2017-12-07 15:00:54
Φωτογραφία για Να μην μπουν στον διαγωνισμό τα Δημοτικά Ραδιόφωνα
Ανακοίνωση Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας

H Kυβέρνηση έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο: «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης», στο οποίο παραβλέπεται η ιδιαιτερότητα των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο ν/ σ προβλέπεται ότι οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και συχνοτήτων και μάλιστα σε πολλαπλούς κύκλους, «τζογάροντας» μαζί με ιδιώτες.

Τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης οδηγούν σε άμεσο κλείσιμο των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, που απασχολούν εκατοντάδες εργαζoμένους με αξιοπρεπείς όρους. Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και ο λόγος της ύπαρξής τους είναι η ανάδειξη της τοπικής δημοσιότητας, η πληροφόρηση και ψυχαγωγία όλων των δημοτών
. Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαδικασία δημοπράτησης των Ραδιοφωνικών συχνοτήτων, καθώς αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, την προώθηση της τοπικής αγοράς, την παροχή ποιοτικών (βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών) προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία.

Η ρύθμιση αυτή δεν αντιβαίνει το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ. Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί έχουν δημόσιο χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό ανήκουν στους φορείς της Γενικής κυβέρνησης και ακολουθούν τόσο στη διοίκησή τους, όσο και στη διαχείριση των οικονομικών τους, τις αντίστοιχες διαδικασίες. Επιπλέον, οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί επιχορηγούνται και είναι άμεσα εξαρτώμενοι από τους δήμους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και της θεσμικής τους θέσης δεν μπορούν να μπουν σε δημόσιο «τζόγο» εξαγοράς των συχνοτήτων, ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.  Για τον λόγο αυτό απαιτούμε: Να εξαιρεθούν οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών, όπως ακριβώς συνέβη και με τους Δημοτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς.

http://www.tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ