2017-09-17 01:06:33
Φωτογραφία για ΠΦΥ χωρίς γιατρούς. Όλα τα πιθανά σενάρια
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

VIRUS

Αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον των σχεδίων της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αφού -σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις- αιτήσεις για πρόσληψη στην προκήρυξη για τις ΤοΜΥ κατέθεσαν μόνο οι μισοί γιατροί.

«Έχουν προκηρυχθεί 1.200 θέσεις» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Όπως διευκρίνισε περαιτέρω, για την κάλυψή τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον περίπου 600 γιατροί (!), διαψεύδοντας έτσι τον εαυτό του που πριν από μερικές ημέρες υποστήριζε ότι οι αιτήσεις που γίνονται δεν έχουν προηγούμενο. Όπως αποδεικνύεται, η δήλωση αυτή αφορούσε τη συνολική ανταπόκριση στην προκήρυξη, αφού για τις θέσεις του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό, κλπ) κατατέθηκαν 23.000 αιτήσεις.

Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία
. Σχετικές εκτιμήσεις είχαν εκφράσει εξαρχής τα συλλογικά όργανα των γιατρών, εστιάζοντας κυρίως στις αποδοχές (σχεδόν 1.600 μικτά), στη διάρκεια της σύμβασης (2ετής με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη δύο χρόνια), στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (δεν έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου) αλλά και στο «θολό» τοπίο αναφορικά με τον τρόπο παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών (απευθείας ή εκ των υστέρων). Ο τελευταίος αυτός λόγος, δεν αποκλείεται μάλιστα να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την αποδοχή του διορισμού από μερίδα γιατρών που ήδη κατέθεσε αίτηση.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς πότε και πώς θα ανοίξουν οι 239 νέες ΤοΜΥ που έχουν εξαγγελθεί. Οι επιλογές της Αριστοτέλους αντικειμενικά είναι περιορισμένες.

Μία περίπτωση θα ήταν να γίνει ανάκληση της προκήρυξης που ολοκληρώθηκε και επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων με νέους, πιο ελκυστικούς όρους για τους γιατρούς. Το ενδεχόμενο αυτό το απέκλεισε ήδη ο Υπουργός Υγείας, δηλώνοντας ότι «σε ένα-δύο μήνες θα ανοίξουν οι πρώτες δομές, με βάσει τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί». Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, πάει πίσω κατά 6 μήνες τουλάχιστον.

Μία άλλη περίπτωση είναι να βγει σύντομα νέα προκήρυξη. Κύκλοι της Αριστοτέλους τοποθετούν το χρόνο έκδοσης της σχετικής πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Εδώ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Σύμφωνα με το πρώτο, η νέα προκήρυξη θα είναι ίδια με την προηγούμενη και κατά συνέπεια θα πάει άπατη. Εκτός εάν το Υπουργείο ποντάρει για άλλη μία φορά στους νέους γιατρούς, αφού σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας στη γενική ιατρική. Η κάλυψη και των 600 κενών θέσεων φαίνεται, όμως, για μία ακόμη φορά «χλωμή». Σύμφωνα με το δεύτερο ενδεχόμενο, η νέα προκήρυξη θα είναι δομημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στα «θέλω» των γιατρών. Κάτι τέτοιο, όμως, θα σήμαινε ότι θα δημιουργούνταν γιατροί δύο «ταχυτήτων» στην ΠΦΥ, ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων. Όχι και το καλύτερο ξεκίνημα για ένα νέο εγχείρημα, δηλαδή. Εξάλλου, για να γίνει καλύτερη προσφορά στους γιατρούς θα έπρεπε να πρώτα να υπάρχουν εξασφαλισμένοι οι ανάλογοι πόροι. Το «πακέτο» που έχει διασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, όμως, είναι συγκεκριμένο και με το «ζόρι» φτάνει για να καλύψει το κόστος 3.000 εργαζομένων στο σύστημα. Από την άλλη, το να βάλει το κράτος το «χέρι στην τσέπη» αποκλείεται εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα μπορούσε, τέλος, να καταφύγει στη «λύση» του επικουρικού προσωπικού. Να χρησιμοποιήσει, δηλαδή, αγροτικούς γιατρούς και γιατρούς κέντρων υγείας για μερικές ώρες την ημέρα, ώστε να καλύψει τα κενά.

Το πιθανότερο «σενάριο» όλων είναι να βγει μια νέα προκήρυξη εντός των επόμενων ημερών, όμοια με την προηγούμενη και για όσες θέσεις δεν υπάρξει ενδιαφέρον να καλυφθούν από γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου. Όπως αναγνώρισε άλλωστε ο ίδιος ο κ. Ξανθός, η στελέχωση των ΤοΜΥ σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές θα είναι δύσκολη, αφού το ενδιαφέρον είναι πάντα μειωμένο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ