2017-11-23 16:43:31
Φωτογραφία για Με εισιτήριο (!) η είσοδος στους Ορθόδοξους Ναούς της Αλβανίας
Ξεπερνάει κάθε φαντασία το μέτρο, που θέσπισε το αλβανικό κράτος. Χρειάζονται εισιτήριο οι Ορθόδοξοι πιστοί της Αλβανίας για να μπουν στους ναούς!  

Το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Αυλώνας αποφάσισαν ότι, προκειμένου να επισκεφθεί κανείς μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει να καταβάλει το αντίστοιχο εισιτήριο, ύψους εκατό λεκ.

 Καλά για τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά μνημεία είναι και πολλοί ναοί, που και γι' αυτούς, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, χρειάζεται εισιτήριο. Χρήματα απαιτούνται για την είσοδο στη Μονή του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, στη Μονή των Αγίων Σαράντα στους λόφους πάνω από την πόλη, αλλά και για τους ναούς στο Κάστρο της Χιμάρας, καθώς και για άλλους ναούς. Οι ομογενείς της Αλβανίας κάνουν λόγο για περιορισμό στη χρήση λατρευτικών χώρων και άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή, ούτε να επιτρέψουμε να πληρώνουμε εισιτήριο για να μπούμε σε ναούς, που χτίστηκαν από τους προγόνους μας», τονίζει ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς.


Το ζήτημα, που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Παππά, είναι σοβαρό και αφορά στην ακίνητη και την κινητή περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που είχε κατασχεθεί από το καθεστώς του Χότζα. Θα πρέπει «σίγουρα να γίνουν βήματα ώστε να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκ­κλησία της Αλβανίας, όλα όσα κατασχέθηκαν επί Χότζα», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, είχαν προκληθεί οξύτατες αντιδράσεις όταν καλλίγραμμα μοντέλα, που είχαν ντυθεί νύφες, φωτογραφήθηκαν μέσα σε ορθόδοξους ιστορικούς ναούς, πάνω στο δεσποτικό θρόνο και στην ωραία πύλη, στο εικονοστάσι, που βρίσκονται στο Βεράτι και στο Ελμπασάν και είχε γυριστεί βιντεο κλιπ τραγουδίστριας μέσα σε εκκλησία.

Πάγιο αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ήταν και είναι η επιστροφή σε εκείνη της ακίνητης και της κινητής περιουσίας της που είχε δημευθεί επί Χότζα. Πρόκειται για ναούς, μονές, ιερά λείψανα, εικόνες και άλλα αντικείμενα λατρείας. Παρά τις πιέσεις της Αθήνας, τα χρόνια περνούν και όμως οι αλβανικές Αρχές δεν έχουν προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια.

Η. Μ. - proinoslogos.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ