2017-11-10 09:41:44
Φωτογραφία για Αχτσιόγλου: Σε ανοιχτή γραμμή με ΕΟΠΥΥ ο ΕΔΟΕΑΠ
Της Μαρίας Νταλιάνη 

"Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ ώστε οι δομές και οι παροχές υγείας του ΕΔΟΕΑΠ να ανοίξουν και για τους υπόλοιπους εργαζομένους", είπε η υπουργός Εργασίας στην Βουλή παρουσιάζοντας την σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ίδια υπογράμμισε ότι "είναι πολιτική η απόφαση να παραμείνουν ζωντανές οι δομές και οι παροχές υγείας του ΕΔΟΕΑΠ", ενώ διευκρίνισε ότι από τον Οκτώβριο του 2017 θα εφαρμοστεί η επιβολή 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων του Τύπου υπέρ του Ταμείου των δημοσιογράφων. Σημειώνεται πάντως πως σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία η εργοδοτική εισφορά 2% επί του τζίρου της επιχείρησης τους θα επιβληθεί από τον επόμενο μήνα μετά από εκείνο που θα τεθεί σε ισχύ η σχετική διάταξη (εφόσον ψηφισθεί), δηλαδή από το Δεκέμβριο. Αναδρομική ισχύ από 1/1/2017, όμως, θα έχουν οι εισφορές 15,1% επί των αποδοχών των εργαζομένων στα ΜΜΕ που σήμερα είναι ενταγμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ. Δηλαδή, αν η σχετική διάταξη ισχύσει από τον τρέχοντα μήνα, θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του 10μηνου Ιανουαρίου -Οκτωβρίου 2017. Ωστόσο αυτές θα καταβληθούν σε 10 ισόποσες δόσεις μαζί με τις τρέχουσες το επόμενο 10μηνο.


"Θεσμοθετείται επιτέλους εργοδοτική εισφορά 2% που μέχρι χθες δεν υπήρχε", και τόνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιβάλλονται οι ίδιοι κανόνες για τις εισφορές που ισχύουν για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους της χώρας. Όπως ανέφερε το ύψος της εισφοράς αυτής είχε ξεκινήσει από το 4% για να καταλήξει σε αυτή την συμβιβαστική λύση, ενώ χαρακτήρισε "πλήρως αρρύθμιστο" το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ.

Η υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι με την επιπλέον εργοδοτική εισφορά του 2% "διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου και δεν θα διατεθεί κανένας κρατικός πόρος για τη διάσωσή του", ενώ οι παροχές του θα πηγαίνουν σε όλους χωρίς "συντεχνιακές αντιλήψεις".

Στις ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου εάν έχει προηγηθεί αναλογιστική μελέτη ως προς την βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ με την διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διαβεβαίωσε πως , ναι, έχει γίνει.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ