2017-10-02 11:24:55
Φωτογραφία για Στο «κόκκινο» η ετοιμότητα της Π.Α. που πραγματοποιεί ασκήσεις εντός και εκτός Ελλάδας
♦ Σε μεγίστη ετοιμότητα η Π.Α. εξαιτίας του «απρόβλεπτου» των τουρκικών προκλήσεων.

♦ Επαγρύπνηση λόγω των γεγονότων στη γείτονα και εκπαίδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στον αέρα -κυριολεκτικώς- βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό και για το προσεχές διάστημα, για εκπαιδευ­τικούς σκοπούς, σε Ελλάδα και εξωτερικό, η Πο­λεμική μας Αεροπορία, καθώς, όπως μας αποκάλυψε υψηλό­βαθμη αεροπορική πηγή, «με όλα αυτά που συμβαίνουν στον στρατηγικό περίγυρό μας η μοναδική λύση είναι η επα­γρύπνηση, μέσω της εντατικο­ποίησης της πτητικής εκπαί­δευσης του προσωπικού μας». Και πρόσθεσε: «Η Πολεμική Αε­ροπορία εκπαιδεύεται όπως θα πολεμούσε. Ίσως μάλιστα και πιο σκληρά σήμερα».

Προς επίρρωση των όσων υπο­στήριξε το υψηλόβαθμο αυτό στέλεχος, να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα, την επομένη των κρίσιμων τόσο για την Ελλά­δα όσο και για την Τουρκία -αλλά για διαφορετικούς λόγους- γερμανικών βουλευτικών εκλογών και ανήμερα του επίσης κρίσιμου για άλλους -προφανείς- λόγους κουρδικού δημοψηφίσματος, η Άγκυρα, σαν να μη συνέβαινε απολύτως τίποτα, έστειλε τα μαχητικά της αεροσκάφη και πραγμα­τοποίησαν 43 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ).


Φυσικά, αναχαιτίστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις, όπως γί­νεται πάντα, από τα μαχητι­κά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της ελληνικής αε­ράμυνας, αλλά το «απρόβλεπτο» των τουρκικών προκλήσεων, σε συνάρτηση με τα εσωτερικά ή διεθνή θέματα ενδιαφέροντός της, απαιτεί τη μέγιστη ετοιμότητα και αποτελεσματικότατα από πλευράς της Π.Α.

Και όλα αυτά ταυτόχρονα με το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται σε αποστολές ερεύνης-διασώσεως, αεροδιακομιδών κλπ., το οποίο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα:

Έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου η νέα εκπαιδευτική σειρά του Σχολείου Όπλων τακτικής (ΣΟΤ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τα­κτικής (ΚΕΑΤ), στην αεροπο­ρική βάση της Ανδραβίδας, που αποτελεί και το πιο βασι­κό ίσως σχολείο εν Ελλάδι για τους πιλότους των μαχητικών της Π.Α., είναι διάρκειας τριών μηνών και θα έχει ολοκληρω­θεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Από τη Δευτέρα 11 έως και την Πα­ρασκευή 22 Σεπτεμβρίου η 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στη μεγάλη NAΤΟϊκή άσκηση «Brilliant Arrow 2017», με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ και ανάλογο προσωπικό, που μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση του Mittmund της Γερμανίας. Στην άσκηση, εκτός της 340 Μοίρας, συμμετείχαν αεροπορικές δυνάμεις από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Τουρκία.

ΝΑΤΟΙΚΟ TOP GUN. Την ίδια ώρα, στην Ισπανία βρί­σκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, η μεγάλη ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική δραστηριότητα του Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας» («Tactical Leadership Program/TLP), που αποτελεί την πιο σημαντι­κή αεροπορική εκπαιδευτική δραστηριότητα της Συμμαχίας θεωρούμενη ως το ΝΑΤΟϊκό «Top Gun».

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η 341 Μοίρα «Καρέ των Άσων» της 111 Πτέρυγας Μάχης της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου, με τέσσερα μαχητι­κά αεροσκάφη F-16C/D.

Επίσης, ξεκίνησε από χθες, 29 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου, σε ολό­κληρο τον ελλαδικό χώρο, η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2017», που σχεδιάστηκε και δι­ευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή, εκτός από το ΓΕΕ­ΘΑ, όλων των Γενικών Επιτε­λείων και των μειζόνων διοι­κήσεων, καθώς και σχετικών φορέων του πολιτικού τομέα.

Στην άσκηση αυτή, η συμμετο­χή όλων των Διοικήσεων της Π.Α., με κορυφαία αυτή του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορί­ας και όλων των Μοιρών μαχη­τικών αεροσκαφών και κατευθυνόμενων βλημάτων αυτής, είναι πρωταρχικής σημασίας.

Τέλος, το διάστημα 1-16 Νοεμ­βρίου θα μεταβεί στο Ισραήλ, προκειμένου να συμμετάσχει στη μεγάλη διεθνή άσκηση της ισραηλινής Αεροπορίας με την επωνυμία «Blue Flag 2017» η 335 Μοίρα «Τίγρης», με τέσσε­ρα από τα μαχητικά αεροσκά­φη F-16C/D Block.52+ADV της δύναμής της. Στην προαναφερθείσα, πολύ σημαντική αερο­πορική άσκηση, εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ, θα συμμετάσχουν προσωπικό και μέσα από τις αεροπορικές δυνάμεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ (USAFE), της Ινδίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας. Το... ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι ότι η εντατικοποίηση αυτή της αεροπορικής Εκ­παίδευσης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, πρέπει να υλοποιη­θεί (και θα υλοποιηθεί) με βάση δύο «αδιαπραγμάτευτες», ανε­λαστικές, παραμέτρους:

Πρώ­τον, τη δεδομένη οικονομική στενότητα και τους μνημονιακούς περιορισμούς στα διατιθέμενα κονδύλια για τις Ε.Δ. και ιδιαίτερα για την Π.Α.

Δεύτερον, την εξακολούθηση του καθημερινού έργου, κοινωνι­κού και επιχειρησιακού, της Π.Α., που επίσης δεν επιδέχεται υπαναχωρήσεις. Το αντίθετο, μάλιστα, όπως αποδεικνύεται και από την αψευδή γλώσσα των αριθμών των στατιστικών στοιχείων.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-30/09/2017)

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2017/10/blog-post_82.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ