2017-10-05 18:23:18
Φωτογραφία για Ο πιο δύσκολος χειμώνας για τον κατασκευαστικό-τεχνικό κλάδο είναι εδώ
Ένας από τους πιο δύσκολους χειμώνες για την κατασκευαστική και τεχνική κοινότητα όπως άλλωστε είχε προδιαγράψει η ίδια η αγορά είναι εδώ. Αυτό που τόσο καιρό γράφεται αλλά και λέγεται σε ομιλίες, συνέδρια αλλά και στα πηγαδάκια του επιχειρηματικού κόσμου είναι μία πραγματικότητα στην οποία χρειάζεται γερό στομάχι αλλά και γερή δόση υπομονής.

Με τα έργα στους αυτοκινητόδρομους να έχουν λίγο-πολύ τελειώσει και να ολοκληρώνονται εντός μηνών σειρά έργων στον σιδηρόδρομο, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, πολλές τεχνικές εταιρείες χωρίς αντικείμενο και πολλές υπεργολαβικές εταιρείες μετέωρες. Είναι το περίφημο "κενό" που έχει λεχθεί πολλές φορές και το οποίο είναι πλέον εδώ.

Η ανάγκη άμεσης δημοπράτησης και κατασκευής νέας γενιάς έργων δεν αφορά μόνο τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες που λίγο-πολύ έχουν και άλλα αντικείμενα που μπορούν να τις συντηρήσουν, αλλά κυρίως τις μεσαίες και μικρότερες εταιρείες που η κατασκευή είναι το μοναδικό τους αντικείμενο.


Το πρόβλημα λοιπόν, δεν έγκειται μόνο στην πολλή μικρή σε κίνηση υλοποίηση νέων έργων σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης (Υπουργεία και ΔΕΚΟ κατασκευαστικές) αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων.

Σε πρόσφατο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, σε επιχειρηματικά πηγαδάκια ο προβληματισμός ήταν εμφανής και μάλιστα λεγόταν πως "ο χειμώνας αυτός θα είναι κριτήριο για τον κλάδο και όποιος τα καταφέρει και επιβιώσει θα είναι τυχερός".

Για να μην καταστροφολογούμε, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τόσο η απουσία νέων έργων (το ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι αρκετά πλούσιο σε κατασκευαστικά έργα) αλλά στην αργοπορία με την οποία προχωρούν αυτά. Για παράδειγμα στην ΕΡΓΟΣΕ αν και είχε βγει στις αρχές του χρόνου ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοπρατήσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα από αυτά τα έργα.

Πρόβλημα όπως είπαμε υπάρχει και σε τοπικό επίπεδο καθώς η εφαρμογή του νέου νόμου (4412/16) αλλά και η ηλεκτρονική δημοπράτηση έφεραν νέες καθυστερήσεις και πολλές αναβολές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Περιφέρειας Ηπείρου που δημοσίευσε την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα (μεγάλο έργο με κόστος σχεδόν 30εκατ.ευρώ) και λόγω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής δημοπρασίας το απέσυρε μετά από λίγες μέρες. Μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά η σχετική δημοπράτηση δεν έχει εμφανιστεί.

Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα τους όμως είναι πολύ μεγάλο για τον τεχνικό κλάδο που τρίζει. Η κατάσταση αυτή κάπως μετριάζεται από το booming του τουριστικού κλάδου που κάπως διόρθωσε την κατάσταση αλλά το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα η δημοπράτηση έργων όλων των κατηγορίων για να μην μετρήσουμε νέες μεγάλες απώλειες εταιρειών μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ