2017-10-03 10:47:07
Φωτογραφία για Πού οδηγεί τώρα το τρενάκι του τρόμου με τις τραπεζικές μετοχές
Μετά τη "βουτιά" που έφερε την αγορά να υποχωρεί κατά 10% τον τελευταίο μήνα και τον τραπεζικό δείκτη κατά 29%, το ράλι εκτόνωσης που καταγράφηκε στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και διαχύθηκε στην υπόλοιπη αγορά με την πρώτη ματιά φάνηκε να καθησυχάζει τις ανησυχίες των επενδυτών. Είναι, όμως, έτσι;

Το αντίθετο. Η εικόνα του τραπεζικού κλάδου παραμένει εύθραυστη, ενώ η προσπάθεια στήριξης των τραπεζικών μετοχών από ξένους κωδικούς ήταν εμφανής. Τα προβλήματα και οι ανησυχίες παραμένουν, παρά τον πιθανό συμβιβασμό που διαφαίνεται μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τους επενδυτές.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Η απαρχή του ζητήματος εντοπίζεται στις 21 Ιουλίου, όπου, στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ έθεσε θέμα ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) και νέας ανακεφαλαιοποίησης ύψους 10 δισ. ευρώ.

Αργότερα, και συγκεκριμένα στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε ότι τα παραπάνω αποτελούν "απαίτηση" του ΔΝΤ και ότι πρέπει να έχουν τελειώσει πριν από την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από το Ταμείο, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2018. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ήρθε το μήνυμα Ντάισελμπλουμ για αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs των ελληνικών τραπεζών, αλλά και η δήλωση-βόμβα του Μάριο Ντράγκι ότι τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες θα γίνουν νωρίτερα, ξεκινώντας τον Φεβρουάριο, με στόχο την ολοκλήρωσή τους τον Μάιο, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

"Βουτιά" άνω των 4,7 δισ.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ηχηρό χτύπημα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί, από τις περίπου 1.135 μονάδες και τα υψηλά έτους που σημειώθηκαν στις 17 Ιουλίου, στις 700 την περασμένη εβδομάδα, πριν από την είδηση περί συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ, μια πτώση που αγγίζει το 38% και που οδήγησε στην κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά πάνω από 4,7 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις δύο μήνες, ενώ, από αυτά, μόνο τα 4 δισ. ευρώ χάθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς βούλιαξε σε ένα δίμηνο κατά 57% και κατά 1,3 δισ. ευρώ, της Eurobank κατά 34% και κατά 772 εκατ. ευρώ, της Εθνικής κατά 29% και κατά 987 εκατ. ευρώ και της Alpha κατά 31% και κατά 1 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ήταν αυτή που δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και μέσα στον Σεπτέμβριο έφτασε να χάνει και το 40% της αξίας της, λόγω των διαρροών επί του πορίσματος της ΤτΕ για την τράπεζα.

Ο "συμβιβασμός"

Από αργά το βράδυ της Τετάρτης, με αρχή τις δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ ο οποίος ανέφερε ότι το Ταμείο αναμένει πως το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών θα επιλυθεί ικανοποιητικά σύντομα, τις δηλώσεις Τσακαλώτου ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, αλλά και τις δηλώσεις Τόμσεν σε συνέδριο των F.T. στο Λονδίνο την Πέμπτη το πρωί, σημειώθηκε ένα ισχυρό ράλι ανακούφισης στον κλάδο, θυμίζοντας αυτό που ακολούθησε μετά το roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο City την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Τι συνέβη; Η ομιλία Τόμσεν έδειξε πως υπάρχει ξεκάθαρα αλλαγή σκηνικού και μετατροπή της έντασης σε συμβιβασμό μεταξύ του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο συμφώνησε με την ΕΚΤ να πραγματοποιηθούν νωρίτερα τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, προκειμένου να μην προχωρήσει ένα πλήρες AQR, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χρειάζονται διαβεβαιώσεις για τα NPLs.

Πιο "σκληρά" stress tests;

Ωστόσο, έχει σημασία η μετάφραση και η ουσία, δηλαδή το περιεχόμενο αυτού του "συμβιβασμού" μεταξύ των δύο "θεσμών". Και αυτό, διότι αυτός ο συμβιβασμός θα καθορίσει την πορεία των ελληνικών τραπεζών το επόμενο διάστημα, εν όψει και της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα φέρει αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο του τραπεζιού των συζητήσεων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα stress tests θα είναι πιο σκληρά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό είναι πολύ πιθανό, αν και αυτήν τη στιγμή είναι ασαφές. Ακόμα ένα ερώτημα είναι πόσο επηρεάζεται ο "λογαριασμός" για τις τράπεζες από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 και τη διενέργεια του TAR (αξιολόγηση προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού), αλλά και από τα stress tests που θα επισπευσθούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα funds, τόσο στο roadshow του X.A όσο και σε αυτό της BofA-Merrill Lynch την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησαν... βροχή ερωτήσεων προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών γύρω από το IFRS 9, τους τρέχοντες ελέγχους που διεξάγει ο SSM στις τράπεζες και τα επίπεδα κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, ενώ έντονη ήταν η ανησυχία γύρω από τον τρόπο που θα διεξαχθούν τα stress tests, καθώς, ακόμα και αν δεν διενεργηθεί AQR, τα funds φοβούνται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε πιο σκληρά stress tests.

"Σύννεφα" και από τη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, εκτός από τις επιπτώσεις του συμβιβασμού ΕΚΤ-ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες και γενικότερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα μείνουν αλώβητα και από τις ανησυχίες γύρω από την Ελλάδα που δημιουργεί το νέο πολιτικό τοπίο στη Γερμανία. Οι πρώτες ώρες μετά το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης το απέδειξαν αυτό, με τα ελληνικά assets να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Οι διεθνείς αναλυτές ήδη προειδοποιούν έντονα για το σημαντικό πρόβλημα που θα προκύψει για το ελληνικό ζήτημα από τις γερμανικές εκλογές εάν υπάρξει συνασπισμός τύπου "Τζαμάικα" (CDU/CSU, FDP και Πράσινοι), ειδικά αν το FDP "κερδίσει" το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αφού το κόμμα έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και υπέρ του Grexit. Σύμφωνα με την Capital Economics, αν το FDP επιλέξει τον ΥΠΟΙΚ, αυτό δυσχεραίνει τις όποιες ελπίδες είχε η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους της και, συνεπώς, το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ.

Η Μorgan Stanley σημείωσε πως, σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους, το FDP πιθανότατα να επιμείνει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, κάτι που υποδηλώνει νέες αναταραχές τόσο στο ευρώ όσο και την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο αρχηγός του FPD, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα πει "ναι" σε πακέτα διάσωσης, εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ, και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους". Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, αν όχι ολικό ναυάγιο, για το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τη μια μεριά και, από την άλλη, ότι το FDP απαιτεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η αισιόδοξη Morgan Stanley

Από την άλλη πλευρά, η Morgan Stanley χαρακτήρισε καλό νέο την επίσπευση των stress tests, καθώς, όπως υποστηρίζει, αυτό θα αφαιρέσει την ανάγκη για πλήρες AQR, αφού, όπως σημειώνει, με τη διεξαγωγή των stress tests πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος, την αξιολόγηση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού, την αξιολόγηση των εσωτερικών μοντέλων (Τargeted Review of Internal Models) και την εφαρμογή του IFRS 9, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξεταστεί επαρκώς και η διαφάνεια σε αυτούς τους σημαντικούς οικονομικούς πυλώνες θα προσφέρει ηρεμία.

Η M.S. καταλήγει ότι διατηρεί τη σύσταση "Εqual-weight" για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, αν και η ανάκαμψη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα μετά τη μείωση του όγκου των NPEs παραμένει ασαφής, ωστόσο, όπως τονίζει, οι τρέχουσες αποτιμήσεις δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υπερπουλημένες.

"Μαύρος" Σεπτέμβριος για τις μετοχές στη Λ. Αθηνών

Ανεξαρτήτως αιτιών, ο Σεπτέμβριος δικαιολόγησε τη φήμη του ως ενός από τους χειρότερους μήνες διαχρονικά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η αγορά "γύρισε" τέσσερις μήνες πίσω, σε επίπεδα τιμών κοντά στις 750 μονάδες, καθώς εντάθηκε η πλαγιοκαθοδική πορεία του Γενικού Δείκτη που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο. Ουσιαστικά, μέχρι σήμερα η χρονιά έχει κινηθεί σε δύο ταχύτητες: το πρώτο μισό της χρονιάς φάνηκε να δημιουργείται ένα θετικό κλίμα για την οικονομία, το οποίο συνοδεύτηκε από μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ελληνικών εταιρειών που καλύφθηκαν με άνεση, λόγω και της ευφορίας που είχε δημιουργήσει η διαφαινόμενη τότε επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο, όπερ και εγένετο.

Από τα μέσα Ιουλίου και μετά η εικόνα είναι διαφορετική, με την εσωστρέφεια να επιστρέφει, τις προβλέψεις για υψηλή ανάπτυξη της οικονομίας να μην επιβεβαιώνονται, την κατανάλωση να βυθίζεται λόγω της ακραίας φορολόγησης των πολιτών και του αρνητικού αντίκτυπου που έχει προκαλέσει η ναρκοθέτηση από το "βαθύ κράτος" μεγάλων επενδύσεων. Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα το Χ.Α. έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 9%, όταν από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη του Ιουλίου είχε καταγραφεί άνοδος 30%.

Στο ταμπλό ο Σεπτέμβριος, πέραν των τραπεζικών μετοχών, έφερε σημαντικές διορθώσεις σε ορισμένες μετοχές που είχαν κινηθεί έντονα ανοδικά. Η Folli Follie και η J&P Άβαξ υποχώρησαν κατά 11%, η Intracom σε ποσοστό 12%, ο ΑΔΜΗΕ έχασε σχεδόν 10% της κεφαλαιοποίησής του και η ΔΕΗ 9%, ο Τιτάνας προβληματίζει στο ταμπλό, έχοντας χάσει 9%, ενώ απώλειες είχαν Βιοχάλκο και Cenergy, οι οποίες όμως περιλαμβάνονται στις μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του 2017 (142% και 77%, αντίστοιχα).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ