2017-10-04 11:51:14
Φωτογραφία για Ενισχυμένη έκδοση του επιθετικού ε/π T-129 ATAK ετοιμάζει η TAI
Την έναρξη των εργασιών σχεδίασης και ανάπτυξης μίας νέας βαρύτερης έκδοσης του επιθετικού ελικοπτέρου T129 ATAK με μέγιστο βάρος απογείωσης οκτώ τόνων, ανακοίνωσε, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Temel Kotil, γενικός διευθυντής της Turkish Aerospace Industries (TAI).

Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα έκδοση του T129 ATAK έχει μέγιστο βάρος απογείωσης έξι τόνων. Εκτιμάται ότι η νέα έκδοση, που βάση των δηλώσεων του Kotil βρίσκεται στη φάση σχεδιαστικής σύλληψης, θα έχει μεγαλύτερη θωράκιση και δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερου οπλικού φορτίου και μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη του γνωστού επιθετικού ελικοπτέρου AH-1Z Viper, κατασκευής της Bell Helicopter.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νέα έκδοση του ATAK θα απαιτήσει την εγκατάσταση ενός νέου αεροκινητήρα καθώς ο χρησιμοποιούμενος από την παρούσα έκδοση του ATAK, ο ισχύος 1.361 ίππων LHTEC CTS800 δεν διαθέτει την απαιτούμενη ισχύ.


Πιθανή υποψηφιότητα θεωρείται ο ισχύος 1.800 ίππων T700 της General Electric (που χρησιμοποιεί και το AH-1Z) στο πρόγραμμα παραγωγής του οποίου συμμετέχει και η Tusas Engine Industries (TEI). Η τουρκική εταιρία αποτελεί υποκατασκευαστή της General Electric κατασκευάζοντας περισσότερο από το 50% των υποσυγκροτημάτων και των εξαρτημάτων και ταυτόχρονα πιστοποιημένο κέντρο επισκευών και συντήρησης.

Στο μέλλον δεν αποκλείεται η χρήση τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης αεροκινητήρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) ανέθεσε στην TEI σύμβαση για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός στροβιλοαξονικού αεροκινητήρα ισχύος 1.400 ίππων για το ελικόπτερο γενικής χρήσης T625.

Όπως έχει ανακοινωθεί η επιτυχής ανάπτυξη του αεροκινητήρα των 1.400 ίππων θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης μίας ισχυρότερης έκδοσης των 2.000 ίππων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη νέα έκδοση του ATAK και το νέο ελικόπτερο γενικής χρήσης των 10 τόνων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ