2017-12-08 22:52:33
Φωτογραφία για Ηρθε η ώρα για την 30ή Απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία που δίνονται από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο τέλος κάθε χρονιάς είναι κάτι περισσότερο από τα «Ευρωπαϊκά Οσκαρ», όπως συνηθίζουν να αποκαλούνται, κυρίως για δημοσιογραφικούς λόγους. Για το σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου - που παραμένει ασύγκριτα το πιο μοντέρνο και ανανεωτικό σε όλον τον πλανήτη - οι διακρίσεις για τα καλύτερα επιτεύγματα της χρονιάς έρχονται να επισφραγίσουν τις προσπάθειες ετών να είναι το ευρωπαϊκό σινεμά μέρος μιας πολιτιστικής κληρονομίας που αξίζει να στηρίζεται και να επικροτείται.

Φέτος, όπως συμβαίνει κάθε δυο χρόνια, τα βραβεία δίνονται στο σπίτι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το Βερολίνο, στο εντυπωσιακό Haus der Berliner Festspiele, σε μια τελετή που είναι ήδη διπλά εορταστική, αφού φέτος τα Ευρωπαϊκά Βραβεία δίνονται για 30ή φορά.

Οι μεγάλοι ανταγωνιστές φέτος είναι το «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Εστλουντ και το «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ιλντικο Ενιέντι (ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών και η Χρυσή Αρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου, αντίστοιχα) που πρωταγωνιστούν με τέσσερις υποψηφιότητες το καθένα, ενώ ανάμεσα στις ταινίες που διεκδικούν Ευρωπαϊκό Βραβείο είναι το «120 Χτύποι το Λεπτό» του Ρομπίν Καμπιγιό, το «Χωρίς Αγάπη» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ και το «Η Αλλη Οψη της Ελπίδας» του Ακι Καουρισμάκι.

Εντονη παρουσία έχει και «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» με τρεις υποψηφιότητες, με τον Γιώργο Λάνθιμο να διεκδικεί το βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου (μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου), και τον Κόλιν Φάρελ υποψήφιο για καλύτερη ανδρική ερμηνεία, ενώ ελληνικό ενδιαφέρον

Τέλος, στην κατηγορία καλύτερης μικρού μήκους ταινίας βρίσκουμε και το «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά, και το βραβευμένο στο Λοκάρνο «Young Men at their Window» του Λουκιανού Μοσχονά, δύο από τους πολλά υποσχόμενους νέους Ελληνες σκηνοθέτες με παρουσία και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Τα πρώτα βραβεία που δόθηκαν ήδη από επιλεγμένη επιτροπή δίνουν το στίγμα των επικείμενων βραβεύσεων και στις μεγάλες κατηγορίες.

Βραβείο Φωτογραφίας: Μιχαίλ Κρίχμαν για το «Χωρίς Αγάπη»

Βραβείο Μοντάζ: Ρομπίν Καμπιγιό για το «120 Χτύποι το Λεπτό»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιόσεφιν Εσμπεργκ για το «Τετράγωνο»

Κοστούμια: Καταρζίνα Λεβίνσκα για το «Spoor»

Κομμώσεις και Μακιγιάζ: Λέντερτν βαν Νιμβέγκεν για το «Brimstone»

Βραβείο Μουσικής: Εβγκένι και Σάσα Γκαλπερίν για το «Χωρίς Αγάπη»

Βραβείο Ηχου: Οριολ Ταραγκό για το «A Monster Calls»

Στην 30η τελετή θα τιμηθούν η Ζιλί Ντελπί και ο Αλεξάντερ Σοκούροφ, ενώ θα παραστεί όλη η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού σινεμά - ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους παρουσιαστές της βραδιάς: η Μάρεν Αντε, ο Πάβελ Παβλικόφσκι, ο Στίβεν Φρίαρς, ο Κάρλος Σάουρα, η Χάνα Σιγκούλα, ο Ιστβαν Ζάμπο και Φόλκερ Σλέντορφ.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ