2012-05-24 08:48:15
Φωτογραφία για ΜΟΝΟΠΟΛΕΙ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Διιστάμενες απόψεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ. Η ελληνική και γενικότερα η ευρωπαϊκή κρίση, με αφορμή και τη σύνοδο κορυφής, συνεχίζει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της αμερικανικής ειδησεογραφίας.

Αξιοπρόσεκτο είναι το άρθρο στους «New York Times» του Αμάρτια Σεν, ο οποίος είναι κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών και καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος τάσσεται κατά των άνευ διακρίσεων περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αντιπαραγωγική στρατηγική, λόγω της τεράστιας ανεργίας και της πτώχευσης πολλών εταιρειών.

  Αναφερόμενος στην Ελλάδα και στο «αντιπαραγωγικό πακέτο» δημοσιονομικής πολιτικής, όπως το χαρακτηρίζει, που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές της χώρας, ο κ. Σεν σημειώνει ότι υπάρχει πληθώρα ιστορικών τεκμηρίων που αποδεικνύουν ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι ο συνδυασμός των περικοπών στα ελλείμματα με την ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Η στρατηγική αυτή εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον.   


Οι Times σε ανταπόκριση από την Αθήνα κάνουν αναφορά στην ενίσχυση από την ελληνική κυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα, μέσω της διοχέτευσης ποσού ύψους 18 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι απώλειες λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης. Όπως τονίζεται, το συγκεκριμένο βήμα θα επιτρέψει εκ νέου στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε κανονική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά δεν θα τις καταστήσει ικανές να δανείζουν υπό κανονικούς ρυθμούς.

Σε άλλη ανταπόκριση στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, καταγράφεται η «έντονη ανησυχία» πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών για μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή. Όπως σημειώνεται, μια πιθανή αποχώρηση από την Ευρωζώνη δεν θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση απορρίψει τους όρους της δανειακής σύμβασης, δεδομένου ότι η ενορχήστρωση της εξόδου θα είναι περίπλοκη και μακροχρόνια.

Ωστόσο, εν όψει της θερινής τουριστικής περιόδου, ήδη τουριστικοί πράκτορες όπως ο γερμανικός TUI και ο βρετανικός Kuoni, απαιτούν στα συμβόλαιά τους με τους Έλληνες ξενοδόχους τις λεγόμενες «ρήτρες δραχμής», για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Όπως μάλιστα τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, θα καταρρεύσουν από τη μια ημέρα στην άλλη δεκάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το 85% σχεδόν των ελληνικών εταιρειών απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους και πολλές εξ αυτών βρίσκονται ήδη στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η «Washington Post» αναφέρεται στην ατζέντα της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ, η οποία επικεντρώνεται στην υιοθέτηση μέτρων για την στήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως επισημαίνεται, μολονότι η Γερμανία συνεχίζει να αντιτίθεται για διάφορους λόγους στην έκδοση ευρωομολόγων, καθώς θα είναι αυτή που θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος από τον κοινό δανεισμό της Ευρωζώνης. Ενδεχόμενη υιοθέτησή τους θα εξαρτηθεί από τη μείωση του χρέους στα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και από την τήρηση των όρων του Δημοσιονομικού Συμφώνου, υποστηρίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης και συνταγματικά εμπόδια στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση χρέους άλλων χωρών.

Η «Wall Street Journal» σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, διατυπώνεται η άποψη ότι οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από τη νομισματική ένωση μπορεί να μην είναι τόσο αρνητικές όσο αναφέρουν ορισμένοι καταστροφολόγοι, αλλά μπορεί να είναι χειρότερες απ' όσο εικάζουν οι υπέρμαχοί της. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού τονίζεται ότι οι Αμερικανοί διαμορφωτές πολιτικής πίστευαν ότι η κατάρρευση της επενδυτικής εταιρείας Lehman Brothers το 2008 θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά τελικά προκάλεσε διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ