2017-10-01 16:40:12
Φωτογραφία για Η Άγκυρα «τρέμει» το ανεξάρτητο Κουρδιστάν
♦ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ 95% ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

♦ Ο Ερντογάν δύσκολα θα υλοποιήσει τις απειλές για οικονομικό εμπάργκο για να μην προκληθεί ζημιά στην αξιοπιστία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ-Τουρκίας.

♦ Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις κουρδικές θέσεις και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στον Ιρακινό πρωθυπουργό: «Μην αγγίξετε στρατιωτικά τους Κούρδους».

Με ποσοστό που αγγίζει το 95%, οι Κούρδοι του Βό­ρειου Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους στο δημο­ψήφισμα της περασμένης Δευτέρας. Ο ηγέτης τους Μασούτ Μπαρζανί αγνόησε τις πιέσεις, τις συστάσεις αλλά και τους εκβιασμούς της κε­ντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, της Τουρκίας και του Ιράν και οργάνω­σε το δημοψήφισμα, που θεωρείται το τελευταίο βήμα πριν από την ανεξαρτησία των Κούρδων στην περιοχή.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και απειλές της Βαγδάτης, της Άγκυρας και της Τεχεράνης, δεν υπάρχει ανη­συχία στο Αρμπίλ, παρά μόνο πανηγυρισμοί. Οι Κούρδοι είναι άνετοι καθώς από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη έχει δοθεί ξεκάθαρη εντολή στον Ιρακινό πρωθυπουργό Ιμπαντί «Μην αγγίξετε στρατιωτικά τους Κούρδους».


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με οικονο­μικό εμπάργκο τους Κούρδους και θεωρεί πως η ανεξαρτηοία τους στηρίζεται από το Ισραήλ. «Από τη στιγμή που θα ενεργοποιήσουμε τις κυρώσεις, δεν θα μπορείτε να βρείτε ρούχα και φαγητό. Τότε το Ισραήλ τι θα σας στείλει;», αναρωτήθηκε σε δηλώσεις του.

Την εξήγηση για τη μεγάλη ανη­συχία της Άγκυρας δίνει ο αναλυτής της «Hurnyet» Αμντουλκαντίρ Σελβί που διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση: «Μιλάμε για ένα κουρδικό κράτος υπό την προεδρία του Μπαρζανί και στη Συρία μια αυτόνομη κουρδική περιοχή. Η ανακοίνωση του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και αυτόνομης περιοχής το 2019 θα επηρεάσει έντονα τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας».

Οι απειλές

Η Τουρκία φοβάται πως η δημιουρ­γία κουρδικού κράτους δίπλα στα σύνορά της ενδέχεται να κινητο­ποιήσει για παρόμοια δράση τους Κούρδους που ζουν στις νοτιοανα­τολικές επαρχίες της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που υποστηρίζει την ενότητα της Συρίας αλλά και του Ιράκ. Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι, παρά τις απειλές τους, το Ιράκ και το Ιράν δεν θα προχωρήσουν σε τι­μωρία των Κούρδων. Επίσης, παρά τις σκληρές ανακοινώσεις της Άγκυρας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπου ένα μήνα θα μαλακώσει η στάση της.

Ο πρόεδρος Ερντογάν απείλη­σε με το κλείσιμο της στρόφιγγας του πετρελαιαγωγού που μεταφέ­ρει το πετρέλαιο του Κιρκούκ στο τουρκικό λιμάνι Τζέιχαν. Αναλυτές θεωρούν πως τέτοιες σκέψεις μπο­ρούν να προκαλέσουν ζημιά στην αξιοπιστία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ-Τουρκίας. Όμως ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί σε συνέντευξή του στη «Hurriyet» ξεκαθάρισε πως «είναι λάθος να μιλάμε για εμπάργκο στο Βόρειο Ιράκ καθώς οι οικονομικές μας συναλλαγές ξεπερνούν τα 8 δι­σεκατομμύρια δολάρια. Το εμπάργκο με τη Ρωσία ήταν ένα μάθημα για τις ζημιές που προκαλεί οποιαδήποτε κύρωση». Το Βόρειο Ιράκ είναι ο τρί­τος σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μετά τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία - η Άγκυρα εί­ναι ο βασικός προμηθευτής αγαθών πρώτης ανάγκης των Κούρδων.

Προς το παρόν, η Τουρκία αντι­δρά με προειδοποιήσεις για «χαλα­ρές» κυρώσεις εναντίον του ιρακινού Κουρδιστάν. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως όλες οι τουρκικές αεροπορικές εταιρίες σταματούν τις πτήσεις τους προς την πόλη Αρμπίλ του Βόρειου Ιράκ. Παράλληλα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όσους θα ταξιδέψουν στην περιοχή. Όμως η Τουρκία ούτε έκλεισε τον εναέριο χώρο της ούτε τα σύνορά της με το Βόρειο Ιράκ.

Η πρώτη απόφαση που ελήφθη εναντίον των Κούρδων ήταν από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας για αποκλεισμό του κουρδικού τηλεοπτικού δικτύου Rudaw από τον τουρκικό δορυφόρο Turksat. Ωστόσο, οι επιπτώσεις είναι μηδαμινές, καθώς το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο εκπέμπει το σήμα του και από άλλους δορυφόρους.

Σε αντίθεση, το Ιράν ανακοίνωσε πως η Τεχεράνη κλείνει τα σύνορά της με το Αρμπίλ. «Στηρίζουμε την ενότητα του Ιράκ. Μετά το αίτημα της Βαγδάτης κλείνουμε τα σύνο­ρα και τον εναέριο χώρο μας προς τη διοίκηση του Βόρειου Ιράκ», δήλωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πάντως πως «αν γίνει επέμβαση στους Τουρκομάνους της περιοχής, η Τουρκία θα παρέμβει άμεσα στρατιωτικά».

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικι­στικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως υπάρχουν 5.000 μέλη των Γκρίζων Λύκων που είναι έτοιμοι να σπεύσουν «για να υποστηρίξουν τον αγώνα των Τουρκομάνων στο Κιρκούκ». Αρχικά η δήλωση αυτή προκάλεσε ανησυχία, όμως πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν πως η Άγκυρα είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τους Τουρκομάνους της Συρίας αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα και σή­μερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ασαντ.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ- [email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-30/09/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ