2017-12-06 08:00:33
Φωτογραφία για Όταν ο Ερντογάν θα έχει φύγει, με το καλό…
Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης 

Η χρονιά που έρχεται – το 2018, που έχει ήδη «γράψει» ως χρονιά εξόδου από την εποχή των Μνημονίων με ισχυρές δόσεις υπεραισιοδοξίας – θα είναι και χρονιά πολλών εξελίξεων ή/και κραδασμών στον χώρο της υψηλής ή «μεγάλης» εξωτερικής πολιτικής.

Μετρήστε: μετά και την Προεδρική εκλογή στην Κύπρο (τον Φεβρουάριο, μάλλον θα παιχτεί μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλου –με τον Στ. Μελά του ΑΚΕΛ να μένει πίσω) ο διεθνής παράγων θα πιέσει να ξαναπιαστεί το νήμα του Κυπριακού, που χάθηκε στο Crans-Montana. Πιο ουσιαστικό, το ότι οι εξελίξεις στην πΓΔΜ πέραν της σοσιαλδημοκρατικής/SDSM Κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ/Νίκολα Ντιμιτρόφ έχουν τώρα και την Αντιπολίτευση του VMRO-DIMNE να απομακρύνεται από την επιθετικότητα της εποχής Γκρουέφσκι και να έρχεται προς διαλλακτικότερες θέσεις για την ονομασία. Και εδώ ο διεθνής παράγων (βλέπε Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο 2018, στα 10χρονα από το Βουκουρέστι) πιέζει για εξεύρεση «έντιμης συμβιβαστικής λύσης» μετά και το ξήλωμα των επιθετικά κακόγουστων μνημείων στην πόλη των Σκοπίων.


Γι αυτόν ίσως τον λόγο, υπήρξε η σπουδή «εκκαθάρισης του εδάφους» στην αληθινή διακεκαυμένη ζώνη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι (και δεν μπορεί παρά να είναι…) τα κυρίως Ελληνοτουρκικά, με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την «ιδιωτική επίσκεψη» του ιδίου στην Θράκη Όταν ο Ερντογάν θα έχει φύγει με το καλό από την Ελλάδα μετά το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου (που, έτσι έκατσε το πράγμα, έρχεται κυριολεκτικά την επαύριο της «ημέρας Γρηγορόπουλου») δεν θα ακουστεί μόνον ένα μεγάλο «Ουφ!» από τους αρμόδιους ασφαλείας και τους συντελεστές του ΥΠΕΞ και του Μαξίμου. Αλλά θα έχουν ξεκαθαρίσει και κάποιες πτυχές των Ελληνοτουρκικών – ακριβώς για το πυκνό 2018. «Ξεκαθαρίσει» δεν σημαίνει βέβαια απλουστευθεί η εκτονωθεί: όμως, ακόμη και με τον απρόβλεπτο και εκρηκτικό Ερντογάν, όσες πηγές παρεξήγησης απομακρυνθούν – αιτήσεις ασύλου Τούρκων, ιδίως αξιωματικών; ροές και σύνθεση προσφύγων προς Ανατολικό Αιγαίο ; – τόσο καλύτερα.

Το «Ουφ!» στο οποίο αναφερθήκαμε για την ημέρα μετά την αναχώρηση Ερντογάν έχει ήδη την ρίζα του στην υπόθεση της σύλληψης των 9 Τούρκων του DHKP-C τους οποίους εντόπισε η Αντιτρομοκρατική (και οι οποίοι, σπονδή στην Τουρκική έννοια ευταξίας; φωτογραφήθηκαν δυσάρεστα μωλωπισμένοι…) , και ήδη μαθαίνουμε ότι μέχρι και αυτοσχέδια ρουκέτα ετοίμαζαν. Όμως το ίδιο «Ούφ!» αφορά και τις διαβεβαιώσεις που μας καταφθάνουν ότι η οριστική πρόσκληση προς Ερντογάν – από την Προεδρία, έτσι; απ’ όπου και με έμφαση υπήρξε υπεράσπιση της ισχύος της Συνθήκης της Λωζάννης… - εστάλη/επεδόθη αφού υπήρξαν διεξοδικές συζητήσεις και διαβεβαιώσεις για το πλαίσιο, το περιεχόμενο και (κυρίως!) τα μη-ολισθήματα της εδώ παρουσίας Ερντογάν. Βλέπετε, η Παρασκευή στην Κομοτηνή είναι ημέρα προσευχής, και όταν ο άνθρωπος αισθάνεται κοντά στο θείον – ο δε Ερντογάν είναι πιστός, γνήσια: «οι μιναρέδες είναι οι λόγχες μας, οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας» – χρειάζεται αυτοέλεγχο η διαχείριση… Κρατήστε όμως και το άλλο, αρκετά απροσδόκητο: ενώ καθαριζόταν το κόκκινο χαλί υποδοχής Ερντογάν, ο έτερος υπουργός του εξωτερικού σκέλους/ο Πάνος Καμμένος εγκάλεσε την Αγκυρα για μεγαλοϊδεατική και υπεροπτική πολιτική, αλλά και προ-ανεκίνησε ζήτημα «ενός δεύτερου Ιράν στην περιοχή μας».

Οσοι παρακολουθήσουν, λοιπόν, την εδώ επίσκεψη Ερντογάν θα αναφωνήσουν σειρά από «Ουφ!» όταν εκείνος θα έχει φύγει. Οσο για το αληθινό περιεχόμενο της επίσκεψης, στοίχημα ότι θα χρειαστεί να περιμείνουμε πολύ για να φανεί! Από την kontra news

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ