2017-10-01 11:05:49
Φωτογραφία για Σε εξαιρετικές αγιογραφίες στο «Παλάσκας» ξεναγήθηκε ο Βίτσας
✓ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΙΤΣΑ: Οι αγιογραφίες του Τέτση στον Άγιο Δημήτριο του «Παλάσκας»

Ποια μπορεί να είναι η σχέση ενός διεθνούς φήμης ζωγράφου με το Πολεμικό Ναυτικό, εκτός του καθαρώς στρατιωτικού σκέλους της; Μπορεί να είναι και καλλιτεχνική, όπως η περίπτωση του μεγάλου Πειραιώτη, με υδραίικη καταγωγή, ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος το 1948, σε ηλικία 23 ετών, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο ΠΝ (τότε «Βασιλικό Ναυτικό») είχε αγιογραφήσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος βρίσκεται εντός του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως «Παλάσκας»!

Αυτόν τον σπάνιο καλλιτεχνικό θησαυ­ρό θαύμασε από κοντά χθες ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας μαζί με όλους τους αρχηγούς, ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, ΓΕΣ αντι­στράτηγο Αλκ. Στεφανή, ΓΕΝ αντιναύαρχο Ν. Τσούνη και ΓΕΑ αντιπτέραρχο (I) Χρ. Χριστο­δούλου, τον Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο και τον διοικητή της ΣΕΘΑ και πρώην διοι­κητή Ναυτικής Εκπαιδεύσεως αντιναύαρχο Αλ
. Διακόπουλο, με ενέργειες του οποίου είχαν βρεθεί τα κονδύλια για την προστασία και συντήρηση των αγιογραφιών, και παρακο­λούθησαν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον χώρο από τον αναπληρωτή κα­θηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Μάνο Στεφανίδη, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και την εξαιρετική πρωτοβουλία των ηγεσιών του ΠΝ -διαχρονικώς- όχι μόνο να δώσουν «χώρο» για τέτοια καλλιτεχνήματα, αλλά και να τα διατηρήσουν.

«Πρόκειται για ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό μνημειακό έργο του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, που αξίζει να αναδειχθεί και να μελετηθεί, μιας και παρουσιάζει μια δια­φορετική πλευρά της τέχνης του Παναγιώ­τη Τέτση» επισήμανε ο ΑΝΥΕΘΑ. προσθέ­τοντας: «Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να συμβάλει στην ανάδειξη πλευρών από την ιστορία και την καλλιτεχνική αξία αυτού του μνημείου αλλά και γενικότερα των μνημείων και των έργων τέχνης που βρίσκονται σε χώρους των Ενόπλων Δυνά­μεων, που σκοπεύουμε να συγκεντρώσου­με και να αναδείξουμε».

Λ. Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-30/09/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ