2024-03-09 22:57:00
Φωτογραφία για Αντιδράσεις για την Εθνοφρουρά στο μετρό της Νέας Υόρκης
Τι μήνυμα στέλνει η κυβερνήτης με την παρουσία στρατιωτών με όπλα και πολιτειακής αστυνομίας στον υπόγειο της Νέας Υόρκης

Μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς σε σταθμό του μετρό της Νέας Υόρκης, ενώ την ίδια στιγμή, άντρες της μητροπολιτικής αστυνομίας προβαίνουν σε ελέγχους επιβατών στις πλατφόρμες. Η εμφάνισή τους δίχασε τους αξιωματούχους. [Adam Gray/The New York Times]

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΝΤΟΣ 

kathimerini.gr

Μόλις 24 ώρες αφότου η Κάθι Χόκουλ, η Δημοκρατική κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε πως επιστρατεύονται η Εθνοφρουρά και η πολιτειακή αστυνομία για τη φύλαξη του μετρό της πόλης, η ασυνήθιστη επίδειξη δύναμης γέννησε κριτικές προερχόμενες από πολύ διαφορετικά στόματα.

Πολιτικά πρόσωπα του ευρύτερου αριστερού φάσματος την κατηγόρησαν πως το νέο μέτρο «ποινικοποιεί τους πολίτες που χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία». Η Eμιλι Γκάλαγκερ, Δημοκρατική σοσιαλίστρια δημοτική σύμβουλος από το Μπρούκλιν, δήλωσε μάλιστα ότι το μέτρο αποτελεί μια «αυταρχική πρωτοβουλία που επικυρώνει την προπαγάνδα των Ρεπουμπλικανών περί ανεξέλεγκτης παραβατικότητας».


Οι πιο μετριοπαθείς υποστήριξαν ότι οι εικόνες των στρατιωτών με τα πολυβόλα όπλα, που μεταδόθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από συντηρητικά κανάλια όπως το Fox News, θα κάνουν τους Αμερικανούς αλλά και τους διεθνείς τουρίστες να νιώθουν μάλλον ανασφάλεια παρά ασφάλεια, και θα τους αποθαρρύνουν από μια επίσκεψη στην πόλη.

Ακόμη και στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νέας Υόρκης (NYPD), ωστόσο, φάνηκε να έχουν τις αμφιβολίες τους για το μέτρο. Σε μια ανορθόδοξη δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ, ο Τζον Τσελ, επικεφαλής των περιπολιών που διενεργεί το τμήμα, υποστήριξε πως η κυβερνήτρια «χάνει το νόημα». Επισυνάπτοντας πρόσφατα στατιστικά, υποστήριξε πως από τότε που αυξήθηκαν οι περιπολίες των απλών αστυνομικών η εγκληματικότητα στο μετρό έπεσε και ότι η επιστράτευση των εθνοφρουρών είναι ουσιαστικά αχρείαστη. «Οι δημόσιες συγκοινωνίες μας δεν είναι εμπόλεμη ζώνη», έγραψε, ενώ πρόσθεσε ότι το μέτρο για τον τυχαίο έλεγχο των αποσκευών κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι: «Δεν θυμάστε ότι οι τσάντες ελέγχονται από το 2005;». Αντί για εξωτερική βοήθεια στην επιβολή του νόμου, ο αρχηγός Τσελ υπογράμμισε πως οι κυβερνήτες της πολιτείας θα έπρεπε να εργάζονται για να ενισχύουν τους νόμους που αποτρέπουν την εγκληματικότητα.

Οι δηλώσεις του Τσελ αντανακλούν μια βαθύτερη απογοήτευση αν αναλογιστούμε την καλή σχέση που διατηρεί τόσο με την κυβερνήτη Χόκουλ όσο και με τον Δημοκρατικό δήμαρχο Eρικ Aνταμς, ο οποίος άλλωστε εκ θέσεως επιβλέπει τις δραστηριότητες της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης. To NYPD δεν διαφωνεί σχεδόν ποτέ –τουλάχιστον φανερά– με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα.

Oμως σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πως ούτε ο δήμαρχος βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με την κυβερνήτη. Ο Aνταμς είχε αρχικά ζητήσει περισσότερα χρήματα ώστε να μπορέσει να πληρώσει περισσότερες και μεγαλύτερες περιπολίες και την επέκταση παρουσίας αστυνομικών στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Oταν η Χόκουλ, που έχει δώσει ήδη εκατομμύρια δολάρια προς αυτήν την κατεύθυνση, προσπάθησε να βρει άλλη λύση, ο δήμαρχος εξέφρασε την αντίθεσή του σηματοδοτώντας την έναρξη μιας κρίσης στις σχέσεις τους.

Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά εγκλήματος έχουν εξομαλυνθεί στη Νέα Υόρκη ύστερα από την πανδημία. Η πόλη όμως είδε κατά τον μήνα Ιανουάριο μια ανησυχητική αύξηση 45% σε βίαια εγκλήματα στον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Φαίνεται πως ο στόχος της Χόκουλ είναι διπλός: Αφενός, να διασφαλιστεί ότι οι Νεοϋορκέζοι θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στον λαβύρινθο που βρίσκεται κάτω από την πόλη τους και, αφετέρου, να σταλεί (ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου) το μήνυμα ότι οι Δημοκρατικοί παίρνουν τα πράγματα στα σοβαρά και δεν φοβούνται να προβούν σε δραστικές λύσεις.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ