2017-10-10 15:55:44
Φωτογραφία για Απειλές της Άγκυρας για Αιγαίο-Φυσικό Αέριο
• Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα, ακολουθώντας ρεαλιστική και μετριοπαθή πολιτική μείωσης της έντασης και διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας.

• Η Άγκυρα έχει επιλέξει την αβάσιμη επί­κληση μη ισχυόντων -και ουδέποτε οριστικοποιημένων- νομικών κειμένων περασμέ­νων δεκαετιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας από την εποχή των συναντή­σεων Καραμανλή-Ντεμιρέλ το 1975-76 και Παπανδρέου-Οζάλ το 1987-86.

Ρεαλιστική και μετριοπαθή πολι­τική μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και διατήρησης ανοι­χτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας υλοποιεί η ελληνική κυβέρνη­ση, αν και στο διπλωματικό παρασκήνιο (και, εν μέρει, και στο στρατιωτικό πεδίο) η τουρκική πλευρά συνεχίζει την ακραία τακτική της.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Α&Δ», η Τουρκία υλοποιεί, τις τελευ­ταίες εβδομάδες, ένα ανησυχητικό σχέδιο κλιμάκωσης των προκλήσεων, αμφισβητώντας για πολλοστή φορά το ελληνικό δικαίωμα για την αναζήτηση πηγών υδρογονανθράκων και για συνεργασία, με εταίρους στην Ε.Ε
. και άλλες χώρες της περιοχής, στη μελλοντική αξιοποίηση τους. Κατά τις ίδιες πηγές, πέραν των «συνήθων» παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, το νέο στοιχείο είναι η παρενόχληση και του ερευνητικού πλοίου, που έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία IGI Poseidon, για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των τεχνικών και οικονομικών μελετών για το σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed. 

Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω μεγάλου κόστους, κατασκευαστικών δυσχερειών και των αμφιταλαντεύσεων του Ισραήλ (καθώς και λόγω λαθών και παραλείψεων της ίδιας της κοινοπραξίας που έχει καθυστερήσει στη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων, πριν από τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης), η Άγκυρα έχει ήδη πανικοβληθεί. Γι΄ αυτό και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει, τουλάχιστον τέσσερις φορές, εφαρμόσει διαδικασίες αναγνώρισης του ερευνητικού σκάφους και έχει διαμαρτυρηθεί στην Ιταλία με την αβάσιμη επίκληση μη ισχυόντων -και ουδέποτε οριστικοποιημένων- νομικών κειμένων περασμένων δεκαετι­ών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκί­ας. Οι αβάσιμες τουρκικές διαμαρτυρίες δεν αφορούσαν μάλιστα μόνον τις λεγά­μενες «αμφισβητούμενες» θαλάσσιες περιοχές, αλλά και άλλες για τις οποίες δεν είχε ισχυριστεί τίποτα παρόμοιο στο παρελθόν.

Σημειώνεται πως, από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση είναι πολύ (ως αδικαιολόγητα και υπερβολικά) προσεκτι­κή σε όλα τα συνδεόμενα θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το άριστο κλίμα κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Π. Τζεντιλόνι, στην Κέρκυ­ρα, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Ρώμη συνεχί­ζει να καθυστερεί την έγκριση της συμ­φωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιο­χή Ιονίου-Αδριατικής.

Επί της ουσίας, από το Σεπτέμβριο του 2013 που ο τότε πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συγκρότησε μία τεχνική επι­τροπή που θα μελετούσε τη διεύρυνση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα, ώστε να καλύψει και την ΑΟΖ, έχουν παρουσιαστεί μόνον κάποια νέα νομικά προσχέδια.

Οι διμερείς επαφές και η Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασιστική, για τις εξελίξεις των επόμενων μηνών, αναμένεται να είναι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, στις 24 Οκτωβρίου, στη γειτονική χώρα. Η συνά­ντηση πραγματοποιείται αντί του αναμε­νόμενου 5ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συ­νεργασίας των δύο χωρών που, στα μέσα Ιουλίου, είχε συμφωνηθεί να συγκληθεί, στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο δεκαήμε­ρο του τρέχοντος μηνός.

Ωστόσο οι οιωνοί, για την έκβαση του Συμβουλίου, ήταν ανησυχητικοί και προ­τιμήθηκε η αναβολή (και, εν μέρει, αντικατάστασή του με τη συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου), αφού η -πιθανότατη- αποτυχία του θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα και κινδύνους συγκριτικά με τα όσα ζητήματα, θεωρητικά, θα έλυνε. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ δεν αποκλειόταν να θέσει -εκτός συμφωνημένης ατζέντας- θέματα θρησκευτικών ελευθερι­ών (σαν να μην γνωρίζει ότι η Ελλάδα εί­ναι η πλέον φιλελεύθερη χώρα στα σχε­τικά ζητήματα!) και, επίσης, να διέστρεφε την πραγματικότητα σε θέματα ασύλου, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτες» όλους του αιτούντες καθεστώς προστασίας. Ο κ. Γιλντιρίμ δεν αναμενόταν να παραδε­χθεί τις ευθύνες της χώρας του για τη νέα έξαρση του Μεταναστευτικού, ενώ έγκυρες πηγές προδίκαζαν ότι θα ήταν λάβρος κατά της Ε.Ε. επί του διαλόγου αναθεώρησης της τελωνειακός ένωσης. Μία τέτοια στάση θα κατέληγε στη δημιουργία επικίνδυνης διμερούς έντασης, αφού είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ευνοεί την τελωνειακή ένωση ως μέσο σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. και απομάκρυνσής της από ακραίες ισλαμικές πολιτικές.

Το 5ο Συμβούλιο υπήρχε ο κίνδυνος να εξελιχθεί πολύ διαφορετικά από το 4ο (στις 8 Μαρτίου 2016), όταν ο κ. Τσίπρας, χάρη κυρίως στις εισηγήσεις του κ. Κο­τζιά, είχε καταφέρει να το αποσυνδέσει από τη μεταναστευτική κρίση που βρισκόταν την ίδια περίοδο στην κορύφω­σή της, καταλήγοντας στην Κοινή Δήλω­ση Ε.Ε.-Τουρκίας μια εβδομάδα αργότε­ρα. Το 4ο Συμβούλιο ασχολήθηκε με θέ­ματα επενδύσεων, τουρισμού, λιμένων, σιδηροδρομικών μεταφορών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί έκτοτε και είναι ενδεικτι­κό ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έχουν μειωθεί 60%, ενώ στόχος ήταν να διπλασιαστούν.

Του Αλέξανδρου Τάρκα

( ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-09/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ