2017-11-27 19:00:22
Φωτογραφία για Πόνος στη μέση: Τι προσφέρει η φυσικοθεραπεία
Εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάνονται εξαιτίας της οσφυαλγίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων και κυρίως των εργαζόμενων ηλικίας 35-50 ετών βιώνουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, σε ένταση που, μερικές φορές, τους απαγορεύει ακόμη και την παραμικρή κίνηση.

Η οσφυαλγία είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος επίσκεψης σε φυσικοθεραπευτικά κέντρα. 

Παρότι η πλειονότητα των περιστατικών δεν χρήζει επαγγελματικής παρέμβασης, όταν ο πόνος είναι οξύς και επίμονος ή αντανακλά στο ισχίο, η φυσικοθεραπεία είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να απαλλαγεί ο ασθενής από τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή – χειροθεραπευτή Γιώργο Κακαβά: «Η ανθρώπινη μέση είναι μία σύνθεση από οστά, μύες, συνδέσμους, τένοντες και μεσοσπονδύλιους δίσκους - χόνδρους, που απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η σπονδυλική στήλη
. Οι συχνότερες παθήσεις ή καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο είναι ο τραυματισμός, η δισκοκήλη, η αρθρίτιδα, η σκολίωση, η οστεοπόρωση, η εκφυλιστική δισκοπάθεια, η σπονδύλωση, σπονδυλόλυση, η σπονδυλολίσθηση, λοιμώξεις και κάταγμα, ενώ σπανιότερα ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε όγκο. Ακόμη μπορεί να προκαλείται και από νόσους του κυκλοφορικού (π.χ. αποφρακτική αρτηριοπάθεια), του γαστρεντερικού (π.χ. παγκρεατίτιδα) ή του ουροποιογεννετικού (π.χ. νεφρολιθίαση, δυσμηνόρροια) συστήματος, αλλά και σε νευρολογικές παθήσεις».

Όταν αφορά σε μυοσκελετικά προβλήματα, αφορμή για την εμφάνιση του πόνου μπορεί να είναι η άρση μεγάλου βάρους ή/και άρση με ακατάλληλο τρόπο, εξαιτίας, δηλαδή, κάποιας απότομης ή ανορθόδοξης κίνησης, κακής σωματικής στάσης, κακής φυσικής κατάστασης, παχυσαρκίας και πολλά άλλα.

Η ένταση του πόνου ποικίλλει και συχνά δεν “αποτυπώνεται” στις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία κτλ). Δηλαδή, το μέγεθος της βλάβης ενδεχομένως να μην είναι αντίστοιχο του μεγέθους του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι, που εμφανίζουν πιο έντονο πόνο στη μέση, έχουν συχνά καλύτερη εικόνα στις απεικονιστικές εξετάσεις, συγκριτικά με άλλους που βιώνουν πιο ήπιο πόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο πόνος αποτελεί ένδειξη κάποιας υφιστάμενης πάθησης ή τραυματισμού, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρού και η διερεύνηση της αιτίας πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του ασθενή.

Η αντίληψη που έχουν ορισμένοι άνθρωποι ότι ο πόνος στη μέση και τα συμπτώματα, που ενδεχομένως τον συνοδεύουν, αμβλύνονται με την ανάπαυση και την παραμονή στο κρεβάτι, έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένη. Οι ειδικοί συστήνουν, πλέον, στους ασθενείς να επιμένουν στην κίνηση, ίσως με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, ώστε να μην καταπονείται η μέση. Με αυτόν τον τρόπο η επάνοδος στις πλήρεις δραστηριότητές τους είναι ταχύτερη.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Κακαβάς, η φυσικοθεραπεία συστήνεται - κατόπιν αποκλεισμού οποιασδήποτε αιτίας, που χρήζει άμεσης βοήθειας από ορθοπαιδικό ή άλλης ειδικότητας γιατρό - σε άτομα με σοβαρό, αβάσταχτο πόνο ή συμπτώματα στα άκρα (ισχιαλγία, μούδιασμα κτλ), όπως και σε ασθενείς με μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιο πόνο. Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η βελτίωση των βλαβών, η ανακούφιση από τα συμπτώματα και η ομαλοποίηση της εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενή.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ