2017-09-29 09:29:54
Φωτογραφία για Σημεία αναφοράς από το διεθνές ηλεκτρονικό συνέδριο ασφαλείας για την Ε.Ε.
Το DebateSecurity+ έληξε χθες, όπου το Geopolitics και το IISCA είχε συμμετοχή μέσω εμού(Αλέξανδρος Νίκλαν) οπότε εντυπώσεις:

O θεσμός που ξεκίνησε νομίζω από το 2014 που φέρνει κοντά εκατοντάδες ανθρώπους από τον χώρο των ΕΔ, της ασφάλειας και της πολιτικής για μένα παραμένει εντυπωσιακά αποτελεσματικός. Η ευκολία της συμμετοχής διαδικτυακά δείχνει ένα μέλλον όπου η πληροφορία και ειδικότερα η ικανότητα να υπάρχει μια ροή γνώσης προς επίλυση προβλημάτων ή ακόμα και δημιουργία νέων πολιτικών , είναι ένα χαρακτηριστικό που θα ήθελα να επεκταθεί στην Ε.Ε. και σε άλλους τομείς. Είναι απίστευτα θετικό να μιλάς με ειδικούς κάθε φύσης και ηγέτες χωρών όπου βοηθάει να δημιουργηθεί μια αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί (π.χ. τα θέματα που αφορούν μεταναστευτικό, τρομοκρατία και ειδικότερα τις νέες τάσεις ασφαλείας).

Διαπιστώσεις.

- Τονίζω για μια ακόμη φορά την μικρή ως ελάχιστη Ελληνική συμμετοχή σε συνομιλίες. Προσωπικά είδα το πολύ 2-3 άτομα (συμπεριλαμβανομένου εμού) ενώ υπήρξε παντελής απουσίας Ελλήνων αξιωματούχων.


- Κύρια σημεία αναφοράς και ανησυχίας ήταν ο κυβερνοχώρος και οι νέες απειλές όπως η τρομοκρατία.

- Ενισχυμένες οι τάσεις για προσπάθεια "κεντρικοποίησης" (centralization) όλων των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφορίας για την Ευρώπη με απώτερο στόχο την δημιουργία κέντρου διαχείρισης υπηρεσιών όπως το DHS σε ΗΠΑ. Μάλιστα σε ερώτηση μου προς στέλεχος της στρατηγικής ασφαλείας , έλαβα θετική υποδοχή στην ιδέα.

- Υπάρχει σαφής τάση προς αυστηροποίηση μέτρων ελέγχου στο μεταναστευτικό και προσπάθεια αύξηση ελέγχου στα σύνορα της Ε.Ε. τόσο στην εξωτερική περίμετρο όσο και στην εσωτερική διαγράμμιση συνόρων με χρήση τεχνολογιών που θα είναι όμως "αόρατες" προς τους ταξιδιώτες (π.χ. βιομετρική αναγνώριση διαβατηρίων και on the fly έλεγχος σε βάση δεδομένων).

- Τουρκία. Όσο και αν κάνει εντύπωση η Ευρώπη την θεωρεί μέρος της ασφάλειας της και μάλιστα ετοιμάζονται να προωθήσουν νέες ειδικές συμφωνίες που θα την περιλαμβάνουν σε συνεργασία και του ΝΑΤΟ στο κομμάτι αυτό. Η θέση της Τουρκίας θεωρείται στρατηγικής σημασίας για όλους. Σημειώνω εδώ πώς στην Ε.Ε. διαχωρίζουν την Τουρκία από τον Ερντογάν και το ΑΚΡ με ότι και αν σημαίνει αυτό.

- ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σε αντίθεση με οτι γράφεται και πιστεύουν πολλοί, οι δύο οργανισμοί στοχεύουν τελικά στην δημιουργία δύναμης αλλά όχι στρατιωτικής όπως αναφέρει ο Μακρόν. Στοχεύουν στην δημιουργία μιας αστυνομικής ειρηνευτικής δύναμης που θα μπορεί να λειτουργεί μετά την επέμβαση στρατού σε δύσκολες περιοχές (π.χ. Ουκρανία). Η δύναμη αυτή θα μπορεί να διαχειρίζεται εσωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. με παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ παράλληλα θα μπορεί να συμμετέχει σε "αστυνομικές επιχειρήσεις προστασίας" όπως ήταν π.χ. η KFOR στο Κόσοβο.

- Κυβερνοκόσμος/Ιντερνετ. Τ-Ε-Ρ-Α-Σ-Τ-Ι-Ο ενδιαφέρον και μάλιστα με μεγάλη γκάμα σχεδίων για την ανάπτυξη κεντρικού οργανισμού διαχείρισης κυβερνοασφάλειας για την Ε.Ε. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεκάδες πάνω στο πλαίσιο όλων των θεμάτων ασφαλείας.

- Πολιτικές ασφαλείας. Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται φανερώνοντας και την δυσκολία ευελιξίας της Ε.Ε. στα θέματα αυτά. Υπάρχει μια ομάδα ακαδημαικών και θεωρητικών που αντιλαμβάνεται την ασφάλεια ως ένα αντικείμενο ανάλυσης και μακρόχρονης στρατηγικής ξεχνώντας πώς η ασφάλεια ως πρώτο μέλημα έχει την προστασία ζωών και μετά την επιβολή μέτρων και εφαρμογών σχεδίων πολιτικών. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου πραγματικά ήταν απίστευτες οι τοποθετήσεις που έδειχναν οτι κάποιοι ζούν σε "γυάλινο κόσμο". Την δεύτερη μέρα με την παρουσία ειδικών πεδίου φάνηκε η πραγματικότητα όπου ζητεί άμεση αντιμετώπιση αρχικά των προβλημάτων (π.χ. την συγκέντρωση τζιχαντιστών στην Ε.Ε. ) και μετά την όποια πολιτική επανένταξης και αντιμετώπισης διδαχών τζιχάντ ή όποιας άλλης εξτρεμιστικής ιδεολογίας.

- Αρνητικό για μένα είναι η απόλυτη στάση πολλών προς την Ρωσία τοποθετώντας την σε εχθρικό βάθρο. Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει την Ε.Ε. και την κατάσταση στην Ευρασία καθώς η Ρωσία μπορεί να έχει δικές της πολιτικές όμως πρέπει να υπάρξει προσέγγιση της ως συνομιλητή και μετά ως αντιπάλου. Οι Ρώσοι είναι εξορισμού καχύποπτοι και οι εικόνες άρνησης και εχθρικής στάσης δεν θα βοηθήσουν.

- ΗΠΑ. Η παρουσία στρατιωτικών, αναλυτών και ειδικών ήταν αρκετή. Μάλιστα φαίνεται έντονα πώς ωθούν την Ε.Ε. να αναλάβει ευθύνες τόσο για την πολιτική της σε θέματα ασφαλείας όσο και στην ανάληψη κόστους και ευθυνών πράξεων. Δεν είναι άλλωστε άγνωστο αυτό. Αυτό που είναι άγνωστο, είναι πώς η νέα τάση των ΗΠΑ βασίζεται πολύ σε θέματα αντιμετώπισης εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε καθώς θεωρείται πώς σε συντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει πρόβλημα ασφαλείας σε μεγάλη κλίμακα από συμπαγείς διαμορφωμένες ομάδες φανατικών Ισλαμιστών μέσα στην Ένωση.

Σε γενικές γραμμές θεωρώ πώς ήταν ένα εξαιρετικό διεθνές event ασφαλείας που έδωσε το κάτι παραπάνω στην αναγνώριση κάποιων θεμάτων, ενώ έδωσε έδαφος συζητήσεων με ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει. Ας ελπίσουμε πώς στο επόμενο event θα υπάρξει και μεγαλύτερη Ελληνική παρουσία και συμμετοχή, καθώς εκεί διαμορφώνονται καταστάσεις και συνθήκες που δεν μπορεί το Ελληνικό στοιχείο να περνάει χωρίς να συμμετέχει.

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

--------------------------------------------------------------------------

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ