2017-10-20 09:30:39
Φωτογραφία για Απανωτές αντιφάσεις για το κόστος αναβάθμισης  των F-16
Ο Τραμπ μίλησε για 2,4 δισ. δολάρια, ενώ ο Καμμένος είπε ότι θα στοιχίσουν 1,1 δισ. την ώρα που 15 ημέρες πριν είχε απαντήσει σε ερώτηση βουλευτή της Χρ. Αυγής ότι θα φτάσει 1,5 έως 2 δισ. ευρώ.

Σοβαρές αντιφάσεις προκύπτουν αναφορικά με το διαφαινόμενο κοστολόγιο του προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των F-16C/D της ΠΑ, σε σχέση με τις αντικρουόμενες με­ταξύ τους θέσεις των αρμοδίων για την τιμή τους, ενώ ερωτήματα προκύπτουν και για το μέλλον των 32 παλαιότερων F-16C/D Block.30, που δεν περιλαμβάνονται στο αναγγελθέν από τον πρόεδρο Τραμπ «πακέτο» αναβάθμισης.

Πιο συγκεκριμένα. Αυτή η αναβάθμιση, συμφώνως με τον πρόεδρο Τραμπ, είναι ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «εκτιμώμενου κόστους» (estimated cost), κατά την ανακοίνωση της αρμόδιας αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας DSCA, και αφορά συνολικά 123-125 μαχητικά.

Υπάρχει επίσης ένα προχθε­σινό tweet του ΥΕΘΑ Π. Καμμέ­νου, όπου σημειώνει ότι τα 2,4 δισ. δολάρια δεν αφορούν την αναβάθ­μιση, η οποία θα κοστίσει «μόλις» 1,1 δισ., και ότι τα υπόλοιπα χρήμα­τα αφορούν προγράμματα βοήθει­ας και αντισταθμιστικά ωφελήματα (ΑΩ), και δεν είναι βεβαίως ακρι­βά, γιατί τα ΑΩ δεν υπολογίζονται στην τελική τιμή, αλλά θεωρητικά «αφαιρούνται» από αυτήν ως χρήματα που «επιστρέφουν» στην Ελ­λάδα.


Υπάρχει, τέλος, και μία απάντηση επίσης του Π. Καμμένου στη Βουλή, στις 5 Οκτωβρίου 2017, δη­λαδή πριν από 15 μέρες, όπου απα­ντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου, αναφορικά με το κόστος της αναβάθμισης, ο υπουργός ανα­φέρει επί λέξει: «Το σύνολο των αε­ροσκαφών που θα αναβαθμιστούν θα εξαρτηθεί από το συνολικό κόστος του προγράμματος, με εκτιμώμενη δαπάνη 1,5 έως 2 δισ. ευρώ».

Τελικά, τι ισχύει από όλες αυτές τις τιμές που έχουν λεχθεί αρμοδίως; Γιατί η διαφορά του 1,1 δισ. δολαρίων με το προ 15ημέρου 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, έστω και αν είναι σε διαφορετικό νόμισμα, είναι αρκετά σημαντική. 

Η ελληνική ΠΑ διαθέτει σή­μερα 155 F-16, τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων. Τι θα γίνει λοιπόν με τα 32 παλαιοτέρα F-16C/D BIock.30, που δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση αναβάθμισης των 123-125 αεροσκαφών; 

Θα πουληθούν σε τρίτη ενδιαφερόμενη χώρα (Βουλγαρία, Κροατία κ.λπ.), όπως προκύπτει ως ενδεχόμενο στην ίδια κοινοβουλευτική απάντηση, και τα χρήματα που θα προέλθουν θα διατεθούν για να μει­ωθεί το συνολικό κονδύλι της αναβάθμισης;

Θα αναβαθμιστούν και αυτά, αλλά με τα συστήματα που θα προ­έλθουν από τα νεότερα προς εκσυγχρονισμό μαχητικά;

Θα αφεθούν ως είναι μέχρι να εξαντληθεί το στοκ των ανταλλακτικών τους και να χαθεί κάθε αξία τους;

Και, τελικά, αν για να επιτύχουμε τον στόχο που έθεσε ο κ. υπουργός περί 1,1 δισ. δολαρίων, πόσα μαχητικά θα εκσυγχρονίσουμε; Μεταξύ 85 και 92 που «λένε» τα πιο απαισιόδοξα σενάρια; Αν ναι, ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός για να αντιμετωπίσει την τουρ­κική αριθμητική και έως ένα σημείο και ποιοτική υπεροχή των 100 F-35 που θα πετούν σε λίγα χρόνια στο Αιγαίο;

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-19/10/2017)

(ΦΩΤΟ: dikaiologitika.gr)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ