2017-10-21 13:46:09
Φωτογραφία για Δείτε το F-16 που... πετάει από μόνο του! [video]
Με τα παλαιά F-4 Phantom να έχουν τελειώσει, ο ρόλος του τηλεκατευθυνόμενου στόχου έχει ανατεθεί πλέον στα F-16 που έχουν αποσυρθεί από τις τάξεις της αμερικανικής Αεροπορίας. Τα πρώτα μοντέλα του τύπου τροποποιούνται στο επίπεδο Full Scale Aerial Target και μετονομάζονται σε QF-16 “Viper Drone”.

Η τελευταία τους -κυριολεκτικά- αποστολή είναι να πετάξουν ως μη επανδρωμένοι εναέριοι στόχοι για την δοκιμή νέων τύπων πυραύλων εδάφους-αέρος ή αέρος-αέρος που θα... τα καταρρίψουν. Για τις αποστολές αυτές τα αεροσκάφη-στόχοι προετοιμάζονται κανονικά από το προσωπικό εδάφους ενώ ένας πιλότος εκκινεί τον κινητήρα, ελέγχει τα συστήματα και... βγαίνει από το κοκπιτ πριν κλείσει η καλύπτρα. Σε αυτή την πτήση κανείς δεν θέλει να είναι μέσα!

Τηλεχειριζόμενο από ειδικά εκπαιδευμένους ελεγκτές-πιλότους F-16 στον Σταθμό Επιγείου Ελέγχου στην αεροπορική βάση Tyndall στην Φλόριντα των ΗΠΑ, τα αεροσκάφη-στόχοι πετούν σε διάφορα ύψη, αναλόγως του προφίλ της εκάστοτε αποστολής, για να τα κυνηγήσουν μαχητικά με ενεργούς πυραύλους αέρος αέρος. Όχι πως τα αεροσκάφη-στόχοι είναι εύκολοι στόχοι: μπορεί να μην έχουν πιλότο αλλά εκτελούν ελιγμούς διαφυγής και “τραβάνε g” χωρίς να τίθεται θέμα καταπόνησης χειριστού...


Κάθε μετατροπή F-16 σε “στόχο” απαιτεί περίπου 6 μήνες και μέχρι στιγμής περισσότερα από 220 αεροσκάφη έχουν περάσει από το στάδιο μεταμόρφωσής τους σε QF-16 FSAT. Το πρώτο QF-16 που πραγματοποίησε πτήση χωρίς πιλότο ανήλθε σε ύψος 41.000 ποδών και προσγειώθηκε -για την ακρίβεια το προσγείωσαν- μετά από 66 λεπτά σαν μεγάλο τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο!

Δείτε τι θα έβλεπε ένας πιλότος QF-16 (αν ήταν μέσα στο αεροπλάνο) καθώς το “Viper Drone” πετά με την θέση του χειριστή... άδεια, στο εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ