2017-10-23 14:34:18
Φωτογραφία για Ο διαβήτης κύησης συνδέεται με ανεπάρκεια ύπνου κατά την εγκυμοσύνη
Μια μετα-ανάλυση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στο Σικάγο δείχνει ότι ο διαβήτης κύησης συνδέεται με τις λίγες ώρες ύπνου. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews.

Ο διαβήτης κύησης ανιχνεύεται με εξέταση καμπύλης σακχάρου (ή δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη). Μόλις η γυναίκα γεννήσει υποχωρεί. Συνδέεται με τη γέννηση υπέρβαρων μωρών ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιιμίας, υπέρτασης και παχυσαρκίας αργότερα στη μητέρα.

Η μετα-ανάλυση περιέλαβε δύο ομάδες ερευνών. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονταν 17,308 έγκυοι που δήλωσαν πόσες ώρες κοιμούνταν κάθε βράδυ. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονταν 287 συμμετέχουσες των οποίων οι ώρες ύπνου καταγράφηκαν όχι μόνο με βάση τις δικές τους δηλώσεις αλλά και μέσω αντικειμενικής μέτρησης.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι έγκυοι που κοιμούνταν λιγότερες από 6,25 ώρες τη νύχτα αντιμετώπιζαν 180% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.


Ο διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση που συμβαίνει συχνότερα στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο και επηρεάζει το 3-7% των γυναικών.

Περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη κύησης, οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό βρήκε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine. Τα στοιχεία προέρχονται από την Nurses’ Health Study II.

Από τις 89.479 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, το 5,9% είχε ιστορικό διαβήτη κύησης σε τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 25,7 ετών, οι ερευνητές κατέγραψαν 1,161 καρδιαγγειακά επεισόδια – 612 καρδιακές προσβολές και 553 εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο κίνδυνος εξασθένησε  όταν ελήφθησαν παράγοντες κινδύνου, όπως η συμπεριφορά, η αύξηση του σωματικού βάρους, τα κάπνισμα, η ποιότητα διατροφής, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η χρήση ασπιρίνης.

Ωστόσο, οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης εξακολουθούσαν να έχουν κατά 29% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες χωρίς ιστορικό διαβήτη κύησης, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ