2017-12-07 18:00:16
Φωτογραφία για 8 λόγοι που οδηγούν τους άνδρες στην απιστία
Ποιες δικαιολογίες δίνουν οι ίδιοι και ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες

Οι έρευνες, μας λένε ότι περίπου 20% των ανθρώπων σε υποτιθέμενες μονογαμικές σχέσεις, θα απατήσουν τον σύντροφό τους κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της σχέσης. 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι λόγοι αυτής της πράξης συχνά διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. 

Τις περισσότερες φορές, ανεξάρτητα από το φύλο, τα άτομα που απατούν βρίσκουν πολλές εκλογικεύσεις που δικαιολογούν στο μυαλό τους την συμπεριφορά τους.

Οι άνδρες ειδικότερα τείνουν να καταφεύγουν σε κάθε είδους «άρνηση» όταν πρόκειται για την απιστία: κατηγορίες, απομυθοποιήσεις, δικαιολογίες, εκλογικεύσεις κ.λπ:

• Κάθε άντρας το κάνει. Έτσι είμαστε από τη φύση μας

• Αν η γυναίκα μου δεν είχε πάρει τόσο πολύ βάρος, δεν θα κοίταζα αλλού.

• Μετά τα παιδιά, η σύζυγός μου δεν θέλει να κάνουμε σεξ τόσο συχνά όσο παλιά. Τι πρέπει να κάνω λοιπόν;


• Αν η δουλειά μου δεν ήταν τόσο αγχωτική, δεν θα χρειαζόμουν την απελευθέρωση που νιώθω όταν βλέπω πορνό.

• Φλερτάρω μόνο. Δεν συνδέομαι συναισθηματικά με καμία.

• Οι άντρες βλέπουν πορνό και πηγαίνουν στα κλαμπ. Είναι κάτι που κάνουμε για διασκέδαση. Είναι το ίδιο με το να παίζουμε ποδόσφαιρο ή να πίνουμε μια μπύρα μετά από δουλειά.

Αυτή η λίστα με τις εσωτερικές αυταπάτες θα μπορούσε να συνεχιστεί ασταμάτητα. 

Στην πραγματικότητα, ένας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε εύκολα να καταρρίψει οποιαδήποτε από αυτές τις αυταπάτες, αλλά εκείνοι που απατούν είτε δεν μπορούν να το καταλάβουν είτε δεν θα το κάνουν. 

Αντί αυτού, επιμένουν πεισματικά στην άρνησή τους επειδή θέλουν να συνεχίσουν να απατούν τους συντρόφους τους. 

Μερικές φορές, η εσκεμμένη άγνοιά τους συνεχίζεται για χρόνια, έως ότου ανακαλυφθεί η απιστία και μερικές φορές συνεχίζεται ακόμη και μετά ​​από αυτό. 

Είναι σημαντικό ότι αυτή η αρσενική εκδοχή της άρνησης, έχει πολύ λίγη σχέση με τους πραγματικούς λόγους που οι άνδρες προχωρούν τελικά στην απιστία. 

Συνήθως, οι άνδρες απατούν για έναν από τους παρακάτω πιο σημαντικούς λόγους:

1. Νιώθουν ανασφάλεια

Δεν αισθάνονται αρκετά όμορφοι, αρκετά πλούσιοι, αρκετά νέοι, αρκετά σπουδαίοι, αρκετά έξυπνοι, αρκετά ισχυροί, ή οτιδήποτε άλλο. Για να καταπολεμήσουν αυτό το συναίσθημα, επιδιώκουν την εξωτερική επιβεβαίωση, χρησιμοποιώντας το σεξουαλικό ενδιαφέρον στις δραστηριότητες εκτός σχέσεις, ως έναν τρόπο να αισθάνονται επιθυμητοί, όμορφοι και άξιοι.

2. Έχουν λανθασμένες προσδοκίες σχετικά με το τι πρέπει να παρέχει ένας σύντροφος.

Νομίζουν ότι η σύντροφός τους πρέπει να ανταποκρίνεται σε κάθε ιδιοτροπία και επιθυμία τους, σεξουαλική ή μη, 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Όταν αυτή η προσδοκία δεν ικανοποιείται, επιδιώκουν εξωτερική ικανοποίηση.

3. Δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ σεξουαλικής πράξης και συναισθηματικού δεσίματος

Με άλλα λόγια, συγχέουν τη νευροχημική έξαψη που αναφέρεται στην αρχική σεξουαλική έλξη, με την αγάπη. Ως αποτέλεσμα, ψάχνουν συνεχώς αυτό το συναίσθημα, παραγνωρίζοντας ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή η αρχική έξαψη αντικαθίσταται από λιγότερο έντονες αλλά τελικά πιο ωφέλιμες και πιο μακροχρόνιες μορφές οικειότητας: εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, άνεση, αμοιβαία υποστήριξη κλπ.

4. Είναι δυστυχισμένοι στη σχέση που βρίσκονται

Μερικές φορές θέλουν να χωρίσουν, αλλά αντί να μιλήσουν στη σύζυγό τους, συνάπτουν εξωσυζυγική σχέση πιέζοντας τη γυναίκα να το πει τελικά. Ή ίσως θέλουν απλώς κάποιον άλλο να τους περιμένει, πριν τελειώσουν την παρούσα σχέση επειδή δεν θέλουν να μείνουν μόνοι.

5. Νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν

Θεωρούν ότι αξίζουν κάτι ιδιαίτερο που θα είναι μόνο γι’αυτούς, επειδή εργάζονται τόσο σκληρά ή παρέχουν τόσα πολλά στην οικογένεια ή για οτιδήποτε άλλο. Με άλλα λόγια, αισθάνονται ότι ο κόσμος έχει ένα χρέος απέναντί τους και θέλουν να πληρώνεται το χρέος τους μέσω της σεξουαλικής απιστίας.

6. Αντιδρούν έτσι εξαιτίας ενός ψυχικού τραύματος

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από παραμέληση μέχρι συναισθηματική κακοποίηση, σωματική κακοποίηση ή σεξουαλική κακοποίηση. Ουσιαστικά, η παιδική τους ηλικία ήταν δυσλειτουργική και έμαθαν έτσι ότι δεν ήταν σωστό να εμπιστευόμαστε πλήρως ή να βασιζόμαστε σε ένα άτομο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν την έξαψη της εξαπάτησης, για να τους αποσπά την προσοχή από τον πόνο αυτών των συναισθηματικών πληγών που δεν έχουν γιατρευτεί.

7. Έχουν πρόβλημα εθισμού

Μερικές φορές έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά και οι ουσίες αυτές επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, οδηγώντας σε παρορμητικές σεξουαλικές αποφάσεις. Άλλες φορές είναι σεξουαλικά εθισμένοι, χρησιμοποιώντας το σεξουαλικό καταναγκασμό ως έναν τρόπο να «ξεφεύγουν» και να μην αισθάνονται τίποτα. (Αυτή η επιθυμία για απόσπαση της προσοχής και για απόδραση οδηγεί επίσης στην εξάρτηση από ουσίες).

8. Δεν ήθελαν ποτέ να είναι πιστοί

Από την αρχή, είδαν τον όρκο της μονογαμίας ως κάτι που έπρεπε να δουλέψουν για να το πετύχουν, αντί να το αγαπήσουν και να το υποστηρίξουν. Το σχέδιο που έχουν από την αρχή είναι να λένε ψέματα να κρατούν μυστικά και να κοιμούνται χωρίς τύψεις.

Τις περισσότερες φορές, υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που οδηγούν έναν άνδρα να απατήσει την σύντροφό του (συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν αναφέρονται παραπάνω). Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά στην απιστία, οι άνδρες μπορούν πάντα να επιλέξουν να μην το κάνουν. Με άλλα λόγια, δεν χάνουν την ελεύθερη βούληση και την επιλογή τους μόνο και μόνο επειδή είχαν κακή παιδική ηλικία ή αισθάνονται ότι έχουν ένα πλεονέκτημα ή οτιδήποτε άλλο. Η προσωπική ψυχοθεραπεία, η θεραπεία ζεύγους αλλά και η απλή ειλικρίνεια με τη σύντροφο τους, μπορούν να ενισχύσουν το «Εγώ» ενός ανθρώπου, να μειώσουν την επιθυμία του να απατήσει και να οικοδομήσουν μια καλύτερη σχέση.

Psychologytoday.com

Aπόδοση: Nικόλας Παύλου, Ψυχολόγος – psychologynow.gr via Psychologytoday.com

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ