2012-05-26 13:22:05
Φωτογραφία για Πόλωση απειλεί την Αίγυπτο  Αδελφοί Μουσουλμάνοι και «βαθύ κράτος» θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο
Reuters, AP

Τα καλά νέα είναι ότι οι πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πραγματοποιήθηκαν ομαλά, χωρίς παρεμβάσεις του στρατού και χωρίς καταγγελίες για νοθεία. Τα κακά νέα είναι ότι παραμένει αμφίβολο κατά πόσον ο δεύτερος και αποφασιστικός γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί εξίσου ομαλά και ανέφελα. Σύμφωνα με τα πρώτα, ανεπίσημα, αποτελέσματα του πρώτου γύρου, που διέρρευσαν χθες –τα επίσημα δεν αναμένονται πριν από την Τρίτη– οι δύο επικρατέστεροι, που θα διεκδικήσουν την προεδρία στις 16 και 17 Ιουνίου, είναι οι περισσότερο πολωτικές προσωπικότητες μεταξύ των 12 υποψηφίων: ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μόρσι, και ο τελευταίος πρωθυπουργός του καθεστώτος Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ.

«Τώρα οι Αιγύπτιοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην επανάσταση και την αντεπανάσταση. Ο δεύτερος γύρος θα είναι πραγματικό δημοψήφισμα για την επανάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιστορικής ισλαμικής οργάνωσης, Μοχάμεντ Μπελτάγκι, δίνοντας το σύνθημα για μια σκληρή σύγκρουση με τα «υπολείμματα», όπως τα χαρακτήρισε, του παλιού καθεστώτος
. Σύμφωνα με την Αδελφότητα, με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Μόρσι προηγούνταν με 25%, έναντι 23% του Σαφίκ. Στην τρίτη θέση, με 20% των ψήφων, εμφανιζόταν ο μετριοπαθής ισλαμιστής Αμπντέλ Αμπολφοτούχ, πρώην στέλεχος της Αδελφότητας, ο οποίος διαχωρίστηκε από την ηγεσία της και κατέβηκε ως ανεξάρτητος, συσπειρώνοντας τη νεολαία της οργάνωσης και αρκετούς φιλελευθέρους.

Στην τέταρτη θέση, με διαφορά μόλις 1% από τον Αμπολφοτούχ, εμφανιζόταν ο αριστερός Νασεριστής Χαμντίν Σαμπάχι, προσωπικότητα με σημαντικές αντιδικτατορικές περγαμηνές και έντονη δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκπληξη αποτέλεσε η καταβαράθρωση του Αμρ Μούσα, μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος διεκδικούσε, όπως και ο Σαφίκ, την ψήφο όσων φοβούνται πως η επικράτηση των ισλαμιστών θα οδηγήσει την Αίγυπτο σε «σκοτεινούς χρόνους».

Πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, ο Σαφίκ εξασφάλισε την άρρητη, αλλά πολύτιμη υποστήριξη του στρατού, που εξακολουθεί να διοικεί τη χώρα – εκτός απροόπτου, αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς την 1η Ιουλίου. Παρότι η δημόσια εικόνα του είχε κηλιδωθεί από την πρωθυπουργία του επί Χόσνι Μουμπάρακ, ο βετεράνος στρατιωτικός κατόρθωσε να συσπειρώσει μεγάλο μέρος των πολιτών που ιεραρχούν ως υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η βία και η ανομία έχουν εκτοξευθεί στη μετεπαναστατική Αίγυπτο, με την αστυνομία να έχει αποδιαρθρωθεί ύστερα από την αιματοχυσία που προηγήθηκε.

Το οριακό προβάδισμα του Μόρσι προμηνύει ότι ο δεύτερος γύρος δεν θα είναι περίπατος για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι είχαν αποσπάσει το 47% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, για να δουν το ποσοστό τους να υποδιπλασιάζεται μέσα σε τέσσερις μήνες. Ωστόσο, ο 60χρονος μηχανικός διατηρεί το προβάδισμα, καθώς μπορεί να υπολογίζει ότι θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος από την εκλογική βάση τόσο του Αμπολφοτούχ, όσο και του Σαμπάχι – αν βέβαια η πορεία προς τον δεύτερο γύρο δεν σημαδευτεί από επεμβάσεις και εκτροπές, κάτι διόλου αυτονόητο.

Στην προεκλογική περίοδο, ο Μόρσι εμφανιζόταν ως «ο μόνος γνήσιος ισλαμιστής υποψήφιος», με διακηρύξεις υπέρ του ισλαμικού νόμου (σαρία), διακόπτοντας τις δημόσιες ομιλίες του με προσευχές. Ηταν ο μόνος εκ των υποψηφίων που τάχθηκε εμφατικά υπέρ της αναθεώρησης της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ, αν και η επίσημη θέση των Αδελφών Μουσουλμάνων απορρίπτει τη μονομερή καταγγελία της συνθήκης, που χρονολογείται στο 1979. Στην οικονομική του πολιτική, υιοθετεί μάλλον φιλελεύθερες θέσεις, δίνοντας έμφαση στον ιδιωτικό τομέα και στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Πάντως, ο Μόρσι διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον – διετέλεσε άλλωστε καθηγητής πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια, ενώ τα παιδιά του έχουν αμερικανική υπηκοότητα.

http://news.kathimerini.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ