2017-09-29 09:28:14
Φωτογραφία για Ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕ Θεσσαλίας Υπλγος (ΕΜ) Στέφανος Κουκουράβας στο kranosgr. Τι λέει για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ:

Κύριε Κουκουράβα ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε την πρόσκληση για την εν λόγω συνέντευξη. Θα ξεκινήσω αμέσως και θα ήθελα την τοποθέτηση σας επί των νέων ρυθμίσεων του Πολυνομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ.Α, το οποίο τέθηκε προς συζήτηση, όπου εμμέσως πλην σαφώς με τις διατάξεις του άρθρου 27 «καταργούνται» τα πρωτοβάθμια όργανα σε επίπεδο Περιφερειών. Συγκεκριμένα σας καταργεί ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ).

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κε. Προύφα, όπως εύστοχα σημειώσατε η συγκεκριμένη φωτογραφική διάταξη, αποσκοπεί στην θεσμική «εκπαραθύρωση» των Ενώσεων σε επίπεδο Περιφερειών. Οι εν λόγω Ενώσεις Περιφερειών, εναρμονίστηκαν ως όφειλαν σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του Ν.4407/2016, υποχρεώθηκαν βάσει του νόμου και δαπάνησαν μάλιστα αρκετά χρήματα για την εναρμόνιση, ενώ ταυτόχρονα προκήρυξαν εκλογές, είτε για τα Διοικητικά Όργανα των Σωματείων, είτε για τους Αντιπροσώπους – Συνέδρους
. Ουσιαστικά θα καταργηθούν νομικά πρόσωπα, όπως στην προκειμένη δική μας περίπτωση, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ), η λειτουργία της οποίας ανατρέχει στο έτος 2012, καθώς επίσης και εκλεγμένα φυσικά πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το νομικό πρόσωπο της Ενώσεως. Η συγκεκριμένη τροποποιητική διάταξη θυμίζει «κοπτοραπτική», διότι ουσιαστικά κόβει και ράβει, μέχρι να καταφέρει να φέρει στα μέτρα της, αυτό που επιθυμεί. Η νομοθέτηση όμως ταυτόχρονα έχει και παιδευτικό ρόλο, διότι απονέμεται στο όνομα του ελληνικού λαού και αυτός πρέπει να γνωρίζει και να καταλαβαίνει τα επιχειρήματα του νομοθέτη, καθώς και το συλλογισμό αυτού. Σίγουρα, ένας «κακός» νόμος δεν είναι πάντα αντισυνταγματικός, αλλά να  χαρακτηρίζεται, όμως, από εμφανείς αντινομίες και να «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα πράγματα είναι διπλό σφάλμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Πιστεύετε ότι υπάρχει παρασκήνιο πίσω από τη συγκεκριμένη διάταξη, την οποία πριν ονομάσατε ως φωτογραφική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ όπως γνωρίζετε, είναι ένα πολυμελές σωματείο, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και αυτό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας, και μαζί με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενώσεις υπήρξαν ο καταλύτης που συνένωσε χιλιάδες συναδέλφους υπό μια δευτεροβάθμια συλλογική οντότητα (Π.Ο.Ε.Σ), αποτέλεσαν δε τα ιδρυτικά μέλη εξ’ ων συνετέθη η Ομοσπονδία, που προσπαθεί πλέον να ιδιοποιηθεί το νυν Προεδρείο της, καπηλευόμενο εν είδη αυθεντίας τον κόπο δεκάδων συναδέλφων.

Θα μου επιτρέψετε σ’ αυτό το σημείο να επισημάνω ότι ουδείς εκ του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Σ έλαβε δημόσια θέση ή αντέδρασε αν θέλετε εν προκειμένω, επί του περιεχομένου, του σχετικού άρθρου.

Δεν σας φαίνεται περίεργο το γεγονός αυτό;

Μόνο η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, ήταν αυτή η οποία δημόσια στη ΒτΕ δήλωσε ότι, το συγκεκριμένο άρθρο είναι αντισυνταγματικό. Πρόκειται για μια κατάπτυστη  διάταξη, με συγκεκριμένους «πάτρωνες», η οποία σας θυμίζω ότι είχε ξανάρθει στο προσκήνιο προ 8 μηνών περίπου, όταν έγινε προσπάθεια να ψηφιστεί κατεπειγόντως και εν κρυπτώ, κατά το κοινώς λεγόμενο «κάτω από το τραπέζι». Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα για το χώρο είναι η εμμονή στην άστοχη επιλογή του Προεδρείου της Π.Ο.Ε.Σ να στραφεί στο εσωτερικό ακροατήριο, εκεί που αισθάνονται πιο ασφαλείς, περιστοιχιζόμενοι αποκλειστικά από υποτελείς (ολιγομελή σωματεία «σφραγίδες»), υποδαυλίζοντας τις εσωτερικές έριδες και διχόνοιες, μια τακτική που γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά, προκειμένου να παραπλανήσουν τους συναδέλφους, επιμερίζοντας έτσι τις ευθύνες και επικαλούμενοι ελαφρυντικά για να μοιραστούν τουλάχιστον το ηθικό βάρος. Καλλιεργείται δε στην κοινή γνώμη, προσεκτικά και μεθοδικά, αλλά ανεπιτυχώς, ένα αφήγημα για τη δήθεν επιτυχημένη παρασκηνιακή δράση της Π.Ο.Ε.Σ, η οποία μέχρι σήμερα τίποτα απτό δεν έχει να επιδείξει στους συναδέλφους για μείζονος σημασίας ζητήματα που τους απασχολούν (θέσπιση ανώτατου ορίου μεταθέσεων μετά τα 25 έτη υπηρεσίας, αποκατάσταση ασφαλιστικού καταταγέντων 1990-92, βελτίωση ωραρίου και συνθηκών εργασίας του προσωπικού, αποκατάσταση ομαλότητας στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών κλπ). 

Κύριε Κουκουράβα σας ευχαριστώ θερμά και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να τοποθετηθείτε, επί των νέων ρυθμίσεων του Πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ και για τα υπόλοιπα άρθρα τα οποία εν μέρει ενδιαφέρουν πολλούς συναδέλφους σας, καθόσον γνωρίζω ότι λαμβάνετε καθημερινά τον παλμό μέσω μηνυμάτων, από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.  

Ευχαριστώ πολύ Κε Προύφα για τα καλά σας λόγια κι εγώ με τη σειρά μου, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και θα μου επιτρέψετε, δράττοντας την ευκαιρία, να εκφράσω δημόσια την εκτίμησή μου στο πρόσωπό σας, ως στρατιωτικού συντάκτη, μιας και έχετε το πλέον αναγνωρισμένο siteπανελλαδικά σε θέματα Στρατιωτικού περιεχομένου. Ελπίζω και εύχομαι όσοι μπουν στο κόπο να διαβάσουν τη συνέντευξη να αποκομίσουν χρήσιμα συμπεράσματα και θετικά, μόνο θετικά, μηνύματα. 
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ