2017-12-01 21:18:22
Φωτογραφία για Η τελευταία εκτέλεση με γκιλοτίνα έγινε πολύ πιο πρόσφατα από όσο νομίζετε! [video]
Όταν ακούει κάποιος για εκτέλεση με γκιλοτίνα, το μυαλό του πηγαίνει συνήθως στη Μαρία Αντουανέττα ή τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 16ο. Γνωρίζατε όμως ότι η τελευταία εκτέλεση με γκιλοτίνα πραγματοποιήθηκε πριν μόλις 40 χρόνια;

Εξάλλου, ο δημόσιος αποκεφαλισμός τον 18ο αιώνα χρησίμευε ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εκτελεστεί ένας εγκληματίας και παράλληλα να εκτονωθεί η δημόσια οργή.

Ήταν επίσης μια αποτελεσματική μορφή εκτέλεσης και κοινωνικής ψυχαγωγίας ακόμη και  τον 20ο αιώνα.

Είναι αλήθεια. Η τελευταία εκτέλεση με τη βοήθεια της γκιλοτίνας πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1977. Πέντε μήνες μετά την πρώτη ταινία Star Wars και περίπου την ίδια περίοδο που τα παιδιά περίμεναν να πάρουν στα χέρια τους το ολοκαίνουργιο σύστημα παιχνιδιών Atari.

Η εκτέλεση του Hamida Djandoubi αποτέλεσε την τελευταία εκτέλεση με γκιλοτίνα στη Γαλλία, καθώς η σωματική τιμωρία τέθηκε εκτός νόμου λίγο αργότερα. Ο Djandoubi ήταν μετανάστης από την Τυνησία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την απαγωγή, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία της φίλης του, Γαλλίδας Εlisabeth Bousquet. Κρίθηκε επίσης ένοχος για την απαγωγή πολλών άλλων κοριτσιών και την κράτησή τους στο σπίτι του.


Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Φεβρουάριο του 1977 και έκανε έφεση δύο φορές πριν τελικά μάθει ότι η ποινή του δεν μπορούσε να αλλάξει. Εκτελέστηκε στις 4:40 π.μ. στις 10 Σεπτεμβρίου, στην αυλή της φυλακής Baumettes στη Μασσαλία και ήταν το τελευταίο πρόσωπο που εκτελέστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τεθεί εκτός νόμου η σωματική τιμωρία.

Παρόλο που η εκτέλεση του Djandoubi πήρε μεγάλη δημοσιότητα, ο Τυνήσιος εκτελέστηκε μέσα σε σχετική μυστικότητα, λόγω των νόμων που είχαν επιβληθεί μετά το χάος της εκτέλεσης του Eugen Weidmann.

Η εκτέλεση του Eugen Weidmann το 1936, ήταν η τελευταία που πραγματοποιήθηκε δημόσια. Ο Weidmann ήταν Γερμανός καταζητούμενος που μετακόμισε στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αναζητώντας έναν τρόπο να γίνει πλούσιος γρήγορα.

Μαζί με δύο φίλους του, ο Weidmann νοίκιασε μια βίλα στο Saint-Cloud του Παρισιού. Εκεί, οι τρεις άνδρες  απήγαγαν πλούσιους τουρίστες για να κλέψουν τα χρήματα και τα τιμαλφή τους πριν τους δολοφονήσουν τελικά.

Τον Μάρτιο του 1939, ο Weidmann συνελήφθη μαζί με τους συντρόφους του. Οι άλλοι δύο άνδρες είτε αθωώθηκαν είτε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, αλλά ο Weidmann δεν ήταν τυχερός. Του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών και διατάχθηκε να εκτελεσθεί, μέσω της γκιλοτίνας, σε πλήρη θέα του κοινού έξω από τη φυλακή (προσοχή: σκληρές εικόνες στο βίντεο).

Ωστόσο, η εκτέλεση προκάλεσε μαζικό χάος και η «υστερική συμπεριφορά» που εκδήλωσε το κοινό οδήγησε τον Γάλλο πρόεδρο Albert Lebrun να αποφασίσει αμέσως ότι όλες οι μελλοντικές εκτελέσεις θα πραγματοποιούνταν μακριά από το δημόσιο μάτι.

Και έτσι έκαναν, μέχρι να φθάσει το 1977, όπου η παράδοση αιώνων του αποκεφαλισμού των εγκληματιών με γιγαντιαίες λεπίδες, έφθασε στο τέλος της.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ