2012-05-26 13:00:08
Φωτογραφία για ΤΕΧΝΗ: Το γούστο του κυρίου
Η πώληση σε δημοπρασία της συλλογής τέχνης του διαβόητου πλέιμποϊ Gunther Sachs ήταν μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τι άρεσε στους άντρες συλλέκτες τέχνης πριν από 50 χρόνια.

Γεννήθηκε πάμπλουτος, καθότι καταγόταν από την δυναστεία αυτοκινητοβιομηχάνων Opel. Δήλωνε κυρίως φωτογράφος και λίγο ντοκιμαντερίστας. Για ένα διάστημα ασχολήθηκε και με τις οικογενειακές βιομηχανίες. Τελικά, ίδρυσε ένα ινστιτούτο έρευνας στο πεδίο της αστρολογίας, προσπαθώντας να ανακαλύψει τις σχέσεις αυτής της τέχνης με τα μαθηματικά και τις στατιστικές. Άλλοι, όταν τους ρωτούν ποια ήταν η κύρια ιδιότητα του Gunther Sachs απαντούν διαμιάς ότι επρόκειτο για σπουδαίο συλλέκτη σύγχρονης τέχνης. Πέρυσι, σε ηλικία 78 ετών, αυτοκτόνησε, αφήνοντας ένα ασαφές σημείωμα, όπου έγραφε ότι δεν άντεχε την «ασθένεια που αρχίζει από Α», -την οποία οι περισσότεροι αποκρυπτογραφούν ως την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σημασία, γιατί ο Gunther Sachs υπήρξε αναμφισβήτητα ένας jet-setter πλέιμποϊ –ίσως και ο τελευταίος σπουδαίος του είδους. Έτσι, έλαμπε στα μίντια για μία εικοσαετία τουλάχιστον, από την αρχή της δεκαετίας του 1960 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1970.


Έκανε συνολικά τρεις γάμους, εκ των οποίων ο δεύτερος ήταν το 1966 με την Brigitte Bardot, και έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αφότου την είδε για πρώτη φορά. Αυτό συνέβη στο Λας Βέγκας και θεωρήθηκε μυθικό, όπως ακριβώς και το ότι ο Gunther, μία ώρα μετά την γνωριμία τους, είχε νοικιάσει ένα ελικόπτερο που πετούσε για ώρα πάνω από τη βίλα της στο Saint Tropez και την έλουζε με εκατοντάδες κόκκινα τριαντάφυλλα.

Γενικότερα, με την Bardot «του συνέβαινε κάτι» και μετά το χωρισμό τους. Για παράδειγμα, παράγγειλε ένα μπούστο της στον γλύπτη Alain Gourdon, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ζήτησε από τον Andy Warhol να φιλοτεχνήσει το περίφημο πορτραίτο της (έργα που και τα δύο διατέθηκαν προ τριών ημερών στη μεγάλη δημοπρασία της συλλογής του, από τον οίκο Sotheby’s, στο Λονδίνο).

Ο Gunther Sachs υπήρξε ένας σημαντικός πρεσβευτής της αμερικανικής τέχνης στην Ευρώπη. Ο Warhol ήταν στενός φίλος του από τις αρχές τις δεκαετίας του 1960 και μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέραν όμως αυτής της σχέσης τους το ενδιαφέρον του Sachs για την pop art ήταν πολύ ευρύτερο. Η συλλογή τέχνης του περιλάμβανε εκατοντάδες έργα, μερικά εκ των οποίων είχε ήδη αρχίσει να τα πουλάει μέσω δημοπρασιών, αρκετό καιρό πριν αυτοκτονήσει. Στην τωρινή δημοπρασία στο Λονδίνο, η τελευταία σύζυγός του (τέως μοντέλο από τη Σουηδία), διέθεσε περί τα 300 έργα.

Βλέποντας τα όλα μαζί διακρίνει εύκολα ένα ιδιαίτερο γούστο του Sachs για τα πιο «σκαμπρόζικα» θέματα με γυναικεία γυμνά διαφόρων ειδών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν το περίφημο τραπεζάκι και ο καλόγηρος του άγγλου γλύπτη Allen Jones – φτιαγμένα και τα δύο με κούκλες βιτρίνας που φορούν δερμάτινα εσώρουχα. Στο τραπεζάκι η κούκλα είναι πεσμένη στα τέσσερα και σηκώνει με την πλάτη της το τζάμι-τάβλα, ενώ στον καλόγηρο κρατάει τα χέρια ψηλά για να κρεμάει κάποιος εύκολα εκεί το παλτό του. Οι φήμες λένε ότι και τα δύο τα είχε πάντα ο Sachs στην κρεβατοκάμαρά του.

Από τη δημοπρασία συγκεντρώθηκε το ποσό των 44.057.951 ευρώ, (δηλαδή, υπερδιπλάσιο της κατώτατης αρχικής εκτίμησης). Το τραπεζάκι του Jones ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ ο καλόγηρος τα 5, – ποσά που φτάνουν στο 20πλάσιο των εκτιμήσεων. Κι αυτό κάνει πολλούς να λένε ότι οι αγοραστές αγόραζαν και κάτι άλλο, – συμβολικής αξίας-, σπρώχνοντας αλύπητα προς τα πάνω τις τιμές των έργων που ο Gunther προτιμούσε να βλέπει την ώρα που πήγαινε για ύπνο.

Ήταν δηλαδή, σαν οι αγοραστές να διεκδικούσαν να αγοράσουν το στυλ του.

Στην δημοπρασία καταγράφηκε και ένα ακόμη ρεκόρ, δευτερεύουσας σημασίας, που δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα από τον τύπο: μία φωτογραφία που είχε τραβήξει ο ίδιος ο Gunther Sachs πουλήθηκε προς περίπου 250.000 ευρώ. Αυτή είναι και η υψηλότερη τιμή που κατάφερε ποτέ να αποσπάσει ένα δικό του έργο.

Αυτό ίσως να είναι και το πιο συγκινητικό – μυθιστορηματικό- στοιχείο του βίου και της πολιτείας του Gunther Sachs: ο ίδιος μάλλον έζησε μια ζωή με σημαντική «διαφορά φάσης» από την εικόνα της περσόνας που έπλασαν γι’ αυτόν τα μίντια.

Κάντε κλικ για να δείτε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

coolspotting.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ