2017-12-10 13:00:39
Φωτογραφία για Γιατί οι οικολόγοι είναι πιο ευτυχισμένοι;
Η παγκόσμια υπερθέμανση και οι κλιματικές μεταβολές που προκαλεί έκαναν αισθητή την ανάγκη για την υιοθέτηση μιας πράσινης πολιτικής από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου.

Τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη είναι εκείνα που πρέπει να πρώτα να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους για το περιβάλλον με δεδομένο ότι ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι πολίτες δεν έχουν την ισχύ να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις για μια οικονομία που θα βασίζεται περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στην πυρηνική ενέργεια ή τα ορυκτά καύσιμα.

Έχουν όμως την δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, αν αυτός χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος και αδυναμία ευχαρίστησης, επιλέγοντας να πορευτούν με βάση μια οικολογική φιλοσοφία. Οι έρευνες δείχνουν ότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες να νιώσουν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια από τα οφέλη που προσφέρει μια πιο πράσινη ζωή.


Μεγαλύτερη συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα-Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου

Αν κάποιος στα πλαίσια μιας πιο οικολογικής ζωής επιλέξει να εργάζεται κοντά στον τόπο κατοικίας του για να αποφεύγει τις πολλές ρυπογόνες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής που κατοικεί. Διαθέτοντας λιγότερο χρόνο για τη μετακίνηση του στη δουλειά ο εργαζόμενος έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο που μπορεί να τον διαθέσει για την οικογένεια του, τους φίλους του και σε δραστηριότητες που του προσφέρουν ευχαρίστηση.

Απεξάρτηση από το αυτοκίνητο

Η πεζοπορία στη φύση, το περπάτημα στα πάρκα της πόλης και η μετακίνηση με ποδήλατο μας προσφέρουν εκγύμναση του σώματος και μας προστατεύουν από τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία, της συνεχούς χρήσης του αυτοκινήτου. Η μετακίνηση με εναλλακτικά μέσα αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι η παχυσαρκία γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στον δυτικό κόσμο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι χρησιμοποιούν συχνά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους βελτιώνουν τη σωματική τους λειτουργία και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση τους.

Σύνδεση με τον κόσμο της φύσης

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο ζει στα αστικά κέντρα ορισμένες φορές μας κάνει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να βρεθεί κοντά στην φύση. Εκεί μπορεί πιο εύκολα να σκεφτεί για την ουσία της ζωής και για τον τρόπο προσέγγισης της. Οι συγγραφείς Τζόναθαν Πόριττ και Ρόρι Σπόουερς εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του ανθρώπου από την φύση προκάλεσε την περιβαλλοντική κρίση αλλά και την πτώση της ποιότητας ζωής σε μεγάλο μέρος των σύγχρονων κοινωνιών.

Προσωπική ανάπτυξη

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα οικολογικά ζητήματα συνήθως αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη οπτική των όσων συμβαίνων στον περίγυρο τους, αλλά και στον κόσμο. Διακρίνονται από την διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Η συμμετοχή στη λύση των προβλημάτων δεν τους κουράζει αλλά τους κάνει να αισθάνονται πιο δημιουργικοί.

Κοινωνική ενεργοποίηση

Η οικολογία έχει στον επίκεντρο της τον άνθρωπο. Στόχος της είναι να φτάσει ο άνθρωπος στην ευεξία μέσω της αρμονικής του σχέσης με το περιβάλλον και τους συνανθρώπους του. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί, γενναιόδωροι και έτοιμοι να δεχτούν το διαφορετικό. Είναι έτοιμοι να πάρουν τις πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία.

Απομάκρυνση από τον καταναλωτισμό

Όσο μεγαλώνει η κατανάλωση τόσο εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι. Λογικό επομένως είναι η οικολογία να αντιτίθεται σε ένα μοντέλο ζωής όπου τα υλικά αγαθά έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Οι οικολόγοι πιστεύουν ότι τα χρήματα πρέπει να δαπανώνται για την απόκτηση εμπειριών που διευρύνουν τους ορίζοντες μας και όχι σε υλικά αγαθά που δεν μας προσφέρουν την αναγκαία για όλους μας ευεξία.

Ευκολία στη λήψη αποφάσεων

Οι αξίες που αποτελούν τη βάση της οικολογικής φιλοσοφίας λειτουργούν ως οδηγός για την λήψη των κρίσιμων αποφάσεων. Η οικονομική ευμάρεια προσφέρει θεωρητικά μια πλειάδα επιλογών σε όποιον τη διαθέτει. Ο μεγάλος όμως αριθμός διαθέσιμων επιλογών μπορεί να αποπροσανατολίσει αντί να οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο δρόμο. Οι οικολόγοι δεν αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές. Βασίζονται στις αξίες του κινήματος που πρεσβεύουν για να κρίνουν τι είναι σωστό να πράξουν.

Υπέρβαση

Απώτερος στόχος της οικολογίας είναι η απόκτηση μιας συλλογικής ταυτότητας, η αίσθηση ότι δεν ανήκουμε μόνο στον εαυτό μας αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η υπέρβαση έρχεται όταν ο ατομικισμός και η αποξένωση δίνουν τη θέση τους στη διάθεση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την επιθυμητή ατομική και συλλογική ολοκλήρωση.

 Πηγή

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άλλος για τη βάρκα μας…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άλλος για τη βάρκα μας…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ