2012-05-26 20:03:17
Φωτογραφία για Καλύτερη λύση η κυβέρνηση με όλους στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχε υπάρξει λύση «τύπου Παπαδήμου» και να μην είχαν προκηρυχθεί νέες εκλογές, υποστηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι θετική για τη χώρα μας και για όλους τους Ευρωπαίους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. βαν Ρομπάι επανέλαβε στο μεταξύ σε μήνυμά του στο twitter ότι επιθυμία όλων είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ τηρώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της, ενώ κάλεσε τους Ελληνες ηγέτες και πολίτες να αφήσουν να επικρατήσει η λογική.

Μιλώντας στην πολιτική εκπομπή Piazza Pulita του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La7, ο κ. Μόντι σημείωσε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα υπόκειται στους όρους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Το να χάνεις την κυριαρχία σου διότι άλλοι σου λένε ότι σου δίνουν τα λεφτά, αλλά αποφασίζουν αυτοί και όχι εσύ, είναι μια φοβερή ταπείνωση».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, «η Ελλάδα δεν είχε τον Ιταλό πρόεδρο Ναπολιτάνο, ο οποίος είπε ότι δεν ήθελε νέες εκλογές και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η σύνθεση νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων. Η απόφασή του αυτή και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσει να αποφύγει η Ιταλία τη μοίρα της Ελλάδας».


Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, ο Μάριο Μόντι απάντησε: «Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα περνούσε μια θριαμβευτική φάση, έμοιαζε να είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Ιταλία. Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπήρχε ένα πολιτικό σύστημα που πουλούσε αυταπάτες στους πολίτες, μια κοινωνία των πολιτών που βασιζόταν στη φοροδιαφυγή, έλλειψη ανταγωνισμού, νεποτισμός, έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά και αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά στα ευρωομόλογα, αναφέρει το ethnos.gr, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι «πρόκειται να υιοθετηθούν, έστω και αν αυτό δεν θα συμβεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες». Η πεποίθησή του αυτή οφείλεται και στο ότι «οι χώρες που εκφράσθηκαν υπέρ, στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο, ήταν περισσότερες από εκείνες που τάχθηκαν κατά της προοπτικής αυτής».

Δεν παρέλειψε να ρίξει και καρφί κατά του Βερολίνου, λέγοντας: «Το να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από τη Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε να αναφερθώ σε αυτού του είδους τα σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το ευρώ -με υποτίμηση της λιρέτας-, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές».
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ