2017-11-03 21:51:14
Φωτογραφία για Ο μάγειρας – ήρωας του Περλ Χάρμπορ. Έπιασε στα χέρια του για πρώτη φορά αντιεροπορικό και πολέμησε με αυτοθυσία
Ο Ντόρις Μίλερ καταγράφεται στα ιστορικά βιβλία ως ο άνθρωπος που διέψευσε τις πεποιθήσεις πολλών ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να μαγειρεύει και να καθαρίζει. Χωρίς ειδική εκπαίδευση, ο θαρραλέος αφροαμερικανός βρέθηκε από ένα αγρόκτημα στο Τέξας να πολεμά τους Ιάπωνες στο Περλ Χάρμπορ. Έγινε εθνικός ήρωας και παρασημοφορήθηκε.

Ο Μίλερ γεννήθηκε στο Τέξας το 1919. Ήταν ο τρίτος από τους τέσσερις γιους της οικογένειας και μεγάλωσε βοηθώντας στο σπίτι, έχοντας αναλάβει το μαγείρεμα και την μπουγάδα, ενώ δεν έλειπε και από τις δουλειές του αγροκτήματος. Στα 17 του παράτησε το σχολείο, αφού έμεινε στην ίδια τάξη. Μέχρι τα 20 δούλευε στη φάρμα της οικογένειάς του. Το 1939 κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ όπου έκανε βοηθητικές δουλειές, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας σωματώδης άνδρας με ύψος 1,91 και βάρος πάνω από 90 κιλά. Ήταν μία από τις λίγες διαθέσιμες θέσεις για αφροαμερικανούς. Μετά τη βασική εκπαίδευση τον έστειλαν στο θωρηκτό West Virginia, όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του μάγειρα.


Ο Μίλερ δεν μαγείρευε μόνο. Σέρβιρε τους αξιωματικούς, έπλενε τα ρούχα τους και καθάριζε τα δωμάτιά τους. Αυτό ακριβώς έκανε το πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου του 1941, όταν οι Ιάπωνες επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ. To «West Virginia» χτυπήθηκε από τις τορπίλες των Ιαπώνων. Ο Μίλερ παράτησε ότι έκανε και έτρεξε στον σταθμό του, όπου διαπίστωσε ότι είχε καταστραφεί. Αμέσως πήγε στο κεντρικό σημείο του πλοίου και δήλωσε διαθέσιμος να κάνει ότι του πουν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές. Όταν ο υπεύθυνος επικοινωνιών του πλοίου είδε τον γεροδεμένο άνδρα, τον διέταξε να τον συνοδεύσει στη γέφυρα όπου είχε τραυματιστεί βαριά ο καπετάνιος. Μαζί με άλλον έναν ναύτη προσπάθησαν να τον μετακινήσουν. Ο καπετάνιος αρνήθηκε να φύγει από τη θέση του και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Η αεροπορική επίθεση συνεχιζόταν.

Ο υπολοχαγός Γουάιτ διέταξε τον Μίλερ να οπλίσει ένα αντιαεροπορικό. Ως μάγειρας, δεν είχε εκπαιδευτεί στο όπλο, αλλά του δόθηκαν οδηγίες πώς να το γεμίσει. Μετά από συνεχείς βολές για περίπου 15 λεπτά, μέχρι που ξέμεινε από πυρομαχικά, ο Μίλερ μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα έπρεπε να εγκαταλείψουν το πλοίο γιατί θα βυθιζόταν. Η επίθεση συνεχιζόταν με τους Ιάπωνες να βομβαρδίζουν από παντού το «West Virginia». Όταν ολοκληρώθηκε, και καθώς το πλοίο βυθιζόταν, ο Μίλερ έσωσε πολλούς τραυματισμένους ναυτικούς.

Μετά την επίθεση, ο Μίλερ μεταφέρθηκε στο πολεμικό πλοίο «Indianapolis». Τον Ιανουάριο, όταν το Πολεμικό Ναυτικό κυκλοφόρησε έναν κατάλογο των επαίνων που δόθηκαν για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, υπήρχε και ένας ανώνυμος αφροαμερικανός ναυτικός. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν άλλος από τον Ντόρις Μίλερ. Ο αμερικανικός λαός ενημερώθηκε ότι ο Μίλερ ήταν εθνικός ήρωας, αλλά ήταν και η αφορμή για τη γενναιότητα και την αντοχή που θα έδειχναν οι αφροαμερικανοί στα επόμενα χρόνια του πολέμου. Ο Μίλερ έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός που παρασημοφορήθηκε με τον Σταυρό του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για τις ηρωικές του πράξεις.

Το τέλος του παρασημοφορημένου ήρωα

Μετά από κάποιο διάστημα ο Μίλερ μεταφέρθηκε στο αεροπλανοφόρο «Liscome Bay» που πήρε μέρος στη Μάχη του Μακίν, στα νησιά Κιριμπάτι, τον Νοέμβριο του 1943. Οι Ιάπωνες το βομβάρδισαν με αποτέλεσμα να βυθιστεί μέσα σε 23 λεπτά. Περισσότεροι από 270 άνθρωποι διασώθηκαν, αλλά ο Μίλερ δεν ήταν ανάμεσά τους. Αναφέρθηκε ως αγνοούμενος, αλλά τον Νοέμβριο του 1944, αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε ότι ο Μίλερ «θεωρείται νεκρός».

Το 1947 δημιουργήθηκε το ίδρυμα Ντόρις Μίλερ για να απονέμει κάθε χρόνο βραβεία σε άτομα ή ομάδες που διακρίνονταν ως «εξαιρετικοί» στον τομέα των φυλετικών σχέσεων. Το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους, πάρκα, κτίρια και σχολεία σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής. Το 2001 στην ταινία «Περλ Χάρμπορ», τον Μίλερ υποδύθηκε ο Cuba Gooding Jr.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ