2017-10-07 01:42:30
Φωτογραφία για Τα οχτώ SOS για τη φορο-λοταρία
Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Στο τέλος Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη κλήρωση της λοταρίας των αποδείξεων με χρήση πλαστικού χρήματος. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση που έχει ήδη ετοιμαστεί και για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι θα αποκτήσουν μια διαφορετική σχέση με την Εφορία. Την προσδοκία κέρδους από τη συμμετοχή τους σε ένα... τυχερό παιχνίδι. Μόνη προϋπόθεση για την συμμετοχή σε αυτό το παιχνίδι είναι να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο για τις συναλλαγές τους την πιστωτική ή τη χρεωστική τους κάρτα.

Το Capital.gr παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς και το πότε της φορολοταρίας προκειμένου οι φορολογούμενοι να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να είναι μεταξύ των τυχερών που θα έχουν μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση.

1. Δικαίωμα συμμετοχής στη φορολοταρία έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή πραγματοποιούν πληρωμές για τις συναλλαγές τους μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής (web banking). Η χρήση της κάρτας καθώς και η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω μεταφορών ποσών στον επαγγελματικό λογαριασμό του εμπόρου ή του καταστήματος είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στις κληρώσεις.


2. Για κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό τρόπο θα λαμβάνουν έναν αριθμό ηλεκτρονικών λαχνών, δηλαδή συγκεκριμένους κωδικούς λαχνών. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα για τη χρήση των καρτών για την πληρωμή μικροποσών, διότι, όπως σημειώνουν στο ΥΠΟΙΚ, για τα μεγαλύτερα ποσά η χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής είναι πολύ διαδεδομένη (π.χ. αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών). Έτσι, βάσει μιας κλίμακας θα δίνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός λαχνών με βάση την αξία κάθε συναλλαγής. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος αγοράσει από ένα κατάστημα με κάρτα προϊόντα αξίας έως 10 ευρώ θα λαμβάνει 10 λαχνούς. Αν αγοράσει προϊόντα αξίας 20 ευρώ θα λαμβάνει 15 και όσο αυξάνει η αξία της συναλλαγής τόσο θα μειώνεται αναλογικά ο αριθμός των ηλεκτρονικών λαχνών που θα του πιστώνεται.

3. Τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όλα τα στοιχεία με τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιείται η ηλεκτρονική κλήρωση. Η πρώτη κλήρωση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο.

4. Κάθε μήνα θα μοιράζεται στους φορολογούμενους το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα καρπώνονται 1.000 τυχεροί. Έτσι, κάθε τυχερός θα κερδίζει από 1.000 ευρώ.

5. Το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο, αλλά και ακατάσχετο ενώ δεν θα συμψηφίζεται και με οφειλές του προς την εφορία. 

6. Κάθε χρόνο έχει προβλεφθεί ότι οι φορολογούμενοι θα κερδίζουν μέσω της φορολοταρίας συνολικά το ποσό των 12 εκατ. ευρώ. Ειδικά για φέτος που το ποσό έχει δεσμευτεί αλλά έχουμε φθάσει στον Οκτώβριο και μένουν αδιάθετα περί τα 9 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους περισσότερες κληρώσεις προκειμένου να διατεθεί στους φορολογούμενους όλο το ποσό που περισσεύει.

7. Με δεδομένο ότι η πρώτη κλήρωση θα γίνει με βάση τα στοιχεία των συναλλαγών του Σεπτεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο την κάρτα τους.

8. Στη φορολοταρία θα συμμετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από την πηγή του εισοδήματός τους, και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Κίνητρα για πλαστικό χρήμα

Εκτός από τη φορο-λοταρία, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και στη θέσπιση υποχρέωσης ηλεκτρονικών πληρωμών για τη μεγαλύτερη κατηγορία φορολογούμενων, αυτή των μισθωτών και συνταξιούχων. Είναι η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο όριο.

Πιο συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου που φθάνει μέχρι τα επίπεδα των 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους, η οποία αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως και 9.545 ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν φέτος δαπάνες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα ύψους:

- 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ, και

- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. 

Στο ποσό των δαπανών που απαιτείται να πραγματοποιηθούν με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ