2017-10-01 11:05:25
Φωτογραφία για Ψάχνουμε παρηγοριά στον ... μπάρμπα Τράμπ!
• ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

• Η κυβέρνηση, ζαλισμένη από τις εξελίξεις στη Γερμανία, πέφτει στην αγκαλιά της Ουάσιγκτον, με Σούδα και εξοπλιστικά πολλών δισ. ευρώ. 

• Ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, θα γνωστοποιήσει την πρόθεσή του για υπο­γραφή αναβαθμισμένα συμφωνίας για τη Σούδα.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια περίοδος πολιτικής αστάθειας στην ΕΕ και ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι εταίροι της Α. Μέρκελ, δεν θα διάκειται ευμενώς προς την Ελλάδα. Επίσης αναμένεται σκλήρυνση της Γερμα­νίας στο προσφυγικό, επιδείνωση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων και όλα αυτά θα έχουν πεδίο δράσης και το Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση επένδυσε στην πολιτική υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, στο πλαίσιο μιας νέας ευρω­παϊκής πολιτικής, όπου δεν θα είχε θέση η τιμωρητική λιτότητα του Σόιμπλε
. Όμως, η νέα τρικομματική γερμανική κυβέρνηση (Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) όχι μόνο δεν προβλέπεται να συμμεριστεί τα ευρωπαϊκά οράματα του Γάλ­λου προέδρου, για ανάπτυξη χωρίς λιτότητα, αλλά το πιθανότερο είναι να τον υποχρεώσει σε αναπροσαρμογή των απόψεών του, αφού αναμένεται να επικρατήσει η γερμανική λιτότητα στην ΕΕ, η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη, και για τα επόμενα χρόνια. Αυτή η εξέλιξη, όμως, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα και στα δημοσιονομικά, αλλά και στα εθνικά θέματα.

Επίσης, η «νευρικότητα» της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου θα αυξηθεί, για ουσιαστικούς λόγους, που συν­δέονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αν συνεκτιμηθούν και τα εξής: Η πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ήταν μάλ­λον «φιλολογικού» ενδιαφέροντος, αφού δεν ήρθησαν οι σοβαρές διμερείς διαφορές. Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ Οι κινήσεις Ερντογάν

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, σύμφωνα με δη­μοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, είναι θετικό για την Τουρκία. Φαίνεται ότι οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες επηρεά­στηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, που είχε δώσει γραμμή να μην ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα, αντιδρώντας έτσι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης να διακο­πούν οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρ­κίας στην ΕΕ. Οι σχέσεις Α. Μέρκελ - Τ. Ερντογάν θα παραμείνουν στην «κατάψυξη».

Αξιολογείται ως διπλωματική κίνηση «ματ» η στήριξη του Ισ­ραήλ στους Κούρδους και η αναγνώριση από το Τελ Αβίβ του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στις κουρδικές περιοχές του Β. Ιράκ, με αποτέλεσμα τη νέα επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν στην Άγκυρα έγινε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία. Ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια πιο στενή συνεργασία της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν στον διπλωματικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα. Μάλιστα, ανακοινώθηκε από την Άγκυρα η υλοποίηση της ρωσο-τουρκικής συμ­φωνίας για το θέμα των υπερσύγχρονων ρωσικών πυραύλων S-400, με τους οποίους η Τουρκία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τη στρατιωτική της ισχύ. Αυτή η εξέλιξη έχει προβληματίσει την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού ανα­τρέπει άρδην ακόμη και τη σχετική ισορροπία στρατιωτικών δυ­νάμεων στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα...

Η προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ και τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. Και, επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί η επιτάχυνση της κατασκευής του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Akkoyu, που θα κατασκευάσει ρωσική εταιρεία. Ένα θέμα που, για άγνωστους λόγους, δεν έχει σημαντι­κή προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το αντίστοιχο, πυρηνικό πρό­γραμμα του Ιράν. Κυρίως, όμως, είναι υψηλού ενδιαφέροντος οι πιθανολο­γούμενες (επειδή δεν υπάρχει επίση­μη ανακοίνωση) συμφωνίες της Τουρ­κίας με τη Ρωσία (ταύτιση απόψεων Πούτιν - Ερντογάν) σχετικά με τον πό­λεμο στη Συρία, τους Κούρδους της Συ­ρίας, τον ISIS, το Κουρδικό, καθώς και τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικής ενέργειας, μέσω της Τουρκίας, στην Ευρώπη.

Στρατηγικές αλλαγές

Όλα αυτά προοιωνίζουν σημαντικές αλλαγές σε στρατηγικό πεδίο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η ελληνική κυβέρ­νηση σκοπεύει να αναζητήσει την ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ, προσβλέποντας στην αμοιβαία προώθηση πολιτικών, διπλωμα­τικών, στρατιωτικών και ενεργειακών συμφερόντων.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, που προ­έρχονται όμως από έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουρ­γός Αλ. Τσίπρας θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ μάλλον το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου ή και λίγο αργότερα. Μάλιστα, προετοι­μάζεται και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις στην Ουάσινγκτον με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποι­ούνται στον τομέα της Ενέργειας και της στρατιωτικής βιομηχα­νίας. Το αίτημα του πρωθυπουργού προς τους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επιχειρηματίες είναι να επενδύσουν στη χώρα μας και να στηρίξουν την Ελλάδα, ώστε να απεμπλακεί από στείρες πολιτικές λιτότητες και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Τα εθνικά συμφέροντα είναι αυτά που οριοθετούν συγκεκριμένο στόχο της εθνικής στρατηγικής. Η αμοιβαιότητα των συμφερόντων είναι η κορωνίδα των διμερών διακρατικών σχέσεων. Ελλάδα και ΗΠΑ, στη συγκεκριμένη γεωπολιτική και γεωοικονομική συγκυρία, έχουν ταυτόσημες αναφορές σε κοινά συμ­φέροντα, γι΄ αυτό η ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και αναγκαία.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέ­σεων, ο πρωθυπουργός θα δεσμευτεί στην Ουάσινγκτον για την παράχωση, σε αμερικανικές εταιρείες, των υποθαλάσσιων ερευ­νών στην ελληνική ΑΟΖ.

Εξοπλιστικά Προγράμματα

Ο πρωθυπουργός θα γνωστοποι­ήσει στους Αμερικανούς συνομιλητές του την πρόθεσή του για την υπογρα­φή αναβαθμισμένης συμφωνίας για mv αξιοποίηση της αεροναυτικής βά­σης της Σούδας από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επισημαίνουμε ότι η αεροναυτική βάση της Σούδας, λόγω των εξελίξεων στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο, έχει κομβικό ρόλο στα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ.

Επίσης, θα αναφερθεί στην υλο­ποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, να προχωρήσει η αναβάθμιση των μαχη­τικών αεροσκαφών F-16C/D Block 50, Block 52+ και Block 52 + Advan­ced Fighting Falcon, ώστε να γίνουν σύγχρονα μαχητικά F-16 Block 60. Οι διαδικασίες αναβάθμισης των F-16 θα έχουν κόστος περίπου στο 1,2 με 1,4 δισ. ευρώ και θα γίνουν από την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Loc­kheed Martin. Και ακόμη, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πληρο­φορίες από τη Lockheed Martin για την τιμή και τη διαθεσιμότη­τα των πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-3 5 stealth, αλ­λά και για το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΑΒ σε κάποιο υποκατασκευστικό έργο. Επισημαίνουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε την αγορά 20 αεροσκαφών stealth τύπου F-35. Το κόστος για τα 20 αεροσκάφη F-35 δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταφέρει το ενδιαφέρον του ΓΕΣ για την απόκτηση αριθμού ελαφρών εξοπλισμένων ελικοπτέρων Oh-58D Kiowa Warrior, τα οποία ο αμερικανικός στρατός έχει αποσύρει από την ενεργό δράση. Ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες τις ΗΠΑ και θα προετοιμάσει το έδα­φος για τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, για θέματα που αφορούν τον στρατιωτικο-βιομηχανικό τομέα.

Του Χρήστου Καπούτση-xkapout@otenet. gr

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 30/09/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ