2017-10-16 10:03:06
Φωτογραφία για Νεογέννητο, μωρό, νήπιο: Τι αλλάζει σε κάθε φάση;
Στον ύπνο

• Το νεογέννητο μωρό μας χρειάζεται πολλές ώρες ύπνου, μόνο που δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές είναι για κάποιον μυστήριο λόγο στη διάρκεια της ημέρας και όχι της νύχτας! Σε αυτή τη φάση οι περισσότερες νέες μανούλες νιώθουμε εξαντλημένες απ’ την κούραση και την αϋπνία. Ευτυχώς γρήγορα τα πράγματα βελτιώνονται.

• Η αλλαγή που προκύπτει στον ύπνο του μεγαλύτερου μωρού είναι καλοδεχούμενη! Συνήθως μέχρι τον τρίτο μήνα, το μωρό αρχίζει να κοιμάται όλη τη νύχτα ή να ξυπνάει μόνο μία φορά. Ακόμη όμως κι αν ξυπνάει περισσότερες φορές για να θηλάσει, είναι πολύ πιθανό να έχει αποκτήσει ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα ύπνου που θα μας βοηθά κι εμάς να ξεκουραζόμαστε και να απολαμβάνουμε μερικές στιγμές χαλάρωσης.

• Όσο πλησιάζει η νηπιακή ηλικία, ο ύπνος γίνεται παιχνιδάκι! Τα περισσότερα μωρά μετά τους 10-12 μήνες κοιμούνται γύρω στις 10 με 12 ώρες τη νύχτα και 1 ώρα το μεσημέρι, οπότε η κατάσταση, ναι, αλλάζει θετικά!


Η φάση που ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα: όταν το μωρό έχει κολικούς ή βγάζει δοντάκια ή έχει συνάχι, οπότε ο νυχτερινός ύπνος για μας περνά στη σφαίρα της φαντασίας!

Στο φαγητό

• Όσο το μωρό πίνει μόνο γάλα, είτε θηλάζοντας είτε απ’ το μπιμπερό, είναι μια… ευλογημένη φάση – κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, το μωρό σας είναι ακόμη μικρό και δεν έχετε περάσει στις στερεές τροφές.

• Μετά τον 6ο περίπου μήνα, μια μεγάλη αλλαγή διαφαίνεται στο προσκήνιο: η εισαγωγή στις στερεές τροφές. Εκεί όπου οι κρεμούλες και οι πουρέδες μπορεί να μας κρατήσουν για ώρες απασχολημένες – όχι τόσο η προετοιμασία τους όσο η προσπάθεια να πείσουμε το μωρό μας να ανοίξει το στόμα του και στη συνέχεια να καταπιεί!

• Κι επειδή τα συναισθήματα και οι δυσκολίες στην ανατροφή του μωρού μας πηγαίνουν συνήθως εναλλάξ, μετά την απαιτητική φάση του απογαλακτισμού, έρχεται η πιο εύκολη και χαριτωμένη φάση όπου το νηπιάκι μας αρχίζει να τρώει όλο και περισσότερα φαγάκια, μεγαλύτερη ποικιλία και κομμένα σε κομματάκια, οπότε μπορεί πια να συμμετέχει στο οικογενειακό τραπέζι!

Η φάση που ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα: η περίοδος που το μωρό μας τριγυρίζει μ’ ένα παξιμάδι/μπανάνα/μπισκότο/τυράκι στο χέρι του λερώνοντας τα πάντα γύρω του. Η μικρή πρακτική ταλαιπωρία αυτής της φάσης όμως θα μας γλιτώσει αργότερα από πολύ κόπο, αφού το νήπιό μας θα μάθει γρηγορότερα να τρώει μόνο του στο πιάτο του!

Στη συμπεριφορά

• Το νεογέννητο και το μωρό μας δεν αποτελούν μεγάλη πρόκληση στο κομμάτι της συμπεριφοράς. Ό,τι και να κάνουν είναι χαριτωμένα μωράκια, που το πολύ- πολύ να κλαίνε λίγο περισσότερο όταν έχουν κάποια ενόχληση ή όταν θέλουν αγκαλίτσα! Να θυμάστε πως η φάση αυτή είναι από τις πιο εύκολες, αφού δεν έχετε ούτε να διαχειριστείτε ούτε διαπραγματεύσεις ούτε πείσματα – τα οποία θα έρθουν στο προσκήνιο λίγο μετά τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας.

• Οι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει τυχαία την ονομασία τα «Τρομερά Δύο» στο δεύτερο (και τον τρίτο πιθανότατα) χρόνο της ζωής του νηπίου! Η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού μας που παρατηρείται αυτή την περίοδο έχει άμεση σχέση με την ανεξαρτητοποίησή του. Τα πείσματα, οι φωνές, τα ισχυρά «θέλω» και τα ξεσπάσματα του νηπίου είναι συνηθισμένα και διαβόητα και σίγουρα είναι μια φάση κουραστική και απαιτητική για τους γονείς. Έχει όμως και πολλές ανεπανάληπτες και υπέροχες στιγμές όπου το νηπιάκι μας είναι το πιο μοναδικό και τρυφερό πλάσμα στον κόσμο, οι οποίες μας αποζημιώνουν για κάθε ταλαιπωρία (και μας κάνουν να νιώθουμε φρικτές μαμάδες επειδή νωρίτερα του είχαμε αρνηθεί τη σοκολάτα που ζητούσε πεσμένο στο πάτωμα!).

Η φάση που ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα: Η εκπαίδευση για την τουαλέτα! Όσο ευχάριστο κι αν είναι που σύντομα θα ξεχάσουμε τις πάνες, τα «ατυχήματα» των πρώτων ημερών/εβδομάδων είναι μέσα στο πρόγραμμα. Με πολλή υπομονή και βοήθεια το νηπιάκι μας θα μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και εκτός απ’ τις πάνες θα ξεχάσουμε και τα βρεγμένα σεντόνια!

Στο πώς περνά η μέρα μας μαζί

• Με το νεογέννητο η μέρα έχει σταθερό ρυθμό: ύπνος, ξύπνημα, άλλαγμα, τάισμα, άλλαγμα, ύπνος και ούτω καθεξής! Κι ανάμεσά τους στιγμές που το μωρό μας είναι ξύπνιο και «κοιτάζει» διερευνητικά γύρω του, αξιολάτρευτο και λαχταριστό! Μια εύκολη φάση για τις κουρασμένες και νυσταγμένες μαμάδες που διαρκεί περίπου όσο η φάση με τις λευκές νύχτες.

• Πολύ σύντομα το μωρό μας αρχίζει να συμμετέχει πιο δραστήρια στη μέρα μας – τι χαρά! Βγάζει φωνούλες, κουνάει τα χέρια και τα πόδια του, χαμογελάει, γελάει, προσπαθεί να πιάσει, μας κοιτάζει στα μάτια όταν του μιλάμε ή του λέμε τραγουδάκια και λίγο πιο μετά τρελαίνεται να καθόμαστε μαζί του στο πάτωμα και να παίζουμε – το ίδιο παιχνίδι, η ίδια γκριμάτσα, ο ίδιος ήχος ξανά και ξανά μπορεί να του προκαλεί απίστευτα γέλια. Απ’ τις φάσεις που όσο κουραστικές κι αν είναι, το μόνο που μας αφήνουν είναι μια αίσθηση ευτυχίας και ευφορίας.

• Όσο μεγαλώνει το μωρό μας τόσο ευχάριστο γίνεται το παιχνίδι και η διασκέδαση μαζί του: λέμε τραγουδάκια, διαβάζουμε παραμύθια, βλέπουμε ταινίες, παίζουμε με κούκλες/αυτοκινητάκια/και τα δύο ταυτόχρονα! Επιπλέον, κάθε μήνα που περνά το νήπιό μας γίνεται και πιο «παιδάκι», πιο ανεξάρτητο και μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί του, όπως για παράδειγμα να διαπραγματευτούμε μερικά λεπτά ηρεμίας με αντάλλαγμα μια βόλτα στο πάρκο μετά.

Η φάση που ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα: Αυτή της επανάληψης – ήταν η προσωπική μου μέρα της Μαρμότας! Θυμάμαι πως είχα δει δεκάδες –πολλές δεκάδες- φορές τον Πινόκιο του Ντίσνεϊ με το γιο μου νήπιο. Ήταν η αγαπημένη του ταινία, γελούσε κάθε φορά στα ίδια αστεία με το ίδιο ακριβώς κακαριστό γέλιο που με έκανε κι εμένα να σκάω στα γέλια και με ήθελε κάθε φορά δίπλα του στον καναπέ. Και βέβαια, υπήρχαν παραμύθια που τα ήξερα απ’ έξω νεράκι απ’ τις πολλές φορές που τα είχα διαβάσει!

Της Ελένης Δασκαλάκη, με τη συνεργασία της Ιωάννας Κουτσοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc in Counselling Studies
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ