2017-10-06 08:51:10
Φωτογραφία για Η ιαπωνική μέθοδος της οργάνωσης και του συγυρίσματος που αξίζει να γνωρίζετε
H σύμβουλος σε θέματα οργάνωσης, Marie Kondo, ασχολείται συστηματικά με την εύρεση μεθόδων για την τακτοποίηση του σπιτιού και του χώρου εργασίας, υποστηρίζοντας πως αν συγυρίσουμε με τον σωστό τρόπο μια φορά τον προσωπικό μας χώρο, δεν θα χρειαστεί να κοπιάσουμε ποτέ ξανά ώστε να τον διατηρούμε περιποιημένο.

Ενώ οι περισσότερες μέθοδοι υποστηρίζουν μια προσέγγιση ανά δωμάτιο ή λίγη δουλειά κάθε φορά, η μέθοδος της γιαπωνέζας Marie Kondo, επικεντρώνεται στην τακτοποίηση ανά κατηγορία μία και μόνο φορά, που σύμφωνα με την σύμβουλο οδηγεί σε μόνιμα αποτελέσματα.

Στο μικρό εγχειρίδιο με τίτλο "The Life-Changing Magic of Tidying Up" η Kondo δίνει λεπτομερή καθοδήγηση για κάθε είδος αντικειμένου του νοικοκυριού και βοηθά τους αναγνώστες να ξεκαθαρίσουν την ακαταστασία και να απολαύσουν το σπίτι τους.

Κάποιες από τις βασικές συμβουλές που δίνονται στο βιβλίο είναι μεταξύ άλλων:


#1 Οργανωθείτε ανά κατηγορία-όχι ανά δωμάτιο

Ενώ οι περισσότεροι,ες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακαταστασία ανά δωμάτιο (π.χ. πρώτα το γραφείο, μετά το υπνοδωμάτιο κοκ), η Kondo προτείνει να τακτοποιούμε ανά κατηγορία - π.χ. να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με τα βιβλία μας. Συμβουλεύει να ξεκινάμε με τα ρούχα, επειδή είναι το λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένο από τα αντικείμενα (τα βιβλία ακολουθούν, οι παλιές φωτογραφίες είναι πολύ αργότερα), και να αφιερώνουμε ένα ελεύθερο απόγευμα, σε κάθε κατηγορία.

#2 Σεβαστείτε τα υπάρχοντά σας

Η Kondo καλεί τους αναγνώστες να κοιτάξουν τις ντουλάπες τους και αν εκεί επικρατεί ακαταστασία, να μπουν στην θέση των ρούχων τους! Ποιος θα ένιωθε ευτυχισμένος αν βρισκόταν στριμωγμένος ή πεταμένος σε κάποιο γωνιακό ράφι μιας ντουλάπας; Βλέποντας τα πεταμένα αντικείμενα με άλλη ματιά, η οργάνωση γίνεται ακόμα πιο εύκολη και αναγκαία.

#3 Η νοσταλγία είναι εχθρός

Η Kondo πιστεύει ότι ο χειρότερος εχθρός της τακτοποίησης είναι η νοσταλγία. Αν αρχίσουμε να τακτοποιούμε και ανοίξουμε ένα κουτί με παλιά γράμματα, διαβάζοντας το πρώτο, σταματάει αυτόματα και όλη η διαδικασία. Η συναισθηματική φόρτιση θα μας οδηγήσει να κρατήσουμε πράγματα στην ντουλάπα και στα συρτάρια, τα οποία ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε πλέον. Αυτό που συμβουλεύει η Kondo είναι να διατηρούμε μόνο εκείνα τα αντικείμενα που μας προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα.

# Ξεχωρίστε όσα ρούχα δεν σας ταιριάζουν

Απαλλαγείτε από τα ρούχα που γεμίζουν τις ντουλάπες σας και δεν τα φοράτε ποτέ. Αν δεν σας ταίριαξαν στο παρελθόν, αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Οργανώστε τα ανά κατηγορία και χαρίστε τα σε κάποιο από τα χαριστικά - ανταλλακτικά παζάρια. Το σκουπίδι τους ενός είναι το διαμάντι του άλλου!

#Διπλώστε τα ρούχα, μην τα κρεμάτε

Καλύτερη οργανωτικά μέθοδος για τα ρούχα είναι σύμφωνα με την Kondo το δίπλωμα και όχι το κρέμασμα. Προτείνει το κάθετο δίπλωμα που μας επιτρέπει να βλέπουμε όλα τα ρούχα και να τα διατηρούμε τακτοποιημένα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ