2017-10-21 12:24:43
Φωτογραφία για Επικίνδυνα «παιχνίδια» στην Ανατολική Θράκη
• Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

• Ως ασφαλιστική δικλείδα θεωρείται η πρόνοια που συμπεριελήφθη στην τροπολογία, σύμφωνα με την όποια το αίτημα για την αναγνώριση «τουρκικών» σωματείων θα εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η αναγνώριση, από τη Βουλή των Ελ­λήνων, του δικαιώματος να χρησιμο­ποιούν οι Έλληνες πολίτες, μουσουλ­μάνοι στο θρήσκευμα, της Θράκης, τον επιθετικό (εθνοτικό) προσδιορισμό, «τουρκικός», για τα διάφορα σωματεία που δημιουργούν, αποτελεί θρίαμβο της τουρκικής ανθελ­ληνικής προπαγάνδας, που εκπορεύεται από την Άγκυρα και διακινείται από το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.

Και επειδή «ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται», έμ­ποροι διπλωμάτες ανησυχούν και αναρωτιούνται μήπως ξεκίνησε η εκθεμελίωση της Συνθήκης της Λωζάννης, διακηρυγμένος στόχος του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η Βουλή αναγνώρισε, υπερψηφίζοντας το σχε­τικό νομοσχέδιο, ότι έχει νομική υπόσταση η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»
. Η νομοθέτηση αυτή έγινε διότι, από το 2008, υπάρχει καταδικαστική και τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμά­των, με την οποία η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ανα­γνωρίσει ως «τουρκική» τη «Μουσουλμανική Ένωση Ξάνθης». Και ακόμη, διότι η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι αρμόδια για την ορ­θή εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπί­νων Δικαιωμάτων, είχε απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς τις Ελληνικές Αρχές, με τις οποίες τις καλούσε να εγ­γράφουν στα μητρώα των Ελληνικών ενώσεων όχι μόνον την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», αλλά και την «Πολιτιστι­κή Μειονότητα Δυτικής Θράκης», την «Ένωση Νέων της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» και την «Πολιτιστική Ένωση Τούρκων Γυναικών Ροδόπης».

Με ρίζες στο 1927 

Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ιδρύθηκε το 1927 και απαγορεύτηκε η λειτουργία της από τις Ελληνικές Αρχές το 1987 και το 1999. Το 2008, απόφαση του Ευρωπαϊ­κού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβάλλει την εκ νέου νομιμοποίηση της Ένωσης και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.

Ωστόσο, οι Ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν να τη νομιμο­ποιήσουν, με το βάσιμο επιχείρημα ότι η Ένωση έχει κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με το Τουρκικό Κόμμα Εθνικι­στικής Κίνησης και την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνω­ση των «Γκρίζων Λύκων». Δηλαδή με ακραία εθνικιστικά και ανθελληνικά στοιχεία, που δραστηριοποιούνται στο λεγόμενο «βαθύ» τουρκικό κράτος.

Ως ασφαλιστική δικλείδα θεωρείται η πρόνοια που συμπεριλήφθη στην τροπολογία, σύμφωνα με την όποια το αίτημα, για την αναγνώριση «τουρκικών» σωματείων, θα εξετάζεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, με την τήρηση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμά­των του Ανθρώπου, το οποίο προβλέπει παράλληλα και την απόρριψη του αιτήματος για λόγους εθνικής ή δημό­σιας ασφάλειας. Την τροπολογία υπερψήφισαν 248 βου­λευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

Αλλά, ενώ το θέμα είναι εκ φύσεως πολύ ευαίσθητο, έρχεται η κυβέρνηση, είτε από άγνοια είτε από ιδεοληψία, και υποδαυλίζει την τουρκική προπαγάνδα. Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου επιχειρεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών της Θρά­κης και επιβάλλει την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας σε νηπιαγωγεία μειονοτικών οικισμών και την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος τουρκικής «μητρικής» γλώσσας, σε τρία νηπιαγωγεία στη Ροδόπη και σε τρία στην Ξάνθη.

Με την προοπτική η διδασκαλία της τουρκικής να καθιερωθεί σε όλα τα μειονοτικά σχολεία! Είναι αδιανόητο πολιτικά και σαφώς αντιπαιδαγωγικό, να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα στα νήπια, ως μητρική γλώσσα, στα νη­πιαγωγεία των Πομάκων και των Ρομά, στα Πομακοχώρια και σε οικισμούς Ρομά, όταν είναι γνωστό ότι τα νήπια αυτά στο σπίτι και στο χωριό μιλούν την πομακική ή τη γλώσσα των Ρομά.

Χρηστός Α. Καπούτσης

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-20/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Με κρυφή τροπολογία πάνε για αναγνώριση την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ