όταν έκλεινε η Ειδομένη και η Ελλάδα βρισκόταν με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες χωρίς δομές να τους φιλοξενήσει στοιχειωδώς, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λάμβανε διά νόμου την άδεια να συνάπτει συμβάσεις «κατόπιν δι­απραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά πα­ρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της ελληνικής νομοθεσίας» για να στους στεγάσει και να τους ταΐσει.

Αυτή η λευκή επιταγή «στον έντι­μο συνεργάτη» Π. Καμμένο φαίνεται πως λαμβάνει πλέον ισχύ στο διηνε­κές, παρά το γεγονός ότι είναι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονται για στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού και ενώ υπάρχει ολόκληρο υπουρ­γείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του Γ. Μουζάλα που θα μπορούσε να αναλάβει τα σχετικά.

Ίσως όμως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν έναν μήνα μι­λώντας στον Σκάι ο κ. Καμμένος «χρέωσε» (sic) «στον κύριο Μου­ζάλα τη μεγάλη επιτυχία που είχε στο προσφυγικό» ενώ τον Μάρτιο του ΄16 ζητούσε την αποπομπή του επειδή είχε αποκαλέσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» ΑΡΉΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-12/09/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ