2017-10-11 10:30:08
Φωτογραφία για Ο πόλεμος της βίζας. ΗΠΑ και Τουρκία ανταλλάσσουν πυρά υπό μορφή ταξιδιωτικών κυρώσεων
• Η λίρα υποχωρεί, ενώ Τούρκοι επιχειρηματίες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης με την Ουάσιγκτον.

Ακόμη και την πόρτα του αμερικα­νικού προξενείου έμελλε να πε­ράσει το αμφιλεγόμενο «κυνήγι κατασκόπων» του καθεστώτος Ερντογάν, προκαλώτας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Με τη συριακή σύρραξη στο φόντο να διατηρεί ψηλά τις εντάσεις, ο Τούρκος πρόεδρος δοκιμάζει τις ανοχές της Ουάσιγκτον φέρνοντας στο «κόκκινο» τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χω­ρών, που βρίσκονται πλέον να ανταλλάσσουν πυρά με τη μορφή ταξιδιωτικών κυρώσεων.

Το νέο επεισόδιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τη σύλληψη και προφυλάκιση του Τούρκου πολίτη Μετίν Τοπούζ, εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με ανθρώπους του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Ουάσιγκτον καταδίκασε αμέσως τη σύλληψη, χαρακτηρίζοντας την κα­τηγορία ανυπόστατη και ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται να οδηγήσει σε επιδείνω­ση των σχέσεων των δύο χωρών. Σε αντίποινα, η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει τη λειτουρ­γία όλων των υπηρεσιών θεώρησης βίζας στη χώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «επαναξιολογεί» τη δέσμευ­ση των τουρκικών Αρχών στην ασφάλεια του προσωπικού της.


Λίγες ώρες αργότερα, η τουρκική κυ­βέρνηση ανταπέδωσε διατάζοντας κι αυτή την αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για Αμερικανούς, με εξαί­ρεση τις βίζες για μετανάστες. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αυστηρότεροι από τους αμερικανικούς, αφού αφορούν «στις βίζες που καταχω­ρίζονται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα». Και δεν σταμάτησε εκεί. Αφού διεμήνυσε πως η δίωξη ενός Τούρ­κου πολίτη για έγκλημα που διέπραξε στην Τουρκία είναι δικαίωμά της, ζητώντας από τις ΗΠΑ να άρουν τις απαγορεύσεις, η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για δεύτερο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και έθεσε υπό ανάκριση τη σύζυγο και το παιδί του.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις ανά­μεσα στις δύο χώρες- συμμάχους στο ΝΑΤΟ είναι τεταμένες λόγω της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη ορ­γάνωση YPG, που θεωρείται από τις τουρκικές Αρχές ως ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ. Μόνιμο σημείο τριβής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εί­ναι και το ζήτημα της έκδοσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο μάταια πιέζει η Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρω­σε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, την οποία εν συνεχεία εκμεταλλεύτηκε ο Ερντογάν για να προ­χωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό με δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις και εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις. Επιπλέον, τον πε­ρασμένο μήνα Αμερικανός εισαγγελέας κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, για συνωμοσία με στόχο την πα­ραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Στο «κόκκινο» οι μετοχές

Η διπλωματική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες-συμμάχους του ΝΑΤΟ «βούλιαξε» την τουρκική λίρα, η οποία σημείωσε πτώση 3,4% έναντι του δολαρίου. Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και οι 100 μετοχές του τουρκικού δείκτη BIST 100 που κατέγραψε πτώση 4,7%, με τις μετοχές της Turkish Airlines να έχουν πληγεί περισσότερο (πτώση 8%). Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε χθές ότι πρόκειται να αποζημιώσει όλους τους κατόχους εισιτηρίου για τις ΗΠΑ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η τουρκική Ένωση Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (TUSIAD) προειδοποί­ησε ότι «η κρίση της βίζας» απειλεί να βλάψει τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ακαδημαϊκές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και ζήτησε να αρχίσουν αμέσως οι διπλωματικές διαδικασίες για την επίλυσή της.

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ-epanselina@24media gr

(ΕΘΝΟΣ-10/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ