2017-10-25 13:48:18
Φωτογραφία για Κύπρος: Έτοιμοι να «θυσιάσουν» 2114 πεύκα στο Πέρα Πεδί
Τη «θυσία» περίπου 2114 πεύκων προϋποθέτει η ανέγερση έργου στο Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο φιλοδοξεί να κατασκευάσει Ρώσος επιχειρηματίας. Η απόφαση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό και πλέον το Τμήμα Περιβάλλοντος καλείται να γνωματεύσει επί του θέματος και να καταθέσει απόψεις πριν το Τμήμα Πολεοδομίας εγκρίνει τη σχετική άδεια. 

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ανεγερθεί σε γη ιδιοκτησίας ρωσικής εταιρείας, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, σπα με αθλητικές εγκαταστάσεις, πτέρυγες δωματίων, 5 τουριστικές επαύλεις, εκκλησία, κατάστημα, μικρό γήπεδο τένις, στάβλο αλόγων, χώρους στάθμευσης, εστιατόρια και καφετέριες.

«Έχει καταγραφεί η αποκοπή τριών χιλιάδων δέντρων, που θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή της γεωμορφολογίας του εδάφους, αφού θα ισοπεδωθούν λόφοι. Υπάρχει, επίσης, κίνδυνος να επηρεαστεί το κοντινό φράγμα στο Πέρα Πεδί. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται ότι η κοινότητα βλέπει θετικά αυτή την "ανάπτυξη", γεγονός που αποδεικνύει πως, σε αυτή τη χώρα, δεν έχουμε εμπεδώσει τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.


Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Περδίκης επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους. «Έχουμε επανειλημμένα καταθέσει στη Βουλή προτάσεις ήπιας ανάπτυξης που θα μπορούσαν να στηρίξουν και την παραμονή του πληθυσμού και την εξεύρεση εργασίας. Δεν έχω την πεποίθηση πως τέτοιου είδους έργα κρατούν τον πληθυσμό», είπε.

«Υπάρχουν είδη ανάπτυξης μέσα στη φύση που δεν επηρεάζουν τον δασικό μας πλούτο. Κλαίγαμε πριν δυο χρόνια για την καταστροφή της Σολέας και της Αργάκας από τις πυρκαγιές. Δεν πρέπει τώρα εμείς οι ίδιοι να επιτρέπουμε την καταστροφή του δασικού μας πλούτου. Πρέπει να βρεθεί μια λειτουργική λύση, ούτως ώστε να συμβαδίζει η κοινωνική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Συναινεί η κοινότητα

 Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Πεδίου κος Πανίκος Χατζηκοφίνας ανέφερε πως «Σαφώς και η κοινότητα Πέρα Πεδίου επιθυμεί μια τέτοια φιλόδοξη ανάπτυξη, αφού θεωρούμε ότι, όχι μόνο θα εργοδοτήσει κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσει την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης διαφόρων υπηρεσιών και στις γύρω κοινότητες. Εν ολίγοις, η συγκεκριμένη ανάπτυξη πιστεύουμε ότι θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή και θα φέρει ξανά ζωή στα χωριά μας, που σχεδόν έχουν εγκαταλειφθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές όντως υπήρξαν κάποιοι ενδοιασμοί και από την κοινότητα, οι οποίες όμως εξαλείφθηκαν όταν είδαν τις μελέτες που έγιναν, οι οποίες τηρούσαν κατά γράμμα όλους τους όρους που έθεσαν τα αρμόδια τμήματα.

Αντίδραση Terra Cypria

Πάντως τους προβληματισμούς της για την επικείμενη «ανάπτυξη» έχει εκφράσει με ανακοίνωσή του τι Ίδρυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Terra Cypria.«Αναρωτήθηκε κανείς τι θα κάνει η κοινότητα τις νέες θέσεις εργασίας και τη νέα πνοή, αν δεν έχει καθαρό αέρα για την ίδια και τα παιδιά της, ενώ παράλληλα το νερό που θα πίνει (όχι μόνο η κοινότητα) μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά;», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ