2017-10-17 13:11:37
Φωτογραφία για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Το Δημόσιο θα πληρώσει 200 εκατ. στον Σάφα
• Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

• Οι 900 εργαζόμενοι, που έχουν απομείνει να παλεύουν για την επιβίωση των ναυπηγείων, βρίσκονται ανάμεσα στα «διασταυρούμενα πυρά» της κυβέρνησης και της ιδιοκτησίας Ισκαντάρ Σάφα.

Η περιπέτεια για τα πολύπαθα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συνεχίζεται με κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο και φυσικά για τους εργαζομένους. Με τελεσίδικη από­φαση της Διεθνούς Διαιτησίας κρίθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ευθύνεται έναντι της εταιρεί­ας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), ιδιοκτησίας I. Σάφα, και υποχρεούται, να καταβάλει ως αποζημίωση πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), επιβάλλει στην ελληνική πλευρά την πληρωμή αποζημίωσης 200 εκατ. ευρώ, αφού δικαιώνει τον σημερινό ιδιόκτητη Ισκαντάρ Σάφα και την εταιρεία Privinvest, ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων, που είχαν καταφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο αξιώνον­τας αποζημίωση άνω του 1 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημό­σιο, για αθέτηση των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας. Πρό­κειται για τη συμφωνία του I. Σάφα με το Ελληνικό Δημόσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Β. Βενιζέλο.


Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Privinvest αναφέρει ότι «αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκτελέσει όλα όσα διατάσσονται σε αυτή την απόφαση και να σεβαστεί επιτέλους τις συμβατικές του σχέσεις με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ. Εί­ναι δε προφανές ότι θα συνεχίσουμε τις ανταγωγικές αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στη μεταγενέστερη διαιτητι­κή διαδικασία ενώπιον του ICC, που άρχισε οψίμως το Ελληνι­κό Δημόσιο και που περιστρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοι μας συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διε­θνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επεν­δύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωση μας και ως προς αυτό το σκέλος».

Κυβέρνηση Παπανδρέου

Υπενθυμίζουμε ότι η πώληση των ναυπηγείων στον Άραβα Ισκαντάρ Σάφα έγινε επί «ημερών» υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου (κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου) και μάλι­στα είχε διαφημιστεί ως πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Η μεταβίβαση του 75% των μετοχών των ΕΝΑΕ στην εταιρεία του I. Σάφα επικυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή το φθινόπωρο του 2010. Βάσει της συμφωνίας, τα ναυπηγεία για τα επόμενα 15 χρόνια θα είχαν αποκλειστικά στρατιωτικό χαρακτήρα. Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημόσιο απαιτεί από την ιδιοκτή­τρια των Ελληνικών Ναυπηγείων την ανάκτηση κρατικών ενι­σχύσεων (περίπου τα 600 εκατ. ευρώ), οι οποίες έχουν χαρα­κτηριστεί παράνομες από την ΕΕ. Αναμένεται να προταθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην άλλη πλευρά ο συμψηφισμός του επιδικασθέντος ποσού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οι­κονομίας, μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής περιπέτειας (άγνωστο πότε και πως), η κυβέρνηση προκρίνει ως λύση την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και την πώληση τους σε κομμάτια, διαχωρίζοντας το εμπορικό από το στρατιωτικό σκέλος της λειτουργίας τους. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Κινέζους για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι 900 εργα­ζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν απομείνει να παλεύουν για την επιβίωσή τους, βρίσκονται ανάμεσα στα «δια­σταυρούμενα πυρά» της κυβέρνησης και της ιδιοκτησίας Ισκαν­τάρ Σάφα και, φυσικά, είναι αντιμέτωποι και πάλι με την απειλή της ανεργίας.

Χρήστος Α. Καπούτσης

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-14/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ