2017-11-20 14:40:26
Φωτογραφία για Χωρίς στρατιωτικούς ιερείς ο Έβρος!
Η Μητρόπολη Διδυμοτείχου έχει ορίσει δικούς της κληρικούς για τις ανάγκες των στρατοπέδων, καθώς λόγω κρίσης είναι κενές οι οργανικές θέσεις. Ένας εξ αυτών είναι ο π. Νικόδημος Σκλέπας.

O Έβρος είναι μια πε­ριοχή εξέχουσας σημασίας για την Ελλάδα, για πολ­λούς λόγους. Πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται στις βόρειες εσχατιές της, οι οποίες παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη τοπομορφολογία, στην περιοχή αυτή χτυπά και ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς του Ελ­ληνικού Στρατού. Χιλιά­δες στρατιώτες, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί υπηρετούν στις περιοχές του Έβρου και εγγυώνται καθημερινά την άμυνα και την προστασία της χώρας.

Ο Ελληνικός Στρα­τός αποτελούσε και εξα­κολουθεί να αποτελεί για την περιοχή και τους κα­τοίκους της σημείο ανα­φοράς όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για τη σημαντική οικονομι­κή διάσταση που έχει γι’ αυτούς η παρουσία τό­σων στελεχών του εκεί. Η Εκκλησία στις νευραλ­γικές αυτές περιοχές έχει ιδιαίτερη και ουσιαστι­κή σημασία για τους Έλληνες ορθοδόξους. Τα τελευταία χρόνια, αν και έχουν δοθεί οργανικές θέσεις στρατιωτικών ιε­ρέων, ώστε να αναλάβουν την αποστολή του ποιμαντικού έργου εντός των στρατοπέδων, αυτές δεν έχουν ενεργοποιηθεί.


Μπροστά σε αυτή την ανάγκη η Μητρόπολη Δι­δυμοτείχου κινητοποιή­θηκε και όρισε δικούς της ιερείς, ώστε να αναλά­βουν σε στρατόπεδα της περιοχής το ευθυνοφόρο έργο των στρατιωτι­κών ιερέων. Η « Ορθόδοξη Αλήθεια» επικοινώ­νησε με έναν από αυτούς, τον π. Νικόδημο Σκλέπα, ο οποίος μίλησε για τη συ­νεργασία της Εκκλησίας με τον Στρατό στη συγκε­κριμένη περιοχή, καθώς και για την καθημερινό­τητα των ανθρώπων στον Έβρο. «Από το 2010 στον Έβρο δεν υπάρχουν στρατιωτικοί ιερείς, ενώ υπάρ­χουν θεσμοθετημένες θέ­σεις και στη μεραρχία και στην ταξιαρχία, που, δυ­στυχώς, είναι κενές λό­γω της κρίσης. Σκεφτείτε ότι στην περιοχή υπάρ­χουν από τη μια άκρη έως την άλλη στρατόπε­δα όπου πάντοτε μας ζη­τούν και για τα δικά τους τυπικά, όπως οι ορκωμοσίες και οι αγιασμοί. Η συνεργασια μας με τις στρα­τιωτικές Αρχές είναι άψο­γη και συχνά μας εξυπη­ρετούν σε θέματα όπως οι φιλανθρωπικές δράσεις της Μητροπόλεως» ση­μειώνει ο π. Νικόδημος, επισημαίνοντας πως το επίπεδο των αξιωματικών είναι πολύ υψηλό.

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

«Στην ενορία μου, από τους τέσσερις επιτρό­πους, οι δύο είναι στρατι­ωτικοί και ο άλλος αστυ­νομικός. Απ’ ό,τι έχω δει και σε άλλες ενορίες που τα εκκλησιαστικά συμ­βούλιά τους έχουν μέλη στρατιωτικούς ή αστυνο­μικούς, ίσως είναι και ο καλύτερος συνδυασμός, γιατί έχουν μεθοδολογία και λειτουργούν με μαθηματική σκέψη. Όσον αφορά τα διοικητικά θέ­ματα, όλα δουλεύουν ρο­λόι - βέβαια, στο ανθρώ­πινο πλαίσιο και των λαθών και της προσωπικό­τητας κάθε ανθρώπου. Γενικότερα, οι άνθρωποι έχουν θετική άποψη για την Εκκλησία μέσα στον Στρατό. Έρχονται για να εξομολογηθούν και ανώ­τεροι και ανώτατοι αξιωματικοί αλλά και πολλοί στρατιώτες».

Ο π. Νικόδημος δεν παραλείπει να δώσει και κάποια γενικότερα στοι­χεία για την περιοχή, για τη σημασία της ύπαρξης των στρατιωτικών μονά­δων αλλά και για το ίδιο το ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας. «Είναι πολύ ωραίος ο τόπος εδώ, καταπράσινος χειμώνα κα­λοκαίρι, αλλά έχει και τα αντικειμενικά του προ­βλήματα. Είναι γεμάτη η περιοχή από μνημεία τόσο χριστιανικά όσο και μη χριστιανικά. Η Μητρόπο­λη κάνει ό,τι μπορεί, αλ­λά οι πόροι της είναι πο­λύ περιορισμένοι. Το μισό ποίμνιο -ενδεχομένως και παραπάνω- είναι ο Στρα­τός εδώ. Πολύ μεγάλο πο­σοστό του πληθυσμού από αυτούς που έχουν μεί­νει είναι γιατί βρίσκονται στον Στρατό, οπότε γίνε­ται και άμεσα το ποιμαντι­κό έργο στις μονάδες αλ­λά και στις ενορίες. Με τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, οι άνθρωποι στον Στρατό μάς βοηθούν στις δράσεις μας, αλλά ό,τι μπορούμε κι εμείς κάνου­με γι’ αυτούς» αναφέρει ο ιερέας από το Διδυμότειχο.

ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ!

ΜΙΛΩΝΤΑΣ για τις δικές του σκέψεις όταν έφτασε στον Έβρο ως ιερέας αλλά και για τα προβλήματα της περιοχής, επι­σημαίνει: «Μόλις ήρθα εδώ το 2010, όταν είχε αρχίσει η κρίση, αντιλήφθηκα τη δι­αφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλά­δα, διότι η κρίση στην περιοχή είχε αρχί­σει νωρίτερα, από το 2009, δεδομένου ότι, δυστυχώς, από την Αλεξανδρούπο­λη και πάνω το κεντρικό κράτος δεν έχει πολύ μεγάλη μέριμνα. Εδώ οι άνθρωποι δοξάζουν κάθε ημέρα τον θεό που υπάρ­χει ο Στρατός, όχι μόνο για την ασφάλεια της ακριτικής αυτής περιοχής, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Από δω μετα­νάστευσαν πολλοί ντόπιοι στο εξωτερικό, καθώς υπήρχε και το προηγούμενο της νεότερης μετανάστευσης στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Πολλών οι γονείς ήταν μετανάστες τη δεκαετία του ΄60. Επέστρεψαν οι γονείς και τώρα έφυγαν τα παιδιά. Υπάρχουν, επίσης, και αντικει­μενικά προβλήματα, καθώς έχει υποβαθ­μιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το νοσοκο­μείο του Διδυμοτείχου. Κάποιοι ντόπιοι υπάρχει περίπτωση να κάνουν και 160 χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσουν στο νοσοκομείο... Αν, πάλι, το περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο Νοσο­κομείο του Διδυμοτείχου, θα πρέπει να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Αλεξαν­δρούπολης».

Από τον ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΠΑ

(ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ-15/11/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Προκήρυξη διαγωνισμού κατάταξης Κληρικών για πλήρωση 13 κενών θέσεων Στρατιωτικών Ιερέων Α΄και Β΄ Τάξης (ΑΔΑ: ΨΩ126-ΗΙΕ)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ