2017-09-14 08:49:31
Φωτογραφία για Το φθινοπωρινό ραντεβού με τους Θεσμούς
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Με την Υγεία καταπιάνονται σήμερα το πρωί οι Θεσμοι. Στο ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών μας, του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων φορέων αναμένεται να εξεταστούν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Κυρίαρχο, ωστόσο, αναμένεται να είναι η πορεία υλοποίησης της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το τελικό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των ΤοΜΥ, την εξέλιξη της προκήρυξης για τη στελέχωση τους και το βαθμό ανταπόκρισης των επαγγελματιών υγείας.

Άλλωστε, οι ενδείξεις προκαλούν μάλλον προβληματισμό για το ενδιαφέρον που έδειξαν τελικά οι γιατροί, για να στελεχώσουν τις νέες δομές της ΠΦΥ. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος έκανε λόγο για ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στην επαρχία και στα νησιά, αναφερόμενος στις ΤοΜΥ της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα από τις 25 ΤοΜΥ που θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, οι αιτήσεις που έγιναν αρκούν για να στελεχωθούν μόλις 15 με 20 (διαβάστε εδώ).


Επισήμως, η Αριστοτέλους αναφέρει πως η επεξεργασία των αιτήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιοτητα. Οι Θεσμοί, όμως, αναμένεται να απαιτήσουν σαφέστερη εικόνα.

Στις συναντήσεις που θα διεξαχθούν στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα τεθεί άλλο ένα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ο λόγος για το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, την πλήρη σύσταση του οποίου αξιώνουν οι Θεσμοί. Η Αριστοτέλους επιχείρησε να «προσπεράσει» το εμπόδιο και να κερδίσει χρόνο συστήνοντας μια μεταβατική επιτροπή, που θα λειτουργεί έως τη σύσταση του κέντρου τον Ιούλιο του 2018. Αν και η επιτροπή έπρεπε να έχει συσταθεί έως τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με το Υπουργείο Υγείας να υποστηρίζει πως θα κλείσει άμεσα, πιθανώς και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το σχετικό προσχέδιο είναι ήδη έτοιμο (διαβάστε εδώ).

Από τις συζητήσεις με τους Θεσμούς, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ζητήματα ΕΟΠΥΥ. Τα οικονομικά του Οργανισμού θα εξεταστούν και πάλι, με την κουβέντα να αναμένεται να στραφεί, πέρα από την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ομαλοποίηση των πληρωμών, στο θέμα των δαπανών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην ατζέντα της συνάντησης, στο πεδίο του ΕΟΠΥΥ, θα κυριαρχήσει η πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και το ύψος του νοσοκομειακού claw back, όπως επίσης και το σύνολο του claw back και του rebate για όλους τους παρόχους του Οργανισμού. Να θυμίσουμε πως, μόνο για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το claw back έκλεισε στα 180 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι 216 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το rebate, το οποίο ανήλθε στα 220 εκατ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του έτους, από 165 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο περσινό διάστημα (διαβάστε εδώ).

Επιστολή ΣΦΕΕ

Το ζήτημα της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης συνιστά, μάλιστα, το διαρκή πονοκέφαλο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με βασικό πρόβλημα την απουσία στοιχείων για την εξέλιξη και διαμόρφωση της. Στο θέμα επανέρχεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αποστέλλοντας ακόμη μια επιστολή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Η ανάγκη του ΣΦΕΕ να καταφύγει σε αυτή την επιστολή προκαλεί μάλλον προβληματισμό, αν αναλογιστούμε αφενός ότι, ο Σύνδεσμος εκπροσωπείται στην επιτροπή και αφετέρου ότι, ο ρόλος της Επιτροπής είναι ακριβώς αυτός: να παρακολουθεί τη Δαπάνη Ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία της δαπάνης και τον υπολογισμό του ποσού της υπέρβασης φαίνεται να μην έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή και για αυτο ο ΣΦΕΕ ζητάει εκ νέου την παροχή στοιχείων που αφορούν στην συνολική φαρμακευτική αγορά (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή). Όπως τονίζεται στην επιστολή, μάλιστα, “μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί με το βασικό και κύριο αυτό έργο, δεδομένου ότι κάποια στοιχεία που περιήλθαν αποσπασματικά στην Επιτροπή , δεν ήταν επαρκή για περαιτέρω επεξεργασία”.

Όπως εξηγεί ο ΣΦΕΕ τα συνολικά στοιχεία αυτά και η έγκαιρη επεξεργασία τους “είναι απαραίτητα στις φαρμακευτικές εταιρείες τόσο για τον σχεδιασμό των προϋπολογισμών τους όσο και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους , τα οποία και αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά, μιας εμπορικής οργάνωσης – η οποία επιπλέον καλείται να πληρώσει σημαντικές επιστροφές ( Rebate & Claw back ) – με πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών, μέσω ορθολογικής κλινικής πρακτικής και σε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας”.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ