2017-10-03 01:34:01
Φωτογραφία για Πως ο καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ εμφανίζει πλεόνασμα μισού δισ.
Μπορεί τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της Υγείας να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το επτάμηνο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού αγγίζουν τα 1,086 δισ.), εντούτοις για τη χρονιά που έρχεται, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 444 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 67 εκατ. σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου, η βελτίωση στο πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ αποδίδεται στην αύξηση των εισφορών της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εντούτοις η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε νέες περικοπές από το 2018 στη χρηματοδότηση του Οργανισμού. Ειδικότερα, η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται μειωμένη κατά 226 εκατ. ευρώ, και λόγω της αύξησης των εσόδων από τις εισφορές, αλλά και εξαιτίας της αναμενόμενης ομαλοποίησης των αποδόσεων εσόδων από τα ταμεία που συμμετέχουν στον Οργανισμό, όπως σημειώνεται στο προσχέδιο. Έτσι το ταμείο του ΕΟΠΥΥ "έχει λαμβάνειν” μόνο 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων. 


Η μείωση της κρατικής ενίσχυσης του ΕΟΠΥΥ για το 2018 ήδη προβληματίζει τις επιχειρήσεις του χώρου, αφού εκτός από το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παρόχων παραμένουν. 

Φέτος η δαπάνη για φάρμακα και παροχές ασθένειας εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το 2016, αλλά στο προσχέδιο εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί η τήρηση των ορίων που έχουν προσδιοριστεί για την περίοδο 2018 – 2021, δηλαδή στα 2,003 δισ. ευρώ για το φάρμακο και στο 1,525 δισ. για τις λοιπές παροχές ασθένειας. Εξάλλου, πέρα από φέτος, η εφαρμογή του "clawback" στην περίπτωση που η φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει τον "κλειστό" προϋπολογισμό, θα ισχύσει κανονικά και το 2018. 

Ακόμη πιο δύσκολη αναμένεται να είναι η επόμενη χρονιά για τα δημόσια νοσοκομεία, των οποίων η επιχορήγηση θα είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ, όπως περιγράφεται στο κείμενο του προσχεδίου. Ως προς το σκέλος των εξόδων, εκτιμάται πως το συνολικό ύψος των πληρωμών θα είναι μειωμένο κατά 91 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στο μεσοπρόθεσμο, εξέλιξη που συνδέεται και με μείωση της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 114 εκατ. ευρώ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ