2017-12-08 09:34:38
Φωτογραφία για Κύπρος: Αντιδράσεις Βουλευτών μελών Επιτροπής Ελέγχου για φορολογία
Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, κατά τη σημερινή της συνεδρία, εξέτασε καταγγελίες που αφορούν μετακινήσεις ανώτερων λειτουργών από τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Φορολογίας και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Τμήματος Φορολογίας σχετικά με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και τις εκροές κεφαλαίων από το 2003, καθώς και για τους ελέγχους που γίνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το συγκεκριμένο Τμήμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε ότι αναμένουν να τους σταλούν στοιχεία αναφορικά με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων εκ μέρους πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, το κατά πόσο υπάρχουν καθυστερήσεις στην υποβολή δηλώσεων και το πώς τις αντιμετωπίζει το Τμήμα Φορολογίας.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι εκείνο που του προξένησε μεγάλη δυσφορία και εντύπωση, ήταν μια επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη στον Υπουργό Οικονομικών τον Απρίλη του 2014 για το θέμα του διορισμού υπαλλήλου στο γραφείο μεγαλοφορολογούμενων ως προϊστάμενης την στιγμή που εναντίον της οποίας διεξάγεται έρευνα, και για το οποίο έλαβε απάντηση μετά από επτά μήνες από τον ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών ότι η Διεύθυνση του Τμήματος Φορολογίας έκρινε ότι οι εμπειρίες και οι γνώσεις της ήταν επαρκείς για να αναλάβει τα καθήκοντα.

«Αυτό καταδεικνύει αυτό που ανέδειξαν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής το τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.  Είναι θλιβερό αυτό που έκαναν και θέλουμε απάντηση, να μας το ξεκαθαρίσει το Υπουργείο και να δίνουν απάντηση ουσιαστική», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι ο Γενικός Ελεγκτής αποκάλυψε ότι βουλευτής στην Λάρνακα είχε σχέση με την υπόθεση του κτηματολογίου και η υπόθεσή του φαίνεται να αφαιρέθηκε από τον κατάλογο από την κ
. Γιωργκάτζη, ο κ. Κουλίας είπε ότι αυτό είναι μια άλλη κραυγαλεότητα, την οποία κατήγγειλε σήμερα ο Ελεγκτής. «Δε θα μείνει έτσι, θα το διερευνήσουμε και θα έχετε και τα ονόματα και τις διευθύνσεις πολύ σύντομα. Αλλά είναι απαράδεκτο», σημείωσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της είπε: «Και αυτή η επιτυχία είναι του Υπουργείου Οικονομικών. Να δίνεις εξουσία σε άτομο το οποίο ελέγχεται ποινικά για φοροδιαφυγή, να ελέγχει τους μεγαλοοφειλέτες του κράτους».

«Αυτό είναι από τα ανήκουστα και δεν δόθηκαν ουσιαστικές εξηγήσεις πώς βρέθηκε το συγκεκριμένο άτομο στη συγκεκριμένη θέση, για το οποίο ο φάκελος είχε εξαφανιστεί για αρκετό καιρό και μετά από παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή στην Αστυνομία, άρχισε εκ νέου διερεύνηση. Έχει ευθύνη ο κάθε πολιτικός να είναι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις του στο κράτος, για να ζητά και την ψήφο του λαού που τον εμπιστεύεται ότι το ελάχιστο πράττει όσα πράττει ο κάθε πολίτης. Είναι μεγαλύτερη, όμως, η ευθύνη του Εφόρου Φορολογίας, να βεβαιώνεται ότι ο κάθε πολιτικός ή ευρύτερα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης όπως και ο κάθε πολίτης, και επιβαρύνεται με τον ίδιο τρόπο, που επιβαρύνονται οι πολίτες εάν δεν φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», συμπλήρωσε.

Η κ.  Χαραλαμπίδου είπε ότι της προκάλεσε έκπληξη δήλωση του Γενικού Ελεγκτή ότι άτομο το οποίο αρνήθηκε με επιμονή να αποκαλύψει, είχε εντοπιστεί από την προηγούμενη Γενική Ελέγκτρια για ασυνέπεια στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και αντί να προωθήσουν το θέμα, το κράτησαν πίσω.

«Δεν ξέρω εάν θα μάθουμε ποτέ το όνομα. Σίγουρα ο κ. Μιχαηλίδης γνωρίζει ποιός είναι, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε θέματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και δη που κατέχουν υψηλά αξιώματα», ανέφερε.

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι «ως πολιτικά πρόσωπα είμαστε έτοιμοι να τύχουμε του οποιουδήποτε ελέγχου και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια».

«Το κύριο θέμα στη συζήτηση δεν πρέπει να είναι μόνο οι ευθύνες των πολιτικών, αλλά αν αυτές οι ευθύνες των πολιτικών και των άλλων εκτεθειμένων προσώπων έχουν αναζητηθεί από την ίδια την υπηρεσία, δηλαδή από το Τμήμα Φορολογίας. Ακούσαμε σήμερα ότι είχαν χατίρια σε κάποιο πολιτικό, υποψιαζόμαστε ηγέτη πριν από λίγα χρόνια. Ακούμε σήμερα ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στους φακέλους των πολιτικών αλλά και των ιδίων των υψηλόβαθμων υπαλλήλων του φόρου. Υπάρχουν φίλτρα προστασίας από την διαφάνεια», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι φαίνεται πως υψηλόβαθμο στέλεχος του φόρου ενώ διεξάγεται εναντίον της ποινική ανάκριση, έχει διοριστεί επικεφαλής της μονάδας που ελέγχει τους μεγαλοφορολογούμενους.

«Σε αρκετές περιπτώσεις των μεγάλων φορολογούμενων η Βουλή ζητά στοιχεία, έχουμε καταγγελίες για κουκούλωμα υποθέσεων και διερωτάται κανείς ένα άτομο, το οποίο είναι υπό το φακό των ερευνών και υπό την κατηγορία για ποινικά αδικήματα, πόσο ισχυρό είναι στο να διερευνήσει καταγγελίες για μεγάλους φορολογούμενους, για αρκετούς για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες και περιμένουμε απαντήσεις για καραμπινάτο κουκούλωμα», κατέληξε.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ